De founder van Kids en Kurken, Laura, gaat met de billen bloot, en test menstruatieondergoed

| ,


Het is een trend om je afval (footprint) te verminderen, minder te consumeren en duurzamer en bewuster te leven. Ook op het gebied van menstruatie zijn er flinke stappen gemaakt. Iedere maand tampons of maandverband gebruiken geeft een berg afval, en dat voor jaren lang. De menstruatiecup is een tijd geleden gelanceerd, maar niet iedereen vindt het een fijn concept. Nu is er iets nieuws op de markt: menstruatieondergoed. “Zijn dit een soort luxe luiers? Hoe zit het dan met geurtjes? Voelt het nat en dik aan? Lekt dit niet enorm door? En kan je dan één dag met een slip doen of ben je constant aan het wisselen?”, vroeg ik me al tijden af. Volcare menstruatieondergoed kruiste precies op het juiste moment mijn pad. Ik mocht het ondergoed van Volcare testen. En de uitslag is verrassend!

Menstruatieafval

Een menstruatie zorgt voor veel afval. Een menstruatie duurt ongeveer 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies is meestal 25 tot 40 ml. Uiteraard zijn er uitschieters naar beneden en boven. Gemiddeld gebruikt een vrouw ongeveer 11.000 tampons of maandverbandjes in haar leven. Stel je voor dat al deze tampons en maandverband (en verpakkingen!) niet meer gemaakt èn gebruikt hoeven worden. Zo dragen we een extra steentje bij aan een betere wereld.

Menstruatiekosten

Een duurzame oplossing voor de menstruatie, zorgt ook voor een vollere portemonnee bij jou. Ga maar na: 11.000 tampons kosten een vrouw ruim 1.200 euro (berekend met normale tampons, grootverpakking, geen huismerk) en 11.000 maandverbandjes kosten zelfs 1.900 euro (berekend met ultra maandverband, grootverpakking, geen huismerk). Als je dit vergelijkt met menstruatieondergoed, is de keuze al vrij snel gemaakt. Een menstruatiepakket met 5 stuks ondergoed en een waszakje kost je namelijk 85 euro. De bedoeling is dat je deze slips één dag draagt en vervolgens in de wasmachine gooit. Volledig wasbaar en dus duurzaam ondergoed.

Het menstruatieondergoed

Het ziet er niet uit als een luxe luier, maar als gewoon ondergoed met een iets verdikte middenstuk met laagjes stof erin (het inleggedeelte). Er zijn zelf hele mooie varianten met kant, naadloos of zelfs stringetjes (voor bijvoorbeeld de lichte dagen). Wauw, de kanten variant voor de heftige dagen zijn zelfs sexy te noemen! Dit had ik niet verwacht. Ik zal straks wat foto’s laten zien van mij in dit ondergoed. Ik zelf gebruik vanaf mijn 12e maandverband en ging op mijn 14e al snel over op tampons. Dat betekent dat ik inmiddels als 24 jaar (!) tampons gebruik. Tijd voor verandering.

Voor mijn test ontving ik drie verschillende modellen:

Dit is het inleggedeelte aan de binnenkant van de Heavy slip

Hoe zit het menstruatieondergoed van Volcare?

Ik ben altijd hevig ongesteld de eerste twee dagen. Ik voel me dan vrij onzeker over doorlekken. Normaal gebruik ik een super tampon èn maandverband. De eerste twee dagen draag ik dus direct de heavy menstruatieondergoed. Het voelt veilig dat het het inleggedeelte breed en hoog is. Daarbij is het inleggedeelte nog steeds zeer dun. Totaal geen luxe-luier-gevoel. Het zit zacht en comfortabel.

Hoe staat het?

Eigenlijk voel ik me sexy in het heavy ondergoed, want het staat ontzettend mooi met al dat kant. Het sluit ook goed aan. Ik weet zeker dat niemand verwacht dat dit menstruatieondergoed is. Je ziet nergens verdikkingen, terwijl die stiekem wel in het slipje zitten, in het inleggedeelte. Geniaal! Ik neem de proef op de som en ga in mijn ondergoed voor mijn man staan ‘s avonds. Wijdbeens zelfs! Hij fluit en kijkt verbaasd als ik zeg dat dit menstruatieondergoed is. Ik moet lachen. Dat heeft Volcare knap gedaan.

Ik bloed altijd erg bij mijn menstruatie

Hoewel een mooie pasvorm, look en feel fijn is, draait het daar natuurlijk niet om bij dit ondergoed. Het gaat erom dat de slip niet doorlekt. En voor mij is vooral de vraag: “Kan ik een hele dag met één slip doen? Ook op de zware dagen?”. Ik ben namelijk veel op pad. Ook tijdens mijn menstruatie. Om eerlijk te zijn, stond ik hier sceptisch tegenover. Volcare verrast me, want het heavy ondergoed absorbeert al het bloed volledig. En vlug. Het voelt al snel weer droog aan, iets wat ik niet had verwacht. Het plakt niet. Oprecht fantastisch! Het is daarom totaal niet te vergelijken met de soms ietwat natte bedoeling van maandverband. Ik merk dat ik vlak voor het slapengaan, een nieuwe slip aan moet trekken. De slip voelt wat zwaar en ik begin heel licht bloed te ruiken. Maar helemaal prima! Het heeft een hele werkdag overleeft. Dit is goed te doen. Ik hoef niet tussentijds in de wc op kantoor of tijdens een uitje de slip om te wisselen voor een nieuwe en een bebloede slip mee terug in de tas te nemen. Dat lijkt me namelijk niets.

De volgende dag (het is wederom een hevige menstruatie dag) probeer ik de hipster uit, maar deze is voor mij op dat moment van mijn cyclus niet gepast. Ik merk dat ik aan de randjes doorlek. Duidelijk voor mij een slip voor op de lichtere dagen. Snel schuif ik thuis weer een heavy slip aan. Deze pasvorm past trouwens ook echt beter bij mijn lichaam. Ik voel me er zo comfortabel bij. Een aantal dagen later probeer ik weer de hipster, en ik merk dat deze slip dan wel voldoet. Ik ben geen fan van een string tijdens de menstruatie, puur omdat ik geen geschuif wil. Wellicht voor andere vrouwen wel een goede optie. Een dag later draag ik echter de invisible slip, ook deze doet goed haar werk. Deze kan je ook gebruiken op de zwaardere dagen, merk ik. Toch zit de heavy mij echt het fijnste.

Totaal geen luier toch?!

De wasmachine in en uit

Na gebruik moet je het ondergoed afspoelen of weken, voordat je het in de wasmachine doet. Dit heb ik echter niet gedaan, daar heb ik overheen gelezen. Het ondergoed kwam er echter prima uit, zonder vlekken, of geurtjes. De slips zien er helemaal goed uit. Hoelang dit ondergoed uiteindelijk meegaat, durf ik niet te zeggen. Het zal niet een heel leven zijn, maar ik ga wel uit van een paar jaar.

Wil ik mijn tampons definitief vervangen voor ondergoed?

Ik ben om. Ik wil vanaf nu de tampons de deur uit doen. Ik wil op alle 6 de dagen van mijn menstruatie mijn favo menstruatieondergoed (de heavy slip) aantrekken. Lekker veilig en comfortabel. Op de eerste 2 dagen, wil ik dan vlak voor de nacht de slip verwisselen. Ik wil graag iets goed doen voor de wereld van mij, maar vooral straks van mijn kinderen. Daarbij ga ik van al dat geld dat ik overhoud door geen tampons en maandverband meer te hoeven kopen, mooie herinneringen maken met mijn gezin. Weekendjes weg, een avondje bowlen of uit eten bij een tapasbar. Win-win toch?! En daarbij voel ik me damn sexy! 🙂

Doe mee en red de wereld met je onderbroek!

LAURA

2 gedachten over “De founder van Kids en Kurken, Laura, gaat met de billen bloot, en test menstruatieondergoed”

  1. Dank voor deze duidelijke review! Hier ook altijd een bloedbad de eerste dagen, dus zeer sceptisch over dit soort ondergoed. Maar dit klinkt zeker als t proberen waard!

    Beantwoorden
  2. Dank je wel voor de revieuw. Het is ook fijn om te weten dat ik niet als enige een bloedbad veroorzaak. 😅
    Over het wassen… eerst uitspoelen en dan bij de rest van de was de wasmachine in?

    Ik sorteer namelijk mijn was niet. 😂

    Beantwoorden

Plaats een reactie