Nora-Soraya lag direct na de geboorte op de reanimatietafel

| ,

Vrolijk knutselt Nora-Soraya aan tafel samen met haar moeder Sheyma. Niets wijst erop dat de driejarige haar geboorte bijna niet had overleefd, of dat ze nu moet leren leven met diabetes type 1 en coeliakie. “Ze kwam blauw en stil ter wereld. Ik wist gelijk: dit is niet goed.”  

“Ik had erg veel pijn en de bevalling duurde lang”, vertelt moeder Sheyma. Nora-Soraya zit vast en de vacuümpomp wordt gebruikt. De eerste poging mislukt: de pomp schiet los. Uiteindelijk komt Nora-Soraya blauw en stil ter wereld. “Ze werd op mijn borst gelegd en het viel me gelijk op dat ze niet huilde. Ze werd direct weggehaald en op de reanimatietafel brachten ze haar ademhaling op gang. Het ging allemaal zo snel.” 

Spoed 

Nora-Soraya heeft een zuurstoftekort gehad, haar schouder is uit de kom en ze heeft een bloeding tussen haar hersenen en schedel vanwege de losgeschoten vacuümpomp. Ze moet zo snel mogelijk van het streekziekenhuis naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Sheyma: “Voordat ik het wist, was Nora-Soraya onderweg in de ambulance. We hadden geen idee of ze het zou overleven.” Sheyma en haar partner Wesley wachten niet op een tweede ambulance en stappen zelf in de auto richting Utrecht. “Ik wilde alleen maar bij mijn kind zijn.”  

In Utrecht slapen Wesley en Sheyma op de kraamafdeling. Als Sheyma wordt ontslagen uit het ziekenhuis, nemen ze hun intrek in het naastgelegen Ronald McDonald Huis. “Om dicht bij Nora-Soraya te zijn was zo fijn. Het is voor ons bijna een uur rijden naar het ziekenhuis. Haar situatie kon met de minuut veranderen, dus dan wil je binnen een paar minuten aan haar ziekenhuisbed staan.” 

Aanzoek 

Voor Sheyma en Wesley is Ronald McDonald Huis Utrecht drie weken lang hun thuis. Het stel heeft hier fijne herinneringen aan. Wesley: “In het Huis zitten veel lotgenoten met wie je je verhaal en verdriet kunt delen. Ik heb veel met andere ouders gepraat, maar ook mijn band met Sheyma is sterker geworden. Ik heb Sheyma zelfs ten huwelijk gevraagd voor het WKZ.” Sheyma vult aan: “Het is een hele fijne plek om te zijn, ook al ben je er liever niet.” 

Niet alleen de verloving, maar ook het herstel van Nora-Soraya wordt gevierd

Er zijn gelukkig geen complicaties na haar geboorte, en na drie weken mag ze naar huis. “De eerste dagen hebben we alleen maar met haar geknuffeld.” Toch verandert het leven van het gezin vorig jaar opnieuw. Sheyma: “Nora-Soraya begon zich anders te gedragen. Ze was prikkelbaar en wilde op een gegeven moment alleen nog maar water drinken en bananen eten. Toen heb ik aan de bel getrokken.” Nora-Soraya blijk diabetes type 1 en coeliakie te hebben. Alles wat ze binnenkrijgt wordt afgewogen, en ze mag geen gluten hebben. “Toch is ze ondanks alles een vrolijke, drukke meid. We zijn zo trots op haar.” 

Maak het verschil voor families zoals die van Nora-Soraya

Families met een ziek kind hebben maar één wens tijdens de feestdagen: dicht bij elkaar zijn. Maar vaak is het ziekenhuis ver van huis, en kunnen ouders niet blijven slapen. Gelukkig kunnen zij terecht in de Ronald McDonald Huizen. Daar is familie op loopafstand van het zieke kind. Ook tijdens de feestdagen. Tot en met 31 december sparen we samen voor 1.500 overnachtingen in de Ronald McDonald Huizen. Spaar ook mee! Doneer nu, en geef families met een ziek kind een overnachting op loopafstand van het ziekenhuis. Een overnachting in een Ronald McDonald Huis kost €60. Elke bijdrage, klein of groot, is van onschatbare waarde. Dankjewel! ✨

Hele jaar door kerst 

Tijdens de feestdagen staan Sheyma en Wesley stil bij alles wat ze hebben meegemaakt de afgelopen jaren. “In december 2020 vierden we onze eerste kerst met Nora-Soraya, toen ze precies een half jaar oud was. Maar niet iedereen heeft het geluk om met de feestdagen thuis te zijn.” Sheyma en Wesley realiseren zich al te goed dat er veel families zijn die de feestdagen doorbrengen in een Ronald McDonald Huis. “Voor ons draaien de feestdagen om samen zijn met familie en mensen die je liefhebt. Tijdens ons verblijf in Huis Utrecht hebben we gemerkt dat de sfeer van saamhorigheid, die zo hoort bij de decembermaand, eigenlijk het hele jaar door in het Huis te voelen is. Dat is heel bijzonder.” 

Plaats een reactie