Mijn dochtertje heeft altijd goed doorgeslapen maar sinds 6 maanden is het iedere nacht een drama

|

Slaapexpert Anouk adviseert ten aanzien van de volgende ingestuurde vraag van één van onze volgers:

Mijn dochtertje heeft altijd goed doorgeslapen maar sinds zes maanden is het altijd drama. Ze wordt standaard om 3.00 uur in de nacht wakker en vanaf dan om het half uur. Een extra flesje om 0.00 uur helpt, maar is eigenlijk qua leeftijd en gewicht niet nodig. 

Bron: pexels.com

Lieve mama,

Kindjes worden wakker door de nacht voor heel veel verschillende redenen: voeding, verbinding, hechting, omdat de biologische systemen die slaap aansturen in de hersenen nog immatuur zijn.

Voeding kan ook na 6 maanden of boven bepaald gewicht de behoefte zijn van je kindje

Voeding is vaak de meest aanvaarde reden, maar niet meer na zes maanden oud, of vanaf een x aantal kilogram. Dit is een mythe. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat dit verantwoord. Deze mythe komt voor vanuit het idee dat een kindje vanaf zes maanden oud, of x aantal kilogram, fysiologisch gezien zonder voedingen KAN ’s nachts. Wij volwassenen kunnen ook drie dagen zonder water. Is dat daarom oké? Ik kan niet weten wat hier precies gaande is zonder veel meer achtergrondinformatie. Wat ik wel kan zeggen, is dat je kindje wel opnieuw honger kan hebben. Kindjes gaan door groeispurten. Kindjes hebben veranderdende behoeften wanneer ze groeien en ieder kind is anders.  Ik zou dus voedingen geven op vraag en aandachtig kijken naar de verzadigingssignalen van je kindje.

Kijk goed of er iets anders aan de hand kan zijn

Jouw kindje zou ook voor de andere redenen kunnen wakker worden. Of opnieuw wakker worden. Slaap is niet lineair. Het is niet omdat jouw kindje doorsliep, dat dit altijd zo zal zijn. Omdat jouw kindje na 3.00 uur erg vaak begint wakker te worden, denk ik toch dat er meer aan de gang is. De slaapdruk is eraf geslapen en jouw kindje kan niet in slaap blijven. Dat kan zijn omwille van

  • Honger
  • Iets dat stoort in de omgeving
  • Een foute balans in dag/nachtslaap
  • Pijn/ongemak

Als je honger kan uitsluiten door terug meer melk te geven, dan zou ik zeker naar de andere elementen gaan kijken.

ANOUK

The Nurturing Kind

Baby-Led Slaap & Welzijn Expert

@the_nurturingkind

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Plaats een reactie