Moeder Anne Christine: “Twee weken lang mochten we ons zoontje Sion niet vasthouden”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Sion (5) heeft een moeilijke start als baby

Hij krijgt kinkhoest, heeft hartritmestoornissen en groeit langzaam. Toch ontwikkelt hij zich verder goed, dus er rinkelen geen alarmbellen. Maar wanneer zijn groei achterblijft, hij veel zweet op vakantie en erg lang doet over zijn fles, ontdekt de kinderarts een hartruis. De cardioloog constateert een ernstige hartafwijking. De enige uitweg is een openhartoperatie.

Moeder Anne Christine: “De avond voor de operatie stond hij blij springend in het bedje op de kinderafdeling. Dat beeld van hem staat in mijn geheugen gegrift.” Zes uur lang wordt hij geopereerd. “De operatie verliep gelukkig goed. Ondanks alle infusen, slangen en zijn wond was hij nog steeds ónze Sion.”

Onherkenbaar

Sions herstel verloopt moeizaam. Hij kermt veel en knapt niet op. Anne Christine en haar man Anthony blijven afwisselend bij hem slapen. Daarnaast verblijven ze in Ronald McDonald Huis Leiden. De zesde nacht gaat Sion verder achteruit. “Om vier uur werd ik gebeld. In een paar minuten was ik bij Sion. Het loopje van het Huis naar het ziekenhuis vergeet ik nooit meer: de straat uit, onder de torens door.” Sion moet opnieuw geopereerd worden vanwege een infectie onder zijn borstbeen.

Twee lange weken ligt hij op de kinder-IC

“Sion lag aan de beademing met een vacuümspons in zijn borst die de infectie direct bestrijdt met antibiotica en vocht afvoert. Hij was opgezwollen, had overal uitslag en was onherkenbaar. Je klampt je vast aan kleine dingen: zijn hartslag die een beetje steeg wanneer ik binnenkwam. Dan dacht ik dat hij het fijn vond dat ik er was.” Na veertien dagen werd zijn borstbeen gesloten en mocht hij rustig wakker worden. “Hij kon niets meer, moest opnieuw leren drinken, zitten, kruipen en afkicken van de medicatie. Maar, we konden hem weer vasthouden. Dat was zo fijn. Anthony zat hele avonden met Sion in een luie stoel.”

Verjaardag vieren

In totaal ‘woonden’ Anne Christine en Anthony zes weken in het Ronald McDonald Huis. “Zo voelde het voor ons. Je hebt er de rust om te koken en je hoofd leeg te maken. Dat helpt om het vol te houden. De vrijwilligers zijn zo lief. Ik weet nog dat ik met een stapel was aan kwam zetten: ze boden meteen hulp aan. Zo fijn dat je op zo’n moment op hen kan terugvallen. Ook praatten we veel met andere ouders. En ik vierde mijn verjaardag in het Huis. Als verrassing zat de woonkamer die dag vol vrienden en familie. Dat was zo bijzonder.”

Na zes weken gaat het gezin naar huis. “Pas toen we konden stoppen met antibiotica en sondevoeding, voelde het als een nieuw begin. Dat was vlak voor Sions eerste verjaardag.” Inmiddels zit Sion in groep 2 van de basisschool en is hij een ondernemende vijfjarige. Het litteken op zijn borst is duidelijk zichtbaar bij bijvoorbeeld zwemles. Maar zijn ouders zien ook onzichtbare littekens. “Zijn ervaringen hebben hem getekend.”

Maak het verschil voor families zoals die van Sion

Families met een ziek kind hebben maar één wens tijdens de feestdagen: dicht bij elkaar zijn. Maar vaak is het ziekenhuis ver van huis, en kunnen ouders niet blijven slapen. Gelukkig kunnen zij terecht in de Ronald McDonald Huizen. Daar is familie op loopafstand van het zieke kind. Ook tijdens de feestdagen.

Tot en met 31 december sparen we samen voor 1.500 overnachtingen in de Ronald McDonald Huizen. Spaar ook mee! Doneer nu, en geef families met een ziek kind een overnachting op loopafstand van het ziekenhuis. Een overnachting in een Ronald McDonald Huis kost €60. Elke bijdrage, klein of groot, is van onschatbare waarde. ✨

Kerst vieren Anne Christine, Anthony en Sion nu met z’n vieren; zusje Laurie is drie jaar. “We tuigen samen de kerstboom op, eten kerstontbijt en Sion zingt vooraan samen met andere kinderen liedjes in de kerk. Dan kijken we elkaar aan en zijn we dankbaar voor wat we hebben. Ook denken we aan de gezinnen die op dat moment in een Huis verblijven. Hopelijk lukt het hun om waardevolle herinneringen te maken. En geeft het steun dat ze dicht bij hun kind zijn.”

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Plaats een reactie