We leven in armoede, ik schaam me er enorm voor

| , ,

Ik ben een influenceer op Instagram. Althans, dat probeer ik te zijn, al moet ik heel eerlijk bekennen dat het niet zo heel goed lukt. Hier en daar haal ik wel een kleinigheidje binnen, maar de grote klappers blijven uit.  Ik hoor je je al afvragen waarom dit zo belangrijk is… Nou, het is gratis en het helpt ons vooruit. Onze bankrekening staat namelijk in het rood en soms moeten we echt tellen om de maand rond te komen met het eten en moeten we een ineminnemutte spelletje houden met facturen om dit mogelijk te maken. 

Hoe we daar beland zijn is een erg persoonlijk en deels medisch verhaal, waar ik niet alles over kan vertellen, maar het is in het geheel niet door op te grote voet te leven

We hebben als ouder beide een mooie, leuke job en samen een goed inkomen. We zijn er dus ook al glansrijk in geslaagd om meer dan de helft van alle openstaande bedragen te betalen en hebben een datum voor ogen dat we alles betaald willen hebben. Het jammere is, dat er geen pech tussen mag komen. Ik bid dus (als heiden) dagelijks dat onze oude rammelende auto het niet begeeft en droom dagelijks hoe we ons oude huis ooit kunnen verbouwen, al is het maar met een dikke laag verf… 

Ik droom er van hoe leuk het zou zijn om de flashy modetrends te kunnen volgen

Om ook die leuke trui te kunnen bestellen die iedereen heeft of een T shirt van 20 euro ten behoeve van borstkankeronderzoek te kunnen kopen. Maar de extra uitgave die ik doe zijn steevast voor de kids, zodat zij totaal geen idee hebben van onze bankrekeningen. Ik wil namelijk dat zij zorgeloos kunnen opgroeien en hier totaal niets van meekrijgen. Ook sparen we voor hun (gek genoeg). Iedere maand zetten we per kind 125 euro op een spaarrekening. Omdat het leven later al hard genoeg gaat zijn en om ze een duwtje in de rug te kunnen geven. Met deze honderden euro’s zouden onze problemen wellicht sneller over zijn, maar zolang we geen schuldbemiddeling en incassobureaus hebben die de huisraad komen opladen, wil ik dit kost wat kost verder zetten. Het feit dat de Sint dan wat tweedehands speelgoed komt brengen hier en het wat minder zal zijn dan aan de gemiddelde tafel moeten ze dan maar voor lief nemen; want eerlijk is eerlijk; ze krijgen overal zoveel dat het in het niets verloren gaat en volgend jaar bekijken ze het niet meer.  Voor nu maakt het dus ook dat er tussen mij en mijn partner geen verjaardagscadeaus en dergelijke worden gekocht, ons verjaardagsgeld van de grootouders gespendeerd wordt aan nieuwe schoenen voor de kinderen (want wat kost dat geld zeg!) en alle kledij van ons allemaal grotendeels tweedehands is, wat niet betekent dat we er niet leuk uitzien hoor!

Het dieptepunt was toen onlangs de verwarming stuk ging

Een weekje was het kouder tijdens deze nazomer en de gehele week zaten we in de kou. Wat een vreselijke moeder voelde ik me toen! 800 euro armer hadden we wel weer verwarming gelukkig, een dikke streep door de rekening maar soit, first things first, en we zoeken wel weer een oplossing hoe we dit kunnen oplossen… Wat meer soep met boterhammen zijn een goed begin; gezond, lekker en goedkoop door de vele groenten in onze tuin (en ondertussen gesneden in de diepvries). 

Ook verwarmen we slecht gedeeltelijk ons huis en enkel en alleen als de kinderen thuis of wakker zijn

Als ze gaan slapen om 20 uur gaat de verwarming genadeloos af en doen we een extra trui aan en deken over ons. Zo min mogelijk stroomverspilling maakt de kosten ook een klein beetje zuiniger. Nee, het is niet gemakkelijk, maar ooit heb ik de hoop wel uit deze situatie te raken en dan weet ik wel dat ik zuinig kan leven, al mag dan de verwarming aanblijven wat mij betreft !!! 

Voor nu letten we op met hetgeen we doen met ons geld en vloek ik soms heel hard

Op mijn instagrampagina zien jullie niets van deze problemen, integendeel! Ik hoop wel dat ik als influenceer kan groeien, want gratis spullen voelt echt als Kerstmis, Pasen en Sinterklaas in één (zeker als het de kids aangaat). We zijn dan enorm dankbaar. We hebben geduld, doorzettingsvermogen en liefde, massa’s liefde voor elkaar, dus ondanks alles zijn we wel gelukkig (en redelijk gezond momenteel) en uiteindelijk is dat alles wat belangrijk is in ons leven! 

JANE DOE

37 gedachten over “We leven in armoede, ik schaam me er enorm voor”

 1. Hoe het zover is gekomen hoef ik niet te weten. het kan namelijk door verschillende omstandigheden een ieder overkomen . het leven is onvoorspelbaar..maar hoe ga je ermee om en hoe kom je ervan af. jullie hebben beiden gelukkig een goede baan. houden zo
  erg belangrijk
  en jullie proberen zoveel mogelijk de schulden af te betalen en zuinig aan te doen. het is een zware periode vooral voor de lieve kinds maar er is nu geen keuze
  pas als jullie schuldenvrij zijn dan kan je even diep ademhalen . maar dan nog moet je elke cent weloverwogen uitgeven ..en sparen voor de kinderen hun studie doen jullie er goed aan..niet aankomen .
  als de nare periode voorbij is kunnen jullie een keer op vakantie en naar een pretpark

  gewoon volhouden en je niet gek laten maken .
  de aanhouder wint.
  veel succes gezondheid en wijsheid.
  gezondheid is het allerbelangrijkste goed op de aarde.

  met vriendelijke groet

  mevr B Gajadin

  Beantwoorden
 2. wat een dom verhaal.
  Als je elke maand voor je kinderen €125,- kunt sparen leef je niet in armoe. En waarom zeg je “Ik bid (als heiden)”. Is dat belangrijk om te melden?

  Beantwoorden
 3. wat een vreemd verhaal. ik lees die pure armoede echt nergens terug? 2 banen, een mooi inkomen, geen schulden (?) en 250 pm apart kunnen zetten voor de kinderen (wat vrij veel is). armoede omdat je geen shirt van 20 euro tbv borstkankeronderzoek kunt kopen? ja, dat onderzoek is belangrijk maar het klinkt voor iemand in “pure armoede” nou niet echt als eerste levensbehoefte.

  en die torenhoge energiekosten, de thermostaat een graadje lager: daar heeft het hele land mee te kampen het afgelopen jaar. Dat zou toch wel bekend moeten zijn bij iedereen.

  dit verhaal haalt de betekenis van pure armoede ontzettend naar beneden.

  Beantwoorden
 4. Ik herken het hoor.

  Als jong gezin gaat al het geld op aan de kinderen en het huishouden.

  Mijn man was gelukkig best handig en, als er iets kapot gig probeerde hij het altijd wat proffesorisch te maken.

  Op vakantie was altijd best lastig, tot we een tent op de kop konden tikken, en een aantal keer hebben gekampeerd.

  Onze kinderen wisten helaas dat we het niet breed hadden omdat we ze dingen moesten ontzeggen.

  Het was zelfs zo dat we af en toe echt geen geld hadden om eten te kopen.

  Ons zoontje hield toen van vissen, en hebben we de voorntjes die hij ving uit de sloot gegeten, waar ee erg dankbaar voor waren.

  Toen de kinderen ouder werden en bijbaantjes kregenhebben wij gezegd dat ze verder zelf alles moesten bekostigen als ze iets graag wilden hebben.
  Dat vonden ze geen probleem, en dat lukte ook.

  Vanaf die tijd werdt het financieel minder zwaar.
  Nu de kinderen het huis uit zijn kunnen we eindelijk spaten, en af en toe een weekendje weg.

  Dus het komt goed als de kinderen ouder worden.

  Beantwoorden
  • Af en toe je kinderen dingen of spullen ontzeggen is heel normaal hoor!
   Ik heb zelf nooit geldzorgen gehad maar mijn kinderen krijgen ook niet alles wat ze willen of mooi vinden.
   Dat heet opvoeden met het besef dat alles geld kost en je moet kiezen waar je het aan uitgeeft.
   Tegenwoordig zijn bijna alle kinderen te dik en irritant omdat ouders/opvoeders geen nee durven te zeggen.
   Wij eten ook 1 keer per week soep met brood en op donderdag pannenkoeken om iets te besparen en omdat het ook lekker is en niet zielig voor de kinderen.
   ECHTE armoede is als je in een land leeft waar geen uitkering bestaat.
   Niemand hoeft arm te zijn. Het is ook soms de gemakzucht van een uitkering.

   Beantwoorden
 5. Gelukkig hebben jullie een dak boven jullie hoofd.en een bed om in te slapen ect.
  Die leuke trui is een luxe probleem. Gelukkig hoeft je met je gezin niet in de auto te slapen/wonen of onder een brug, want DAT is pas armoede!!

  Beantwoorden
 6. Dit verhaal staat haaks tegenover het inkomen van een bijstands moeder met 2 kinderen vorige week in een ander blad gepubliceerd.
  inkomsten vaste lasten,
  bijstand uitkering 1283 huur gas, water, licht 790
  kinderbijslag 187 boodschappen 420
  huurtoeslag 389 verzekeringen 202
  kindgebonden budget 696 auto + onderhoud+ benzine 205 per maand
  zorgtoeslag 123 kleding 225 per maand
  vakantie’s 280 !!!!!! per maand
  internet, tv, telefoon 83
  uitjes 75
  sparen 100 per maand
  cadeaus 50 per maand
  persoonlijke verzorging 100 per maand
  totaal 2678 totaal 2372 ( dus ook nog bijna 142 over )

  zo slecht gaat het nou met bijstand moeders waar altijd over geklaagd wordt. Natuurlijk zijn er ook situaties dat bijstand gerechtigden het wel echt beroerd hebben.

  Beantwoorden
 7. Als je 125 euro kan sparen per maand per kind heb je het erg goed. Er zijn mensen die eten zouden kopen of hun ziektenlosten betalen van die 125 euro. Ik snap dat je graag meer volgers wil hebben. Maar dit is een beetje jammer.

  Groeten Monique

  Beantwoorden
 8. Nee ik snap dit persoonlijk niet zo goed. Ik snap wat je ze wat geld wil meegeven maar spaar per kind de helft? Dat is per jaar toch ook veel? Ik haal niet uit het artikel hoeveel kinderen je hebt maar dat is toch €125 per maand als je 2 kids hebt wat je kan uitgeven aan iets of sparen voor iets wat kapot gaat. Nu lig je krom wat volgens mij niet perse hoeft… En iedereen ietsje meer ademruimte heeft. Succes in ieder geval je doet je best dat lees ik ook 😘

  Beantwoorden
 9. ik snap dat je voor de kinderen spaart. maar waarom in hemelsnaam 125 euro per kind. geef gewoon wat je kunt missen en als dat 10 euro is dan is dat 10 euro.

  Beantwoorden
  • Ja, leuk en aardig, maar dan kun je net zo goed niks doen. Met 12x10x18 kunnen ze straks een paar rijlessen nemen, dan is het op. Zet geen zoden aan de dijk.

   Beantwoorden
 10. ik heb als alleenstaande moeder een paar jaar op bijstandsniveau geleefd. ik heb wel met mijn zoon gedeeld dat we zuinig en creatief moesten zijn.
  ik heb in die jaren niet voor hem gespaard omdat ik het op dat moment gewoon nodig had. Je weet niet wat het nog waard is over 20 jaar en nu doe je jezelf en je gezin tekort. toen ik uit huis ging, had ik HFL 500
  ik ben met mijn moeder naar de kringloop gegaan en heb van haar 2 blijken verf gekregen. alle meubels zelf bij elkaar gescharreld en opgeknapt. daar heb ik veel van geleerd.
  inmiddels getrouwd en financieel iets ruimer, sparen wij nu €50 per kind
  ik ga regelmatig naar een ruilwinkel
  de oudste in inmiddels op kamers en heeft het er nog over wat ze van mij geleerd heeft over besparen.

  succes!

  Beantwoorden
 11. Word steeds gekker hier met de zogenaamde armoede. 125 op elke rekening een auto een koophuis en dan praten we over armoede. er zijn gezinnen waarvan ze vaak alleenstaand zijn en geen groentetuintje hebben en geen spaargeld maar wel tore hoge rekeningen waarvan de kinderen met 2e handse kleren moeten rond lopen en huurschuld hebben omdat ze anders geen eten voor haar kinderen kan halen. Maar dan heb je weer hier zo’n wijsneus die genoeg heeft maar niet tevreden is. Jou karma komt wel daar hoef je niet achteraan.

  Beantwoorden
 12. Ik snap niet waarom je zoveel per kind spaart… en meer mensen met mij zo te lezen! Dat is toch niet realistisch als je kennelijk krap zit. Zet dan gewoon per kind weg wat je wel kunt missen. Ook al is het 10 euro ofzo.. Mijn ouders hebben ook niet zoveel voor mij en mijn broers en zussen kunnen sparen. Wij moesten werken om te kunnen studeren. Verder denk ik: zoek een normale baan ipv dat instagram gedoe..

  Beantwoorden
 13. als jij dit armoede noemt je spaart voor je kids 250 Euro per maand is in mijn ogen geen armoede.
  Dan spaarde ik niks zodat ik niet op warmte en eten hoefde te besparen.
  Echte armoede is niet weten of je de volgende dag eten hebt.
  ken een gezin pa ma
  en 3 kids dat van 50 euro per week moet leven nooit iets voor de kids kunnen kopen alles met een gammele fiets doen. Jij hent geen reden om te klagen.
  Dus het is geen armoede waar je in leeft maar je eigen keus.

  Beantwoorden
 14. sparen voor de kinderen is toch niet noodzakelijk, als je dit al sinds hun geboorte zo doet hebben ze toch al een aardig banksaldo. Ik denk dat je dan beter een paar maandjes dat bedrag in de rekeningen kan stoppen zodat je er eerder vanaf gaat zijn. je leeft hier in het nu, dit heeft invloed op het gezin. sparen is niet alleen voor later, dat is ook voor een nieuwe fiets of een auto of welk doel dan ook. denk echt dat je even moet gaan zitten en moet nadenken wat is NU belangrijk, en hoe kunnen we het zsm oplossen.

  Beantwoorden
 15. Ga toch weg, echte armoede?
  Stop een jaar met geld apart leggen voor de kinderen, doe dat in een pot voor onvoorziene uitgaven.
  Mensen met echte armoede lopen bij de voedselbank, maken zich niet druk of ze een trui kopen kopen om een goed doel te steunen.
  U moet zich echt schamen met uw geklaag.

  Beantwoorden
 16. wat een stupid klaagverhaal zeg!! ik zou me schamen het ‘armoede’ te noemen! Kijk om je heen en verdiep je in wat échte armoede is!

  Beantwoorden
 17. als dat armoede is eet ik mijn schoen op!
  het probleem is dat de standaarden in Nederland zo hoog liggen dat als je geen luxe hebt dat armoede genoemd wordt. ik heb mensen in andere landen gezien die plastic moeten verzamelen om iets te kunnen eten. zolang je kunt sparen voor je kinderen ben je echt bevoorrecht. wees asjeblieft een beetje dankbaar voor wat je hebt, je hebt geen idee hoe zwaar sommige mensen het hebben,ook in Nederland en sorry daar ben je er niet een van

  Beantwoorden
 18. verstandig , heel correct , het sparen waar mensen het hier over hebben deed ik ook , vond ik belangrijk , en ben fier dat ik mijn kinderen een spaarpotje kon geven. Denk dat een normaal gezin tegenwoordig niet moet zot doen, is bij iedereen krabbelen. Gelukkig zijn er mooie initiatieven zoals kringloopwinkel , 2e hands etc

  Beantwoorden
 19. Zonder te willen generaliseren: dit soort denken rondom geld kom ik vaker tegen bij de Belgische medemens op verschillende fora. Met de mogelijkheid om €3000 leef je allesbehalve in armoede, net zo min als dat het niet aan kunnen zetten van de verwarming in de zomer armoede is. Misschien is het tijd die je besteed om influencer te worden besteden aan het veranderen van je mindset?

  Beantwoorden
 20. ohhh wat een nare reacties.
  Gelukkig dat jullie geld opzij zetten.
  Je hebt altijd onvoorzienbare uitgaven.
  Maar blijkbaar willen mensen dat niet meenemen uit het verhaal.

  Beantwoorden
 21. silvia
  ik zou ook zeggen spaar elke maand 10 euro voor de kinderen .
  wanneer je echt in armoede zit zoals wij, ik kan niet werken heb geen uitkering mijn vriend werkt wel en ons zoontje weet ook hoe we moeten leven en we moeten naar de voedselbank dat is pas erg daar schaam je wel voor. en koop alleen wat nodig is.

  Beantwoorden
 22. Ach ik heb een kennis met een bijstandsuitkering die netto meer ontvangt in totaal dan ik met een koophuis en een fulltime baan. Als ik bv nog 10 euro voor de boodschappen vd rest vd maand heb dan eet ik vaker soep met brood of pasta/rijst/mie met groenten. Tegenwoordig ga ik met een vuilniszak in de nacht langs de prullenbakken om blikjes en flesjes te verzamelen voor het statiegeld. De rotzooi doe ik netjes weer in de prullenbak en de volgende dag kan ik weer voor een paar dagen boodschappen doen. De verwarming staat al ruim 20 jr niet aan. Ik mag niet klagen want ik heb het goed in dit land.

  Beantwoorden
 23. Armoede is relatief, en dit verhaal bewijst dat maar weer. Het lijkt erop dat Jane Doe waarschijnlijk in een omgeving vertoeft waar mensen het financieel ruimer voor elkaar hebben en andere dingen normaal zijn.
  ik struin marktplaats gratis voorbij, heb drie dagen voor de boodschappen om de koopjes achterna te gaan en spaar elke maand €50 op de kinderen hun rekening. Kleding haal ik bij weggeefwinkels. Zo kunnen we het redden. Alles is betaald en we hebben altijd wat achter de hand. Als ik weer koopzegelboekjes vol heb dan ga ik naar Duitsland voor de boodschappen en haal ik de kortingsbakken leeg, zo hebben we qua eten weer wat lekkere dingetjes. Is dat armoede? Armoede is de rekeningen niet kunnen betalen, geen boodschappen kunnen doen en geen kapotte koelkast kunnen vervangen. Ik had mijn situatie graag ook anders gezien, echter kom ik op dit moment waarschijnlijk niet in aanmerking voor de voedselbank en ik lees daar niets over terug in het verhaal van Jane Doe. ik denk dat we teveel gewend zijn geraakt als mensen. Vakantie is maar normaal en uiteten moet ook altijd kunnen.

  Beantwoorden
 24. Ongelooflijk.. De titel.. Echte armoede? Maar wel 125 per kind sparen.. Snap je dan echt niet dat dit voor mensen in echte armoede een flinke stoot tussen de ribben is? Ik zou me kapot schamen te beweren dat ik echte armoede ken terwijl ik 125 euro per kind apart kan zetten. Gelukkig kennen wij geen armoede, maar zoveel spaar ik dan ook niet voor mijn kinderen, die moeten het doen met de helft. Misschien een tip? Jeetje…

  Beantwoorden
 25. Armoede met kinderen is raar, kan niet….bijstand 1500 netto, kinderbijslag 300 p kind per kwartaal, toeslagen; zorgtoeslag, huurtoeslag, opvangtoeslag.

  Ik denk dat de eenverdieners en singles het moeilijker hebben. Heb een redelijke uitkering maar moet alles zelf betalen en geen enkele toeslag. Zoals Gemeentebelasting, daar krijg jij een kwijtschelding voor, RBS en schulden.

  Ik klaag niet maar het wordt tijd om deze groep te steunen.

  Beantwoorden
 26. Als je maandelijks zoveel kunt sparen leef je niet in armoede, om dan te zeggen dat je je schaamt voor je armoede is pas iets om je voor te schamen, want dan weet je niet eens wat armoede is.

  Beantwoorden

Plaats een reactie