Mijn moederinstinct staat de hele dag aan

|

Lees ook een andere blog Manouk: Ik voelde mij ontzettend eenzaam tijdens mijn bevalling

Is het je wel eens opgevallen hoeveel je leven is veranderd sinds je moeder bent? Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken, genoeg keuzes die je hebt gemaakt die anders zijn geworden sinds je moeder bent.

Je moederinstinct staat de hele dag aan

Een eenvoudig voorbeeld van een belangrijke keuze is kinderopvang of een gastouder? De focus ligt daarbij op je kind. Waar heeft je kind het meeste baat bij? Natuurlijk komen tijden, personeel en kosten en je eigen sociale omgeving er ook bij kijken maar je maakt vooral keuzes vanuit een bepaald gevoel. Noem het een soort van intuïtie, een moederinstinct, wat de hele dag aanstaat. Je intuïtieve brein, noem het je moederbrein, staat 24/7 aan en zorgt ervoor dat je verbonden bent met je kind. Dat je je moederschap elke dag 100% kan beheren vanuit een soort oerkracht.

Door ouderschap verander je

Bij mij is mijn leven helemaal veranderd door de zwangerschap en het moederschap. Begrijp me goed, ik heb twee gezonde schatten van meiden en ik zou nooit meer zonder hen kunnen leven. Maar het heeft mij ook onzekerheid gebracht en ergens ook bepaalde angsten. Inmiddels, jaren later, weet ik veel meer over die onzekerheden en angsten en ben ik voor een deel in staat dit niet over te dragen aan mijn kinderen.

Credit: pexels.com

Het moederbrein ontwikkelt zich al voordat je zwanger bent

Ik heb geleerd dat mijn moederbrein een rol speelt in mijn ontwikkeling als moeder. Het valt mij op dat er nog zoveel informatie onbekend is bij het grote publiek. Je moederbrein ontwikkelt zich al heel vroeg. Het blijkt zich al te ontwikkelingen voordat je zwanger bent. Dan vinden er al veranderingen plaats in je brein die je klaar maken voor de conceptie en de zwangerschap, en uiteindelijk het moederschap. Want ja, moederschap is toch wel echt een andere rol die je erbij krijgt.

Het is een apart stukje per kind

Alle, ja echt alle, gevoelens, gedachten en gebeurtenissen worden opgeslagen in het moederbrein. Het is niet een groot stuk brein waarin alles verzameld wordt. Nee, het is juist een klein stukje brein, horende bij het limbische systeem, wat zich per kind ‘apart’ ontwikkeld. Daardoor kan jij je misschien voorstellen dat elk stukje moederbrein net weer even anders is en zich ‘voedt’ met andere gedachten, gebeurtenissen en gevoelens.

Er zijn veel invloeden op het moederbrein

Niet elke zwangerschap is hetzelfde, niet elke bevalling is hetzelfde en dus niet elk moederbrein is hetzelfde. Hormonen zorgen voor veranderingen in de hersenen bij de vrouw. Alles wordt klaargemaakt voor de nieuwe rol als moeder. Een fascinerend en ingewikkeld samenspel van hormonen maar ook persoonlijke omstandigheden, je eigen leven en jeugd, je sociale omgeving en je kind spelen allemaal een rol in de ontwikkeling van je moederbrein en daarmee je ontwikkeling naar moeder.

Het moederbrein maakt dat kan je specifiek kan afstemmen op je kind

Zit je aan tafel te eten en je kindje smeert met de boterham met pindakaas als je even niet oplet. Pindakaas in de haren, pindakaas in de kleren en achter de oren… Overal die lekkere plakkerige rommel heerlijk. Bij je ene kind schiet je compleet uit je plaat. De maaltijd wordt abrupt verstoord door een ongekende woede-uitbarsting (waar je later wellicht weer spijt van hebt). Bij je andere kindje moet je er stiekem op lachen en van binnen doe je dat ook, maar dit laat je niet zoveel blijken aan de buitenkant. Toch bijzonder, twee totaal verschillende reacties vanuit een onderbewust binnenste. De situatie is gelijk, de reactie anders. Dat is de reactie vanuit je moederbrein op je kind. Vanuit intuïtie triggert je kind bepaalde reacties bij jou, als moeder. Helemaal niets mis mee, het moederbrein kan juist verklaren (zonder schuldgevoelens) waarom je op eenzelfde gebeurtenis anders kan reageren. Het mooie aan die moederbrein is dat het flexibel is, vormbaar en groeibaar. Dus als je kind geboren is, blijft het zich verder ontwikkelen. En kan je je intuïtie trainen.

Een diepe connectie tussen moeder en kind

Alles bij elkaar zorgt het voor de connectie tussen moeder en kind. En dat maakt de relatie tussen moeder en kind zo fascinerend, althans voor mij. De diepe connectie vanuit liefde tussen moeder en kind. Ik geloof er heilig in dat het voor elke moeder is weggelegd deze diepe connectie te ervaren. Zeker ook omdat het dus letterlijk kan ontwikkelen en groeien. Je moederbrein staat daar open voor, maakt er gebruik van en ‘voedt’ het met liefde, connectie, mooie herinneringen en pindakaas (van achter de oren).

MANOUK

Plaats een reactie