Het gezinsbudget: “Door mijn plotselinge arbeidsongeschiktheid is mijn inkomen een stuk gezakt”

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Mijn man en ik zijn allebei 40 jaar oud. We hebben een zoon van 9 jaar en een zoon van 6 jaar.

Welk werk doe jij?

Mijn man werkt als manager bij een grote zorginstelling. Ik werkte ook in de zorg. Helaas ben ik onlangs door medische klachten als gevolg van een hersenbloeding in de WIA beland. Ik krijg nu (gelukkig) een arbeidsongeschiktheidsuitkering, waardoor mijn inkomen een stuk naar beneden is gegaan. Wat een enorme luxe dat dit sociale vangnet bestaat in Nederland.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Mijn man verdient €3700 netto en ik krijg een uitkering van maandelijks €1200 netto. Mijn man krijgt ook een dertiende maand en we krijgen beide vakantiegeld. Dat krijg je verrassend genoeg ook bij een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Op de gezamenlijke en individuele betaalrekeningen staat op dit moment €1100 voor de resterende twee weken van deze maand. Op onze spaarrekening staat zo’n €25.000. Mijn man heeft €10.000 in crypto “geïnvesteerd”, dit stond een tijd lang op het driedubbele bedrag. Mijn man zegt dat ik op dit moment niet wil weten hoe laag het staat. Dit is uiteraard het risico dat je bewust neemt.

Hebben je schulden?

Nee, gelukkig niet.

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: Wij wonen in woning van zo’n 10 jaar oud. We hebben het destijds voor €375.000 gekocht en hebben op dit moment nog een hypotheek van ongeveer €200.000. Maandelijks betalen we bruto €750 aan hypotheek, waarvan we nog een klein deel terug krijgen van de belasting en een deel maandelijks aflossing is.

Boodschappen: We geven zo’n €200-250 per week uit aan boodschappen.

Verzekeringen: Zorgverzekering kost €320 per maand, de rest los van de autoverzekering zo’n €100.

Auto: Wij hebben 1 auto, ons eigen bezit. Aan verzekering en wegenbelasting betalen we €100. We hebben maandelijks zo’n €100 aan benzinekosten.

Internet/tv/telefoon: €70. Mijn man heeft een telefoon van zijn werk die hij ook privé mag gebruiken. Ik heb een abonnement van €30 per maand.

Abonnementen: Geen.

Sport: We sporten zelf niet. Onze kinderen zitten op hockey en voetbal. Vooral hockey blijkt een dure sport. We betalen zo’n €150 per maand voor onze kinderen samen. Dit is de jaarlijkse contributie, één of twee kampen per jaar plus alle benodigdheden verdeeld over 12 maanden.

Kleding: Ik heb voor mijn kinderen een budget van ongeveer €60 per kind per maand. Nu mijn zoon ouder wordt, merk ik dat ik het hier niet meer mee red. Vooral nu de winter eraan komt: met een jas en twee paar schoenen is het budget van drie maanden er doorheen. Mijn man koopt vaak wat duurdere dingen (lees een spijkerbroek van €150, schoenen van €180), maar hij koopt gelukkig incidenteel en weinig. Ikzelf shop niet veel. Mijn gewicht schommelt flink waardoor nieuwe items ook ineens niet meer kunnen passen en dat vind ik zonde. De laatste tijd heb ik Vinted helemaal ontdekt en daarmee kan je een hoop besparen.

Uitjes: We hebben een kortingspas voor leuke uitjes in de buurt en proberen vooral deze uitjes te doen. We gaan samen eens per twee maanden samen uit eten. Ook doen we allebei nog apart één-twee keer per maand iets apart met vrienden.

Vakantie: We gaan één of twee keer per jaar op vakantie. Dit kan in Europa zijn of een verre reis. Afgelopen jaar hebben we een verre reis gemaakt. We waren hier (schrik niet) €9500 aan kwijt. Mijn man gaat jaarlijks op een mannenweekend naar een stad in Europa en ik ga elk jaar met mijn beste vriendin een weekend weg. Ik denk dat we in totaal per jaar zo’n €10.000-12.000 aan vakanties uitgeven, dus zo’n €1000 per maand. We wonen hierdoor bewust “kleiner” dan we ons zouden kunnen veroorloven.

Spaargeld: Wij sparen sinds mijn arbeidsongeschiktheid rond €300 per maand voor onszelf en €100 per kind. Ik besef mij dat we in een enorme financieel luxe positie zitten.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We geven veel geld uit aan vakantie(s). De herinneringen die we maken zijn ons heel kostbaar.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik vind het veel geld, heel veel. We laten boodschappen bezorgen door een supermarkt die niet bekend staat als de goedkoopste. Wekelijks hebben we een etentje of uitgebreide borrel met familie of vrienden. Ik denk zo’n twee keer per maand bij ons thuis. Daar geven we inclusief drank zo’n €80 per keer aan uit en zit bij het totaal inbegrepen.

Waarop kan je bezuinigen?

We kunnen denk ik besparen als we onze boodschappen ergens anders zouden bestellen, maar andere ketens bezorgen hier (nog niet). Misschien zouden we iets op onze verzekeringen kunnen besparen, dit moet ik nog eens uitzoeken. Eten bestellen doen we niet en zoals genoemd bestel ik kleding via Vinted om wat te besparen.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We willen dat er genoeg geld is voor beide kinderen voor een studie en rijbewijs als ze 18 jaar zijn. We dachten aan een bedrag van €18.000 per kind, maar ik vrees dat dit met de huidige inflatie te weinig zal zijn. Ook willen we de tuin eens aanpakken, maar ik schrik van de prijzen en dan vind ik onze huidige tuin toch wel weer prima. Mogelijk moeten we wel wat investeringen gaan doen voor betere isolatie van ons huis en eventueel zonnepanelen.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Mijn beste uitgave is denk ik ons huis. Dat blijkt zeker nu, toch de beste investering die je kan doen. Mijn slechtste aankoop zijn eigenlijk aankopen van mijn man: een duur koffieapparaat in onze keuken. We drinken allebei al een aantal jaar geen koffie meer.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Een auto van €35.000.

Heb je een geldtip?

Sluit je hypotheek niet op het maximale af. In ons geval had dit slecht uit kunnen pakken gezien mijn plotselinge arbeidsongeschiktheid.

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Ik denk dat geluk in andere dingen zit dan materiële dingen. In gezondheid, dierbare mensen om je heen en de mooie herinneringen die je (met elkaar) maakt. Wel geven geldzorgen stress en zou het je indirect ongelukkig kunnen maken als je veel concessies moet doen. In onze situatie maakt geld ook gelukkigER omdat we de daling in mijn salaris goed hebben kunnen opvangen en alsnog relatief veel geld aan vakanties hebben kunnen uitgeven.

Lees HIER over een ander Gezinsbudget.

SANNE

1 gedachte over “Het gezinsbudget: “Door mijn plotselinge arbeidsongeschiktheid is mijn inkomen een stuk gezakt””

  1. Wat leuk te lezen! Maar als jullie €300 per maand sparen is dat dan voor de vakantie? Dus dat is 3600 per jaar maar de vakantie is duurder. Was even benieuwd hoe jullie dit doen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie