Hoeveel zakgeld geef je aan kinderen?

| ,

Voed kinderen financieel op

Zakgeld geven aan kinderen is niet alleen een manier om hen een beetje extra financiële vrijheid te geven, maar het kan ook dienen als een krachtig instrument voor hun financiële opvoeding. Hoeveel zakgeld je geeft en op welke leeftijd je begint, zijn belangrijke overwegingen. Ook de keuze tussen digitaal of contant zakgeld kan invloed hebben op de financiële bewustwording van je kinderen.

1. Startleeftijd en bedrag

De leeftijd waarop je begint met het geven van zakgeld is een persoonlijke keuze, maar experts zeggen dat het rond de leeftijd van 6 tot 8 jaar kan zijn. Op deze leeftijd beginnen kinderen het concept van geld te begrijpen. Het bedrag dat je geeft, hangt af van je eigen financiële situatie en wat je denkt dat redelijk is. Hieronder vind je de richtlijnen van Nibud.

6 jaar          1,20 tot 2,30 euro per week
7 jaar          1,40 tot 2,30 euro per week
8 jaar          1,90 tot 2,80 euro per week
9 jaar          2,30 tot 2,90 euro per week
10 jaar        2,30 tot 2,80 euro per week
11 jaar        2,30 tot 3,50 euro per week
12 jaar        2,60 tot 4,60 euro per week

2. Digitaal of contant

De keuze tussen digitaal en contant zakgeld is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de mate van digitale bewustwording die je je kind wilt meegeven. Digitaal zakgeld via een app kan handig zijn, omdat de kinderen dan digitale transacties kunnen doen. Aan de andere kant heeft contant geld het voordeel van tastbaarheid, en maakt het visueel zichtbaar.

3. Financieel bewust

Het geven van zakgeld biedt de kans om je kinderen financieel bewust te maken. Bespreek regelmatig met hen hoe ze hun zakgeld uitgeven, en geef hen inzicht in de waarde van geld door over prijzen en budgettering te praten.

4. Leer spaarzaamheid

Moedig je kinderen aan om een deel van hun zakgeld te sparen. Dit kan hen leren doelen te stellen en geduld te hebben terwijl ze sparen voor iets waar ze echt om geven. Leer hen ook over rente door te praten.

5. Geef verantwoordelijkheid

Laat je kinderen zelf beslissen hoe ze hun zakgeld uitgeven. Ze kunnen fouten maken, maar dit is een waardevolle les. Laat hen ervaren hoe het voelt om geld uit te geven en de consequenties te ontdekken.

6. Introduceer zakgeldtaken

Koppel het geven van zakgeld aan kleine huishoudelijke taken. Dit leert kinderen over verantwoordelijkheid en het verdienen van geld door inspanning. Het helpt hen ook begrijpen dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen.

7. Wees een rolmodel

Kinderen leren veel door observatie. Wees een goed voorbeeld voor hen als het gaat om geldbeheer. Laat zien hoe je spaart, budgetteert en financiële beslissingen neemt.

Het geven van zakgeld aan kinderen is niet alleen een manier om hen wat extra geld te geven, maar het is ook een kans om hen financiële vaardigheden bij te brengen. Begin op een geschikte leeftijd, kies tussen digitaal of contant zakgeld op basis van je waarden en geef je kinderen de kans om verstandige geldbeslissingen te nemen. Door deze tips te volgen, kun je je kinderen helpen om financieel wijs te worden en hen voorbereiden op een gezonde financiële toekomst.

Plaats een reactie