“Ik geef het niet graag toe, maar ik leef met mijn gezin in echte armoede”

| , ,

Ik ben een influenceer op Instagram. Althans, dat probeer ik te zijn, al moet ik heel eerlijk bekennen dat het niet zo heel goed lukt. Hier en daar haal ik wel een kleinigheidje binnen, maar de grote klappers blijven uit.  Ik hoor je je al afvragen waarom dit zo belangrijk is… Nou, het is gratis en het helpt ons vooruit. Onze bankrekening staat namelijk in het rood en soms moeten we echt tellen om de maand rond te komen met het eten en moeten we een ineminnemutte spelletje houden met facturen om dit mogelijk te maken. 

Hoe we daar beland zijn is een erg persoonlijk en deels medisch verhaal, waar ik niet alles over kan vertellen, maar het is in het geheel niet door op te grote voet te leven

We hebben als ouder beide een mooie, leuke job en samen een goed inkomen. We zijn er dus ook al glansrijk in geslaagd om meer dan de helft van alle openstaande bedragen te betalen en hebben een datum voor ogen dat we alles betaald willen hebben. Het jammere is, dat er geen pech tussen mag komen. Ik bid dus (als heiden) dagelijks dat onze oude rammelende auto het niet begeeft en droom dagelijks hoe we ons oude huis ooit kunnen verbouwen, al is het maar met een dikke laag verf… 

Ik droom er van hoe leuk het zou zijn om de flashy modetrends te kunnen volgen

Om ook die leuke trui te kunnen bestellen die iedereen heeft of een T shirt van 20 euro ten behoeve van borstkankeronderzoek te kunnen kopen. Maar de extra uitgave die ik doe zijn steevast voor de kids, zodat zij totaal geen idee hebben van onze bankrekeningen. Ik wil namelijk dat zij zorgeloos kunnen opgroeien en hier totaal niets van meekrijgen. Ook sparen we voor hun (gek genoeg). Iedere maand zetten we per kind 125 euro op een spaarrekening. Omdat het leven later al hard genoeg gaat zijn en om ze een duwtje in de rug te kunnen geven. Met deze honderden euro’s zouden onze problemen wellicht sneller over zijn, maar zolang we geen schuldbemiddeling en incassobureaus hebben die de huisraad komen opladen, wil ik dit kost wat kost verder zetten. Het feit dat de Sint dan wat tweedehands speelgoed komt brengen hier en het wat minder zal zijn dan aan de gemiddelde tafel moeten ze dan maar voor lief nemen; want eerlijk is eerlijk; ze krijgen overal zoveel dat het in het niets verloren gaat en volgend jaar bekijken ze het niet meer.  Voor nu maakt het dus ook dat er tussen mij en mijn partner geen verjaardagscadeaus en dergelijke worden gekocht, ons verjaardagsgeld van de grootouders gespendeerd wordt aan nieuwe schoenen voor de kinderen (want wat kost dat geld zeg!) en alle kledij van ons allemaal grotendeels tweedehands is, wat niet betekent dat we er niet leuk uitzien hoor!

Het dieptepunt was toen onlangs de verwarming stuk ging

Een weekje was het kouder tijdens deze nazomer en de gehele week zaten we in de kou. Wat een vreselijke moeder voelde ik me toen! 800 euro armer hadden we wel weer verwarming gelukkig, een dikke streep door de rekening maar soit, first things first, en we zoeken wel weer een oplossing hoe we dit kunnen oplossen… Wat meer soep met boterhammen zijn een goed begin; gezond, lekker en goedkoop door de vele groenten in onze tuin (en ondertussen gesneden in de diepvries). 

Ook verwarmen we slecht gedeeltelijk ons huis en enkel en alleen als de kinderen thuis of wakker zijn

Als ze gaan slapen om 20 uur gaat de verwarming genadeloos af en doen we een extra trui aan en deken over ons. Zo min mogelijk stroomverspilling maakt de kosten ook een klein beetje zuiniger. Nee, het is niet gemakkelijk, maar ooit heb ik de hoop wel uit deze situatie te raken en dan weet ik wel dat ik zuinig kan leven, al mag dan de verwarming aanblijven wat mij betreft !!! 

Voor nu letten we op met hetgeen we doen met ons geld en vloek ik soms heel hard

Op mijn instagrampagina zien jullie niets van deze problemen, integendeel! Ik hoop wel dat ik als influenceer kan groeien, want gratis spullen voelt echt als Kerstmis, Pasen en Sinterklaas in één (zeker als het de kids aangaat). We zijn dan enorm dankbaar. We hebben geduld, doorzettingsvermogen en liefde, massa’s liefde voor elkaar, dus ondanks alles zijn we wel gelukkig (en redelijk gezond momenteel) en uiteindelijk is dat alles wat belangrijk is in ons leven! 

JANE DOE

17 gedachten over ““Ik geef het niet graag toe, maar ik leef met mijn gezin in echte armoede””

 1. Hoe het zover is gekomen hoef ik niet te weten. het kan namelijk door verschillende omstandigheden een ieder overkomen . het leven is onvoorspelbaar..maar hoe ga je ermee om en hoe kom je ervan af. jullie hebben beiden gelukkig een goede baan. houden zo
  erg belangrijk
  en jullie proberen zoveel mogelijk de schulden af te betalen en zuinig aan te doen. het is een zware periode vooral voor de lieve kinds maar er is nu geen keuze
  pas als jullie schuldenvrij zijn dan kan je even diep ademhalen . maar dan nog moet je elke cent weloverwogen uitgeven ..en sparen voor de kinderen hun studie doen jullie er goed aan..niet aankomen .
  als de nare periode voorbij is kunnen jullie een keer op vakantie en naar een pretpark

  gewoon volhouden en je niet gek laten maken .
  de aanhouder wint.
  veel succes gezondheid en wijsheid.
  gezondheid is het allerbelangrijkste goed op de aarde.

  met vriendelijke groet

  mevr B Gajadin

  Beantwoorden
 2. wat een dom verhaal.
  Als je elke maand voor je kinderen €125,- kunt sparen leef je niet in armoe. En waarom zeg je “Ik bid (als heiden)”. Is dat belangrijk om te melden?

  Beantwoorden
 3. wat een vreemd verhaal. ik lees die pure armoede echt nergens terug? 2 banen, een mooi inkomen, geen schulden (?) en 250 pm apart kunnen zetten voor de kinderen (wat vrij veel is). armoede omdat je geen shirt van 20 euro tbv borstkankeronderzoek kunt kopen? ja, dat onderzoek is belangrijk maar het klinkt voor iemand in “pure armoede” nou niet echt als eerste levensbehoefte.

  en die torenhoge energiekosten, de thermostaat een graadje lager: daar heeft het hele land mee te kampen het afgelopen jaar. Dat zou toch wel bekend moeten zijn bij iedereen.

  dit verhaal haalt de betekenis van pure armoede ontzettend naar beneden.

  Beantwoorden
 4. Ik herken het hoor.

  Als jong gezin gaat al het geld op aan de kinderen en het huishouden.

  Mijn man was gelukkig best handig en, als er iets kapot gig probeerde hij het altijd wat proffesorisch te maken.

  Op vakantie was altijd best lastig, tot we een tent op de kop konden tikken, en een aantal keer hebben gekampeerd.

  Onze kinderen wisten helaas dat we het niet breed hadden omdat we ze dingen moesten ontzeggen.

  Het was zelfs zo dat we af en toe echt geen geld hadden om eten te kopen.

  Ons zoontje hield toen van vissen, en hebben we de voorntjes die hij ving uit de sloot gegeten, waar ee erg dankbaar voor waren.

  Toen de kinderen ouder werden en bijbaantjes kregenhebben wij gezegd dat ze verder zelf alles moesten bekostigen als ze iets graag wilden hebben.
  Dat vonden ze geen probleem, en dat lukte ook.

  Vanaf die tijd werdt het financieel minder zwaar.
  Nu de kinderen het huis uit zijn kunnen we eindelijk spaten, en af en toe een weekendje weg.

  Dus het komt goed als de kinderen ouder worden.

  Beantwoorden
 5. Gelukkig hebben jullie een dak boven jullie hoofd.en een bed om in te slapen ect.
  Die leuke trui is een luxe probleem. Gelukkig hoeft je met je gezin niet in de auto te slapen/wonen of onder een brug, want DAT is pas armoede!!

  Beantwoorden
 6. Dit verhaal staat haaks tegenover het inkomen van een bijstands moeder met 2 kinderen vorige week in een ander blad gepubliceerd.
  inkomsten vaste lasten,
  bijstand uitkering 1283 huur gas, water, licht 790
  kinderbijslag 187 boodschappen 420
  huurtoeslag 389 verzekeringen 202
  kindgebonden budget 696 auto + onderhoud+ benzine 205 per maand
  zorgtoeslag 123 kleding 225 per maand
  vakantie’s 280 !!!!!! per maand
  internet, tv, telefoon 83
  uitjes 75
  sparen 100 per maand
  cadeaus 50 per maand
  persoonlijke verzorging 100 per maand
  totaal 2678 totaal 2372 ( dus ook nog bijna 142 over )

  zo slecht gaat het nou met bijstand moeders waar altijd over geklaagd wordt. Natuurlijk zijn er ook situaties dat bijstand gerechtigden het wel echt beroerd hebben.

  Beantwoorden
 7. Als je 125 euro kan sparen per maand per kind heb je het erg goed. Er zijn mensen die eten zouden kopen of hun ziektenlosten betalen van die 125 euro. Ik snap dat je graag meer volgers wil hebben. Maar dit is een beetje jammer.

  Groeten Monique

  Beantwoorden
 8. Nee ik snap dit persoonlijk niet zo goed. Ik snap wat je ze wat geld wil meegeven maar spaar per kind de helft? Dat is per jaar toch ook veel? Ik haal niet uit het artikel hoeveel kinderen je hebt maar dat is toch €125 per maand als je 2 kids hebt wat je kan uitgeven aan iets of sparen voor iets wat kapot gaat. Nu lig je krom wat volgens mij niet perse hoeft… En iedereen ietsje meer ademruimte heeft. Succes in ieder geval je doet je best dat lees ik ook 😘

  Beantwoorden
 9. ik snap dat je voor de kinderen spaart. maar waarom in hemelsnaam 125 euro per kind. geef gewoon wat je kunt missen en als dat 10 euro is dan is dat 10 euro.

  Beantwoorden
 10. ik heb als alleenstaande moeder een paar jaar op bijstandsniveau geleefd. ik heb wel met mijn zoon gedeeld dat we zuinig en creatief moesten zijn.
  ik heb in die jaren niet voor hem gespaard omdat ik het op dat moment gewoon nodig had. Je weet niet wat het nog waard is over 20 jaar en nu doe je jezelf en je gezin tekort. toen ik uit huis ging, had ik HFL 500
  ik ben met mijn moeder naar de kringloop gegaan en heb van haar 2 blijken verf gekregen. alle meubels zelf bij elkaar gescharreld en opgeknapt. daar heb ik veel van geleerd.
  inmiddels getrouwd en financieel iets ruimer, sparen wij nu €50 per kind
  ik ga regelmatig naar een ruilwinkel
  de oudste in inmiddels op kamers en heeft het er nog over wat ze van mij geleerd heeft over besparen.

  succes!

  Beantwoorden
 11. Word steeds gekker hier met de zogenaamde armoede. 125 op elke rekening een auto een koophuis en dan praten we over armoede. er zijn gezinnen waarvan ze vaak alleenstaand zijn en geen groentetuintje hebben en geen spaargeld maar wel tore hoge rekeningen waarvan de kinderen met 2e handse kleren moeten rond lopen en huurschuld hebben omdat ze anders geen eten voor haar kinderen kan halen. Maar dan heb je weer hier zo’n wijsneus die genoeg heeft maar niet tevreden is. Jou karma komt wel daar hoef je niet achteraan.

  Beantwoorden
 12. Ik snap niet waarom je zoveel per kind spaart… en meer mensen met mij zo te lezen! Dat is toch niet realistisch als je kennelijk krap zit. Zet dan gewoon per kind weg wat je wel kunt missen. Ook al is het 10 euro ofzo.. Mijn ouders hebben ook niet zoveel voor mij en mijn broers en zussen kunnen sparen. Wij moesten werken om te kunnen studeren. Verder denk ik: zoek een normale baan ipv dat instagram gedoe..

  Beantwoorden

Plaats een reactie