Nora zei met 1,5 jaar nog geen enkel woord

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Nora is geboren in januari 2020. Net voor de Corona kwam opzetten. Ze liep voor haar eerste verjaardag al vrolijk de kamer door. Alleen praten, met anderhalf jaar zei ze nog geen woord. Ze speelde in haar eigen bubbel, maakte geen oogcontact en had geen aandacht voor andere mensen. Het liefst wilde ze gewoon met rust gelaten worden en de hele dag speelgoed van de kast naar de tafel verplaatsen en weer terug. Mijn gevoel zei dat dit niet goed was en we hulp moesten hebben. Mijn gevoel zit nooit fout betreffende Nora dus ging ik op zoek naar hulp. 

Ze liep erg achter in haar ontwikkeling

Na een gesprek met het consultatiebureau zagen ze dat ze erg achter liep in haar ontwikkeling. Er zou een verpleegkundige thuis komen kijken en iemand mee komen van een orthopedagogisch dagcentrum. Ook bij het gesprek thuis zat Nora in een hoekje en had amper door dat er iemand was. Ze zocht geen contact en ze kregen ook geen contact met haar. Het voorstel wat ik kreeg was thuis één middag per week hulp of twee dagen naar het dagcentrum. Omdat ze zelf ook aangaven dat we aan één middag waarschijnlijk te weinig hadden, werd het het dagcentrum. Gelukkig was de wachttijd kort en kon ze er drie weken later al beginnen. 

Ik vroeg mij af of Nora hier wel thuis hoorde

Geen idee wat ik mij erbij kon voorstellen gingen we er samen naar toe. Het was een klein clubje kindjes met verschillende problemen. Twee kindjes met downsyndroom, één kindje in een rolstoel met sondevoeding en meervoudig gehandicapt. Begrijp mij niet verkeerd, stuk voor stuk lieve en mooie kindjes die er mogen zijn, maar is Nora hier niet te goed voor schoot er onmiddellijk door mij heen. Tenslotte heeft ze geen verdere besprekingen los van het beperkte sociale contact en het niet praten. 

We gaven het een kans

Omdat je de indicatie voor een dagcentrum niet zo maar krijgt, en ze ergens er wel thuis hoorde, hebben we het een kans gegeven. En wat ben ik hier blij mee en tot op de dag van vandaag dankbaar! De eerste metingen lieten zien dat ze zes maanden achter liep in haar ontwikkeling. Ze heeft leren communiceren door gebarentaal. Zo kon ze ook met de kindjes op de groep praten. Dit deed al heel veel voor haar. Ondertussen kreeg ze ook logopedie op de groep. Vlak voor haar tweede verjaardag zei ze dan eindelijk mama en papa. En heel fijn ook: “Helpen”. Tot die tijd was het wijzen wat ze wilde en vooral gillen en krijsen, omdat wij haar gewoon niet begrepen. 

Nora heeft moeite met prikkelverwerking

Nora had ook veel moeite met prikkels. Ze kon niets aan haar handen hebben. Vieze handen, echt niet. Hele pakken doekjes gingen erdoor thuis. Ook hier heeft ze mee leren omgaan. Het is niet erg om verf aan je handen te hebben en dat kan je later ook schoon maken. De prikkelverwerking is echt nog wel een groot ding. Dit uit zich voornamelijk na een drukke activiteit door te huilen, schreeuwen en gillen. Wij zijn erachter dat een lekker warm bad haar ontspanning geeft en dit vaak ook helpt. 

Ze maakte grote stappen

In december 2022 is Nora van twee naar drie dagen in de week gegaan. Ze ging met zo veel plezier naar ‘school’ en ze deed het zo goed. Ze is toen ook naar een nieuwe groep gegaan met wat oudere kindjes, waarvan er één ook redelijk kan praten. Doordat ze zo veel opener en socialer geworden was in een jaar tijd, wilde ze het gesprek aan gaan met anderen. Dat kon niet met de kindjes in de huidige groep. Doordat ze nu één kindje had om zich aan op te trekken, Nora was inmiddels bijna twee jaar, ging ze heel erg snel vooruit. Ze zit nu op een groep met zeven kinderen, waarvan ze de jongste is. Momenteel trekken de kinderen zich op aan Nora. Wat een verschil van dag en nacht. Helaas voor de kinderen daar, zal ze binnenkort vertrekken.

Haar achterstand heeft ze ingehaald

Inmiddels is Nora 3,5 jaar. Ze praat hele dagen. Ze krijgt nog logopedie, maar ze is helemaal bij gezien haar leeftijdsgenoten en loopt zelfs voor op denkvermogen. Ze is het meest sociale kind, helpt andere kindjes en als iemand verdrietig is, is ze er als eerste bij. Ze zit nu in de overgang van het orthopedagogisch dagcentrum naar reguliere opvang. Ze kunnen haar geen uitdaging meer bieden op het dagcentrum. Wat een mooie vooruitgang heeft ons meisje gemaakt. Zo blij dat we ervoor gekozen hebben om hulp te zoeken!

LAURIE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Plaats een reactie