Uit onderzoek blijkt dat 20% van de ouders soms, en 10% nooit hun kind voorleest, en dat is zorgelijk

| , , ,

Uit onderzoek onder duizenden moeders blijkt dat 20% een enkel keertje voorleest en dat maar liefst 10% helemaal niet voorleest. Dit betekent dat 3 op de 10 kinderen nauwelijks een wenselijke taalondersteuning krijgt. De overige 70% leest hun kind wel dagelijks voor. Dat percentage moet echt omhoog, want voorlezen is essentieel voor kinderen, zelfs voor baby’s. Uit nader onderzoek blijkt dat van de lezende moeders 73% begint met lezen in de babytijd. Maar liefst 27% leest pas voor in de peutertijd. Het beste is om al te beginnen in de babytijd. Het lijkt misschien dat pasgeborenen en baby’s nog te jong zijn om van verhalen te genieten, maar de voordelen van vroeg beginnen met voorlezen zijn zowel op korte als op lange termijn aanzienlijk. Hier is waarom voorlezen zo belangrijk is, zelfs vanaf de babytijd, en zeven tips.

Waarom is voorlezen aan baby’s zo belangrijk?

Taalontwikkeling

Voorlezen helpt bij het opbouwen van de taalvaardigheden van een baby. Ze horen nieuwe woorden, zinsconstructies en taalritmes, wat hun vocabulaire en begrip vergroot.

Liefde voor boeken

Baby’s die worden voorgelezen, ontwikkelen vaak een vroege genegenheid voor boeken en verhalen. Dit legt de basis voor liefde voor lezen.

Stimulatie van de verbeelding

Zelfs heel jonge baby’s kunnen zich laten meeslepen door patronen in prentenboeken. Voorlezen prikkelt hun verbeelding en creativiteit.

Sociale binding

Voorlezen creëert kostbare momenten van nabijheid en binding tussen ouder en kind. Het is een intieme en geruststellende ervaring voor beiden.

Rust en comfort

Voorlezen kan een rustgevende activiteit zijn, vooral voor het slapengaan. Het helpt baby’s om te ontspannen en zich veilig te voelen.

Aandacht en concentratie

Terwijl je een boek voorleest, leren baby’s zich te concentreren en aandacht te schenken aan visuele en auditieve prikkels.

Vroege kennismaking met structuur

Baby’s leren over de structuur van verhalen, zoals het begin, midden en einde, en de opeenvolging van gebeurtenissen.

7 Tips voor voorlezen aan baby’s

Begin vroeg

Start met voorlezen zodra je baby is geboren. Zelfs heel jonge baby’s kunnen profiteren van het luisteren naar je stem en het bekijken van afbeeldingen met contrast (zwart-wit).

Maak het interactief

Betrek je baby bij het verhaal door te wijzen naar afbeeldingen, geluiden na te bootsen en vragen te stellen, zelfs als ze nog niet kunnen antwoorden.

Kies geschikte Boeken

Kies boeken met grote, heldere illustraties en weinig tekst. Kartonnen boeken zijn ideaal omdat ze duurzaam zijn en makkelijk vast te houden. Baby’s vinden vaak ook een voelboek interessant.

Maak een dagelijks ritueel

Voeg voorlezen toe aan je dagelijkse routine, zoals voor het slapengaan of na het bad. Dit creëert structuur en voorspelbaarheid voor je baby.

Volg hun interesses

Laat je baby de boeken kiezen die ze willen verkennen. Het kan hun betrokkenheid vergroten.

Gebruik verschillende stemmetjes

Gebruik verschillende stemmetjes en intonaties om het verhaal levendig te maken. Je baby zal genieten van de afwisseling.

Maak plezier

Het belangrijkste is om plezier te hebben. Laat je baby genieten van de tijd samen en geniet zelf ook van deze kostbare momenten

Voorlezen aan baby’s is niet alleen een kans om hun taalvaardigheden te ontwikkelen, maar ook om diepe emotionele banden te smeden. Het creëert een veilige en liefdevolle omgeving waarin kinderen zich geliefd en geborgen voelen. Dus, pak een boek en begin vandaag nog met het delen van de magie van verhalen met je kleintje.

Plaats een reactie