Ik heb spijt van de naam van mijn dochter

| ,

Mijn man en ik vonden het moeilijk om leuke namen te vinden

We hebben er erg lang over gedaan. Ik vond het de lastigste keuze van mijn leven. Ik vond het allesbehalve een leuk taakje. Vanaf de 20-wekenecho wisten we het geslacht. Toen begon het gebakkelei met namen. Mijn man begon met Nicole, Lisette en Tamara. Ik vond die namen allemaal niet mooi of speciaal. Ik opperde Lola, Lieke en Sarah. Deze namen vond mijn man weer niet leuk. Ik vond  Lily leuk, en mijn man ook, maar hij kende al een Lily van vroeger. Hij had associaties bij de naam en dat wilden we natuurlijk niet.

We besloten allebei een namenapp te gebruiken

Er kwamen ontzettend veel namen voorbij: Mara, Roos, Liv en Fleur. We waren het over geen één naam eens. “Dit kan nog wel eens lastig worden”, zuchtte ik. We namen werkelijk elke naam door. Suze, Esmee, Charlie, Merel. We besloten het even te laten rusten en later weer op te pakken. Ik was inmiddels 20 weken zwanger en kreeg stress van de namenkwestie. Even rust.

Met 33 weken zwangerschap keken we weer naar namen

“Hannah”, zei mijn man. Ik twijfelde. Uiteindelijk ging ik overstag. Ik vond de naam met de weken mooier en mooier worden. We oefenden al met de naam. We noemden haar al “Hannah” in plaats van kindje of dochter, als we met z’n tweeën waren. De rest mocht het nog niet weten. We wilden het pas bij de geboorte bekend maken. Ik was inmiddels 36 weken zwanger en was blij dat we een naam hadden. Er kwam een rust over me.

Totdat er een bord hing op de hoek van onze straat met ‘onze’ naam

“Hannah is geboren”, lazen we. We keken elkaar tegelijkertijd aan. “Wel heb je ooit”, stamelde ik. Boos stapte ik onze auto uit. “Nou moeten we een andere naam zoeken. Dat lukt nooit!”, zei ik tegen mijn man. Hij keek me aan en knikte: “We hebben nog maar 4 weken of korter”. Het huilen stond me nader dan het lachen. Ik had hier helemaal geen zin in. “Zal je ook nog zien dat ze eerder komt”, snauwde ik. Hier kreeg ik echt stress van. “We maken er vandaag nog werk van”, antwoordde mijn man.

Bo, Noa, Amy en Vera

Het was het allemaal niet. “Waarom lukt dit ons niet?”, vroeg ik. “En Yara?”, probeerde mijn man. “Yara”, herhaalde ik. “Het heeft een beetje weg van Hannah. Volgens mij vind ik het leuk.” Ik kon het niet geloven. We waren er uit. Deze naam was het. Ons kindje was een echte Yara. Ik kon weer ontspannen adem halen en de rest van mijn zwangerschap uitzitten.

Yara is thuis geboren

Het was een pittige, maar mooie bevalling. Het duurde 8 uur. Ik vond het pijnlijk, maar zeker alle moeite waard. “En hoe heet de baby?”, vroeg de verloskundige. “Yara”, zeiden we in koor. Ik lachte hardop. Ik zat vol emotie en hormonen. Ik was ontzettend blij met Yara. En huilde van geluk. De kraamweek en -tijd vloog voorbij. De tijd brak aan dat ik weer moest beginnen met werken. Dit betekende dat Yara mocht wennen bij de kinderopvang.

De eerste dag op de opvang

Ik had moeite om Yara weg te brengen. Daar aangekomen bleek er nog een Yara op de groep te zitten. De leidsters hadden het al gauw over “Yara. P” en “Yara. S”. Ik vond dit helemaal niet leuk, maar veel kon ik er niet aan doen. Het bracht me aan het twijfelen. “Is Yara een populaire naam?”, vroeg ik me af. Ik wilde geen popiejopie naam. Langzaamaan vond ik de naam Yara minder en minder leuk. Ik dacht weer aan de naam Hannah. “Hebben we een fout gemaakt?”, vroeg ik mijn man. “Welnee”, antwoordde hij beslist. Yara is nu bijna een half jaar en ik vind haar naam eigenlijk niet meer leuk, ik heb spijt van onze keuze. Had ik bij Hannah moeten blijven? Onze eerste ingeving was gewoon beter. Mijn man is het volstrekt niet met mij eens…

25 gedachten over “Ik heb spijt van de naam van mijn dochter”

 1. Heel herkenbaar. Bij ons was de naam ook een grote zoektocht. En veel twijfel nadat we deze vast hadden gelegd. Maar nu na vier jaar zie ik dat mijn dochter gewoon heel blij is met haar naam. Gewoon omdat ze er vertrouwd mee is en deze al haar hele leven hoort. Ik zie het maar zo. Wij hebben de naam aan haar gegeven, maar net als met alles wat je geeft is het daarna niet meer van jou, maar van degene die het ontvangt. En als die er blij mee is is het goed.

  Beantwoorden
 2. Gebruik dan haar 2e naam als roepnaam.
  Ook kan zij zich anders noemen dan zij officieel heet.
  Mijn vriendin Karin heet officieel Karina. Zij gebruikt altijd gewoon Karin. Toen mijn tante Truus overleed stond er ook zoiets van “Cornelia” op de rouwkaart. Bleek dat zij officieel Cornelia heette. Ik kwam pas na 23 jaar erachter door de rouwkaart.Een meisje vroeger bij mij op school heette “Stephanie” maar haar officele namen waren Kiki Anna.
  De ouders hadden ook spijt van haar naam en vonden Stephanie mooier en gebruikte deze naam sinds haar peutertijd.
  Kortom volg jullie gevoel maar als jullie haar anders noemen wacht er niet te lang mee.

  Beantwoorden
  • Het is al weer 51 jaar geleden ik was niet eens zwanger en net getrouwd. mijn man en ik werden voorgesteld aan een vrouw met de naam Leonie. Mijn man en ik keken elkaar aan in een soort van herkenning met de naam, het was heel vreemd. Een jaar later was ik in verwachting en wist dat het een meisje zou worden ik zag al hoe ze eruit zou zien met donkerbruine ogen. Ik vond de naam Amber bij haar passen maar mijn man vond dat een vreemde naam. Het is Leonie geworden, die naam past ook goed bij haar.
   in die tijd was 1 naam modern anders had ik Amber als 2e naam gekozen. Ik heb me afgevraagd wie kiest de naam de ziel die bij jou komt of jijzelf. de naam trilt ook op een getal dat veel zegt over de persoonlijkheid van de mens, zie numerologie.

   Beantwoorden
 3. what’s in a name, je kunt je afvragen welke intentie je had bij het kiezen van een naam. Denk er over na en bij de volgende baby is het misschien wat makkelijker

  Beantwoorden
 4. Hadden mijn ouders mij maar gewoon een ‘ standaardnaam ‘ gegeven. Maar nee, ze moesten zonodig origineel doen. Ik had en heb er nog steeds last van. Vroeger werd ik er erg mee gepest en nu kijken mensen nog steeds vreemd als ik me voorstel. Ik denk.er hard over om mijn naam officieel te veranderen. Liever een naam die misschien wel tig keer wordt gebruikt dan zo’n ‘ aparte ‘ naam waar ik me helemaal niet prettig bij voel .

  Beantwoorden
 5. Herkenbaar. Ik heb altijd gezegd dat ik een meisje Hannah wilde noemen maar onder invloed van hormonen kwamen we uit bij Bente. Dat vind ik gelukkig nog steeds een mooie naam maar ik vroeg me wel af waarom we haar toch niet Hannah hadden genoemd. Hoe ouder ze werd, hoe meer ik haar een Hannah vond. Onze volgende dochter heet alsnog Hannah, maar haar vind ik eigenlijk meer een Bente. Oeps!

  Beantwoorden
 6. we hadden een hele speciale naam. wisten geen geslacht maar hadden iedereen de namen verteld als het en jongen of een meisje werd. bijzonder vonden wij en onze eerste kon al aan de namen wennen. totdat iemand 2 wkn voor de bevalling zei, weten jullie dat jullie meisjes naam het type auto merk is van jullie golf?? krijg nou wat!! uiteindelijk is ze inmiddels 28 jaar en is nog steeds ontiegelijk trots op haar naam omdat hij zo bijzonder is….het type auro bestaat inmiddels niet meer

  Beantwoorden
 7. hoi ik vind yara een mooie naam ! ik zou hem houden maar als u er echt over twijfelt… maar goed ik ben geen moeder maar yara vind ik echt een mooie naam. of lucy of Suzan. maar yara is ook heel mooi hoor! anders kan je misschien ook zeggen tegen de opvang van joh noem mijn kind gewoon yara oké! ik heb het ook wel eens gehad hoor. Anne is ook een populaire naam. van anne b of Anne c bijvoorbeeld. dan wisten we tegen wie ze het hadden

  Beantwoorden
 8. Ik vind Yara een prachtige naam en ken zelf geen kindjes die zo heten. Het is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik vind het leuker dan Hannah. Zelf was ik ook gewend aan een naam die we hadden gekozen na wikken en wegen. En op het laatste moment wilde mijn man een andere naam. Ik kon daar niet aan wennen en heb toch die ene naam doorgedrukt. Heel soms twijfel ik toch ook of het wel de juiste keuze was, ik denk dat iedereen dat wel eens heeft. Ik denk dat je moet proberen het los te laten, anders groeit de weerstand alleen maar en ze heet nu eenmaal zo. Als je Hannah had gekozen had je dat misschien ook gehad. En wie weet komt er ooit nog een ander kindje en kun je die naam als eerste of Tweede naam gebruiken.

  Beantwoorden
 9. Ik vind Yara persoonlijk een hele leuke en mooi naam! Maar Hannah ook.. en ik denk dat je je door de buren moeten laten tegenhouden. Je had ook aan de buren kunnen uitleggen dat jullie dezelfde naam hadden, dan is dat maar zo? En je zou het nog kunnen laten veranderen als je er echt mee zit.

  Beantwoorden
 10. Correctie: Ik vind Yara persoonlijk een hele leuke en mooie naam! Maar Hannah ook.. en ik denk niet dat je je door de buren had moeten laten tegenhouden. Je had ook aan de buren kunnen uitleggen dat jullie dezelfde naam hadden, dan is dat maar zo? En je zou het nog kunnen laten veranderen als je er echt mee zit.

  Beantwoorden
 11. Ik heb echt veel herkenning bij je verhaal, tenminste over het twijfelen. Wij kwamen er ook maar niet uit. Gek werd ik er van. Maar ik denk dat het komt, omdat je dé perfecte naam wilt verzinnen. Maar perfect bestaat niet. Zelfs tijdens de geboorte twijfelde ik nog over de naam. Nu 2 jaar later twijfel ik nog steeds over de naam. Ze heeft een originele naam die je nergens hoort, geen gekke naam hoor, en iedereen vind de naam origineel en mooi. En toch twijfel ik nog steeds. Maar ik denk dat dat komt, omdat een naam zo persoonlijk is en je je baby nog helemaal niet kent. Want hoe moet je iemand noemen die je nog niet kent.. Mijn man is al helemaal gewend aan de naam, logisch ook na 2 jaar. Misschien is ook maar eens tijd dat ik het gewoon mooi vind. Een naam is extreem moeilijk, maar een naam maakt je kindje ook wie die is 🙂

  Beantwoorden
 12. @E wauw dat is mooi gezegd; “met alles wat je geeft is het niet meer van jou, maar van degene die het ontvangt. Als die er blij mee is, dan is het goed”.
  Die ga ik onthouden!

  @Stans sommige mensen houden het lekker bij 1 kindje. Het is geen oefenbaby 😅

  Beantwoorden
 13. persoonlijk vind ik het de juiste keuze vergeleke de 1e keuze maar gelukkig dat smaken ook kunnen en mogen verschillen en ja soms helaas hebben meer mensen een zelfde smaak..
  Hopelijk vind zij deze keuze nu ook de juiste.
  ik snap dat het moeilijk is on naam voor hele leven, elke leeftijd ook te geven als je idd geen mode naam wil of die iets minder maar vaak/vader voor komt en zeker zo dichtbij. Mijn ouders hadden buurmeisjes naast en recht tegenover met dezelfde naam.

  Beantwoorden
 14. Er hadden best twee Hannah’s in de straat mogen wonen. Jammer, dat je je daardoor van de wijs hebt laten brengen. Jouw gevoel bij de naam van jouw kindje is het belangrijkste.
  En het doet er niet toe, dat er vlakbij nóg een Hannah werd geboren. Dat je spijt hebt past hier een beetje bij. Het kan je misschien leren, om in nieuwe situaties wél jezelf trouw te blijven.

  Beantwoorden
 15. Je kunt voor je kind een naam kiezen die een betekenis voor je heeft, of een mooie herinnering of die gewoon mooie klanken heeft. Toevallig koos onze dochter voor ons kleinkind op dezelfde manier de naam als ik destijds voor haar deed. Beiden hadden we goede herinneringen aan een meisje uit een boek uit onze jeugd. Beide namen zijn bovendien een planten/ bloemennaam. ik vind beide namen nog steeds heel mooi en niet te algemeen. Als leerkracht op een basisschool zag ik zoveel namen voorbij komen, mooie en minder mooie., naar mijn smaak.Maar smaken verschillen. Geef een naam die voor jou mooi klinkt.

  Beantwoorden
 16. Mijn naam vind ik nog erger. Waar mijn ouders die vandaan hebben gehaald? Ik zou het niet weten.
  Marie- André. Verschrikkelijk. Dat is ‘n naam voor ‘n kloosterzuster. Maar dan ga ik onmiddellijk als moeder overste.
  Zuster Marie-Andrée klink nog aanneembaar. Gelukkig hebben mijn zussen en broers mij Zus beginnen noemen van toen ik nog klein was. Nu noemt mij iedereen mij Zus. Ook de kinderen van mijn broer en zus noemen mij tante Zus. Heerlijk.

  Beantwoorden
 17. je begon te twijfelen toen de Yara’s P en S genoemd werden,dat zelfde probleem had je dan ook met Hannah kunnen hebben omdat deze naam veel meer voorkomt als Yara,welke veel origineler is.

  Beantwoorden
 18. Wat een luxeprobleem…
  Is het nu zo erg dat er nog een kindje in de buurt dezelfde naam heeft?
  Of is dit een verzonnen verhaal? Er zijn wel andere problemen dan dit.

  Beantwoorden
  • @Mieke, er zijn ook andere dingen die je op zaterdagavond kunt doen dan azijn pissen.. 😉

   Persoonlijk kan ik echt wel begrijpen dat ouders kunnen twijfelen over een naam voor hun kind, vooraf én achteraf. Wat zou het toch fijn zijn om eerst je kind een beetje beter te mogen leren kennen alvorens je er een naam voor moet kiezen.
   Het is inderdaad prachtig gezegd door E.: “Eens gegeven is het niet meer van jou”. Als moeder wil je je kind enkel het allerbeste geven. Maar maak je geen zorgen. Ik ben ervan overtuigd dat jullie dochter jullie heel dankbaar is voor haar prachtige naam, want hij is met zorg gekozen en met liefde gegeven.

   Beantwoorden

Plaats een reactie