Borstkanker: heb jij deze symptomen, trek dan snel aan de bel!

| ,

Borstkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker. Oktober is borstkankermaand, een gelegenheid om het bewustzijn te vergroten over deze ziekte en het belang van vroege detectie en preventie te benadrukken.

Het risico op borstkanker neemt toe naarmate je ouder wordt

Borstkanker komt voor in alle leeftijdsgroepen, maar het risico neemt toe met de leeftijd:

      •     Jonge vrouwen (jonger dan 40): Hoewel het risico op borstkanker bij jonge vrouwen lager is dan bij oudere vrouwen, kan het nog steeds voorkomen. Ongeveer 5% van de nieuwe borstkankerdiagnoses is bij vrouwen jonger dan 40.

      •     Middelbare leeftijd (40-60): Dit is de leeftijdsgroep waarin borstkanker het meest voorkomt. De meerderheid van de diagnoses valt binnen deze leeftijdscategorie.

      •     Oudere vrouwen (ouder dan 60): Het risico op borstkanker blijft stijgen naarmate vrouwen ouder worden. Ongeveer een derde van de borstkankerdiagnoses wordt gesteld bij vrouwen ouder dan 60.

Vier manieren om borstkanker in een vroeg stadium te ontdekken

Het vroegtijdig opsporen van borstkanker is van cruciaal belang voor een succesvolle behandeling. Hieronder zijn de vier belangrijkste methoden voor vroege detectie:

      •     Zelfonderzoek van de borsten: Vrouwen kunnen regelmatig zelfonderzoek van hun borsten uitvoeren om veranderingen op te merken. Dit omvat het controleren van knobbels, verdikkingen, veranderingen in grootte of vorm van de borst, huidveranderingen en ongewone tepelafscheiding.

      •     Klinisch borstonderzoek: Regelmatige klinische borstonderzoeken door een arts of verpleegkundige kunnen helpen bij het opsporen van eventuele afwijkingen die anders niet door de patiënt kunnen worden gevoeld.

      •     Mammografie: Mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten dat wordt aanbevolen als screeningsmethode, vooral voor vrouwen ouder dan 40. Dit kan tumoren detecteren voordat ze voelbaar zijn.

      •     Andere beeldvormingsmethoden: In sommige gevallen kunnen andere beeldvormingsmethoden zoals echografie of MRI worden aanbevolen voor aanvullende evaluatie.

Is het risico op borstkanker te verminderen?

Hoewel borstkanker niet altijd voorkomen kan worden, zijn er enkele preventieve maatregelen die vrouwen kunnen nemen om hun risico te verminderen:

      •     Levensstijlkeuzes: Een gezonde levensstijl kan helpen het risico op borstkanker te verlagen. Dit omvat het vermijden van overmatig alcoholgebruik, stoppen met roken en het handhaven van een gezond gewicht.

      •     Dieet: Het eten van een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten kan helpen bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht en het verminderen van het risico op borstkanker.

      •     Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan het risico op borstkanker verminderen. Streef naar minstens 150 minuten matige intensiteit oefening per week.

      •     Hormoontherapie: Sommige vormen van hormoontherapie, zoals hormonale substitutietherapie na de menopauze, kunnen het risico op borstkanker verhogen. Overleg met een arts over de risico’s en voordelen als u overweegt hormoontherapie te gebruiken.

Welke signalen moet je altijd serieus nemen?

Het is belangrijk om alert te zijn op mogelijke tekenen van borstkanker en onmiddellijk medische hulp in te roepen als je iets ongewoons opmerkt, zoals: een knobbeltje of verdikking in de borst of onder de arm, veranderingen in de grootte, vorm of textuur van de borsten, abnormale huidveranderingen, zoals roodheid, putjes, zwelling of schilfering en ongewone tepelafscheiding, vooral als het bloederig is. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle knobbels of veranderingen in de borst kanker zijn. Veel van deze symptomen kunnen ook worden veroorzaakt door goedaardige aandoeningen. Niettemin moet je nooit aarzelen om een arts te raadplegen als je bezorgd bent.

Ga naar de screeningsmomenten

Daarnaast is het van groot belang voor vrouwen om regelmatige screening en controles te volgen zoals aanbevolen door de zorgverlener. De frequentie van mammografieën en klinische borstonderzoeken kan variëren op basis van leeftijd en individueel risico, dus overleg met een arts over het juiste screeningschema voor jou.

Plaats een reactie