Jax werd geboren met een gewicht van 950 gram, hoe heeft hij zich ontwikkeld in de afgelopen 4 jaar?

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Lees eerst deel 1: Mijn baby was ongeveer 20 centimeter en had een gewicht van 950 gram

In 2019 ben ik bevallen van mijn zoon Jax. Hij is met 31 weken geboren en woog 950 gram. Hij is geboren in het WKZ te Utrecht. Nu jaren later wil ik vertellen hoe hij zich had ontwikkeld.

Thuis werd ik overmand door angst

Eenmaal thuis met Jax, die toen nog steeds erg klein en kwetsbaar was, merkte ik pas wat voor impact het ziekenhuis heeft gehad. Ik was niet in staat om weer te beginnen met werken en ik was erg angstig over de gezondheid van Jax. Dit zou elke nieuwe moeder wel hebben na alles wat we hadden mee gemaakt. Maar ik was echt constant bang dat Jax terug moest naar het ziekenhuis en opgenomen moest worden. 

Jax was nog zo klein

Jax groeide en deed het eigenlijk hartstikke goed. Hij was een vrolijke en eigenwijs mannetje en deed menig arts versteld staan van zijn ontwikkelingen gezien zijn vroeggeboorte. Ik weet nog goed als ik met Jax naar een winkel ging dat mensen dachten dat hij net een week of twee oud was. Hij was toen al zeker 4 à 5 maanden, maar nog zo klein.

Alle controles verliepen via het ziekenhuis

Wij moesten 1 keer per 3 maanden naar het ziekenhuis waar een kinderarts al betrokken was. Wij hoefden daardoor niet naar een consultatie bureau, maar alle onderzoeken en vaccinaties kreeg hij op de kinderpoli. Eens oer jaar was de grote controle in het WKZ, hier werd van alles getest en bekeken. Jax bleef wel altijd met zijn gewicht en lengte onder de gemiddelde groei curve lijn, maar ik hecht geen waarde aan het gemiddelde. Elk kindje doet het op zijn eigen manier. Na 3 keer daar geweest te zijn waren ze erg tevreden en hoeven we daar niet meer naar toe. Naar de kinderarts hoeft Jax ook nog maar 2 keer per jaar zo zie je maar hoe goed het gaat met zijn ontwikkeling.

Jax heeft heftige koortsstuipen

Toen Jax net 1 jaar was kreeg hij een koortsstuip. Een heftige ook want hij kwam hier moeizaam uit. Dit was onwijs schrikken. Jax bleek last te hebben van A typische koortsstuipen, dit betekent dat de aanval langer duurt als normaal. Als Jax koorts heeft staan we allemaal op scherp. Bij een aanval moet ik altijd een ambulance bellen en word hij naar het ziekenhuis gebracht ter controle. Ik wist voor zijn eerste koortsstuip niet eens van het bestaan af. Ik hoorde achteraf om mij heen dat het regelmatig voorkomt bij kinderen. Ik vind het jammer dat hier weinig informatie over gegeven wordt. Ik denk dat veel ouders hier wat aan kunnen hebben als het ooit gebeurd. Hij heeft nu ongeveer 7 aanvallen gehad en het blijft altijd spannend om mee te maken. De artsen vermoeden dat dit kan komen door zijn vroeggeboorte, maar zeker weten doen we niet.

De ziekenhuistijd is een emotionele periode geweest

Ik heb heel veel bewaard van zijn ziekenhuistijd en soms heb ik de behoeften om zijn spulletjes van destijds, kleding en brieven te kijken. Dit kost me nog steeds veel moeite. Ik word altijd verdrietig als ik kijk naar wat er die tijd allemaal is gebeurd, maar ook enorm dankbaar hoe sterk hij is en hoe hij hier uit is gekomen. Jax is een echte kletskous en een vrolijke eigenwijze jongen. Hij wilt het liefst de hele dag buiten spelen, zijn energie kwijt kunnen en met andere kinderen spelen.

Terwijl ik dit verhaal typ is Jax bij de dagopvang. Hij maakt hier een start om binnenkort alweer te beginnen op de basisschool. Hij vindt de opvang erg leuk en ik zie hem per dag echt grote stappen maken. Onze trots!

CYNTHIA

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Plaats een reactie