Sinds mijn spoedoperatie wil mijn kindje niet meer slapen in zijn eigen bed

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Slaapexpert Anouk adviseert ten aanzien van de volgende ingestuurde vraag van één van onze volgers:

Na een spoedoperatie van mij, wil mijn kindje van bijna 2 niet meer gaan slapen in zijn bed voor de nacht.

Lieve mama,

Dat moet een moeilijke ervaring zijn geweest voor de hele familie. Misschien was jij ineens weg, zonder uitleg. Misschien was het de eerste nacht(en) zonder mama in huis? Misschien heeft jouw kindje spanning en stress opgevangen? Misschien begrijpt jouw kindje helemaal niet wat er gebeurd is?

Stress en spanning kunnen een grote invloed hebben op slapen

Zoals met veel plotse veranderingen, of stressvolle events, kan je kindje hierdoor ineens minder goed gaan slapen. Stress en spanning zijn erg besmettelijk, en slapen is moeilijk als je je gespannen voelt. Maar wat hier misschien ook bij kan meespelen, is dat je kindje bang geworden is dat er iets met jou kan gebeuren. Dat jij ineens weg kan zijn. Rond de twee jaar oud is er een nieuwe piek in verlatingsangst. En dat kan door jouw plotse afwezigheid wat versterkt zijn. Dat jouw kindje het opnieuw even moeilijk heeft jou los te laten tijdens slaap, lijkt me dus een redelijk logische reactie. Jouw kindje vecht niet tegen slaap. Jouw kindje durft jou tijdelijk niet meer te laten gaan. Wat kan je hiermee doen?

Praat met je kindje over de situatie

Als je het nog niet besproken hebt met je kindje, start daarmee. Vertel wat er gebeurd is, waarom jij even weg was, dat dit niet gewoonlijk is. Vergeet niet te benoemen dat dit waarschijnlijk even schrikken was voor je kindje en dat ook dat normaal is.

Wat heeft je kindje op dit moment nodig zich weer gerust te kunnen stellen?

Ga mee in de behoeften van jouw kindje. Wat heeft het nodig om zich terug gerust te kunnen stellen? Heeft hij nodig dat jij enkele avonden naast je kindje wacht tot hij in slaap valt? Dat hij naar jouw kamer mag komen ’s nachts om zich gerust te stellen? Dat jullie tijdelijk in dezelfde kamer slapen? Hoe meer je nu meegaat in de behoeften van je kindje, hoe sneller je kindje er weer op zal kunnen vertrouwen dat jij nergens naartoe gaat.

ANOUK

The Nurturing Kind

Baby-Led Slaap & Welzijn Expert

@the_nurturingkind

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Plaats een reactie