Waarom is voorlezen eigenlijk zo belangrijk?

| , ,

Voor de fantasie! Kinderen leren door het voorlezen een bepaalde fantasie in hun hoofd te ontwikkelen. Ze proberen zich een voorstelling te maken over dingen die ze in het echt nog nooit hebben gezien of acties die ze nog nooit hebben meegemaakt.

Voor de taalontwikkeling! Je kindje wordt zich bewust van de taal. Doordat ze (meestal) aandachtig luisteren naar een verhaal raken ze vertrouwd met de taal. Als je plaatjes bekijkt, dan kan je er altijd mooie en leuke woorden bij gebruiken. Zo wordt het ook een beetje het verhaaltje wat papa of mama vertelt voor het slapen gaan (of een ander moment op de dag). Als je kindje het verhaaltje dan herkent, weten ze precies welke woordjes er gaan komen en wordt het voorlezen een echt feestje.

Voor de luistervaardigheid! Als je, je kindje voorleest dan oefen je ook de luistervaardigheid en het concentratievermogen. Dit is natuurlijk thuis al heel belangrijk, maar wanneer je kindje naar school gaat helemaal.

Voor het sociaal-emotioneel functioneren! Een dreumes, peuter of kleuter is nog erg jong en krijgt natuurlijk veel te maken met nieuwe indrukken en nieuwe situaties. Misschien is er een broertje of zusje op komst? Voor de eerste keer naar de kinderopvang? Voor het eerst naar de basisschool? Logeren bij opa en oma? Op vakantie? Wanneer je dan met je kindje een boekje gaat lezen over deze belangrijke gebeurtenissen of als je erover gaat praten aan de hand van plaatjes, kan je je kindje helpen bij deze nieuwe gebeurtenissen en gevoelens. Doordat de plaatjes in een boek vertellen, kan je kindje kijken en misschien wel voelen hoe het verhaaltje verder gaat. Soms is voorlezen een voorbereiding op bepaalde gebeurtenissen.

Op de basisschool krijgt je kindje ook te maken met het vak: begrijpend lezen. Dit is eigenlijk de basis van bijna alle vakken op school. Denk aan rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie en uiteraard de talen. Voorlezen is en blijft belangrijk.

En natuurlijk voor de gezelligheid en de band dat het schept.

Vanaf welke leeftijd kan je voorlezen?

Drie maanden oud! Dit zie je wanneer je kindje iets wil vastpakken en wanneer ze een beetje om zich heen gaan kijken. Je kan bijvoorbeeld een boekje pakken waar veel plaatjes in staan. Hier kan je zelf een klein verhaaltje bij vertellen of je vertelt wat je ziet (aanwijzen).

Peuters 2-4 jaar! Als je kindje deze leeftijd bereikt (2-3 jaar) is het helemaal leuk wanneer je verhaaltjes gaat vertellen bij alle plaatjes in het boekje. Hou het wel kort. Als je kindje 3 of 4 jaar is mogen de verhaaltjes al best wat moeilijker zijn. Boekjes met een rijmpje erin zijn vooral erg aantrekkelijk. Kindjes van deze leeftijd kunnen vaak al wel raden wat het woordje dan gaat zijn. Als je het verhaaltje dan vaker gaat voorlezen, kunnen ze het onthouden en lezen ze het verhaaltje al bijna zelf mee.

Kleuters 5 jaar! Als je kindje 5 wordt op de basisschool is het al wel gewend aan wat langere verhalen. De interactie wordt steeds belangrijker. Dit betekent dat je samen kan gaan praten over het verhaal. Ze kunnen de aandacht ook langer vasthouden bij het verhaal.

Vanaf 6 jaar oud leren de kinderen zelf lezen! Dit is natuurlijk super knap. Veel ouders denken dat je dan niet meer zo vaak hoeft voor te lezen, maar blijf dit wel doen. Sommige verhalen zijn nog te moeilijk en hoe leuk is het om samen met je ‘lezende’ kindje het verhaal uit te lezen. Wat zullen jullie trots zijn, zowel jouw kindje en jij als ouder.

Zelf ben ik onderwijsassistent op een basisschool bij vier kleutergroepen. Ik merk dat ik voorlezen echt heel gezellig vind. Soms kies ik zelf een boek uit, maar af en toe laat ik ook een kind uit de klas dit uitkiezen. Waarom? Vaak kiezen zij een boek met een thema dat op dat moment speelt. De klas voorlezen is heel leuk, maar wanneer je een klein groepje kinderen meeneemt naar een rustig plekje is dat ook heel goed. Wanneer ik voorlees stel ik tijdens het verhaal wel eens vragen zoals: hoe zou dit aflopen? Of: zou jij dat leuk vinden? Zo houd je de aandacht van de kinderen erbij en worden ze helemaal meegenomen in je verhaal.

Blijf voorlezen en maak er een feestje van!

Liefs CYNTHIA

Plaats een reactie