Het Gezinsbudget: “Er gaat een hoop geld naar gezond eten”

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezinssamenstelling?

Ons gezin bestaat uit mijn man (34 jaar), mijzelf (29 jaar) en ons zoontje (2,5 jaar). We hebben dus een gezin van 3.

Welk werk doe jij en je par­tner?

Mijn man werkt fulltime bij een technologiebedrijf als manager op het gebied van veiligheid en kwaliteit. Ik werk parttime bij de politie, waardoor ik om het weekend werk en onregelmatige diensten draai.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Gemiddeld €5800 euro. Dit schommelt, vanwege mijn onregelmatigheidstoeslag die iedere maand anders is, maar het scheelt nooit meer dan €100 per maand. Daarnaast krijgen we sinds vorige maand kinderbijslag van €224 per kwartaal.

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Op de betaalrekening staat €1109,29. Op onze spaarrekening staat €62.254,29. Op de spaarrekening van onze zoon staat €620,76. Daarnaast hebben wij allebei nog eigen rekeningen van voor ons huwelijk. Deze worden eigenlijk nooit gebruikt, omdat alles na het huwelijk van de gezamenlijke rekeningen gedaan wordt.

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: maandelijks €1757,52. Wij wonen in een 2 onder 1 kap woning in een dorp. Ons huis heeft een woonoppervlakte van 167 m2, een tuin op het zuiden en 4 slaapkamers.

Gas/wa­ter/elektriciteit: ​€130 per maand

Boodsch­appen​: gemiddeld €600 per maand. Ik vind koken leuk en wil graag weten wat ik eet. Zo koken we niet uit pakjes en eten we, uitzonderingen daar gelaten, vers. Iedere avond staat er een gekookte maaltijd op tafel. Mijn man houdt van Hollandse pot, dus wekelijks staan er aardappelen met vlees en groenten of een stamppot op tafel. Omdat ik door mijn onregelmatige diensten geregeld op het werk eet, zijn pasta- en rijstgerechten ook wekelijkse kost. Dit omdat deze maaltijden goed en op één avond vaker op te warmen zijn. We wisselen wel graag af. Dus bij het bestellen van de boodschappen bekijk ik iedere week recepten om iets nieuws te proberen.

Verzekeringen: €398 per maand. Dit is voor een overlijdensrisico, inboedel, auto en zorgverzekering (van mijn man, mijn zorgverzekering wordt verrekend met mijn salaris).

Auto en benzine: Wij hebben twee eigen auto’s. Hiervoor zijn de maandelijkse benzinekosten rond de €300.

Internet/tv/telefoon: €15,99 Netflix, €8,99 Videoland en €68,50 thuis.

Abonnementen: Sporten voor 30 per maand. Ik volg sportlessen in het zwembad. Mijn man loopt hard en fietst.

Kleding: 100 per maand. Er zijn geregeld maanden dat er niets gekocht wordt. Als we dan voor ons zelf winkelen, kopen we meer in één keer. Voor ons zoontje koop ik geregeld kleding. Dit is echter bijna allemaal van de H&M of Zeeman, omdat hij zo snel groeit en veel buitenspeelt. Ik vind het zonde om daar dure kleding voor te kopen.

Uitjes: Rond de 200 per maand. Dan gaan we uiteten, naar het bos en daarna wat borrelen of met onze zoon naar een indoor speeltuin.

Vakantie: We gaan sowieso één keer per jaar, voor twee weken op vakantie. Komende zomer hebben we een particulier huis gehuurd in België voor 2802. Onze laatste vakantie was in Nederland. Daarnaast gaan mijn man en ik één keer per jaar samen een weekendje weg in eigen land.

Spaargeld: We sparen geen vast bedrag per maand. Iedere maand kijken we wat we opzij zetten. Dit is een bedrag dat schommelt tussen de 1000 en 2000 per maand.

Persoonlijke verzorging: Ik laat één keer per maand mijn nagels doen, voor 32,50. Mijn man gaat één keer in de 6 weken naar de kapper voor 19,50 euro.

Geldvragen

Kun je ons meenem­en in je levensstijl?

Ik vind het belangrijk om goed en gezond te eten. Daarom zijn onze boodschappenkosten vrij hoog. Daarnaast is eten een gezellig moment bij ons in huis. We zijn ons er van bewust dat we het erg goed hebben. We werken allebei hard en gunnen onszelf dan ook die fijne vakantie en dat terrasje als het uitkomt.

Waarop kan je bez­uinigen?

Persoonlijke verzorging, boodschappen en luxe zoals Netflix en Videoland.

Heb je een spaard­oel voor je gezin?

​Komend jaar gaan we onze zolder verbouwen. Daarnaast willen we een financiële buffer. We zorgen dus altijd dat er genoeg op de spaarrekening staat.

Wat is jouw beste uitgave ooit geweest en wat de slechtst­e?

De uitgaven voor ons huwelijk om er een onvergetelijke dag van te maken en onze vakantie naar Canada waren alles waard. Dit zijn ervaringen die niemand ooit af kan pakken. Slechte uitgaven hebben we eigenlijk niet. Wij denken goed na over wat we uitgeven en vooral waaraan. We kopen niets als we daar niet helemaal zeker van zijn.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Ons huis. We hebben veel eigen geld in ons huis gestopt om het helemaal naar wens te maken.

Heb je een geldti­p?

Neem geen risico’s. Spaar niet totdat je kunt kopen wat je wil, maar ga voor een minimaal bedrag op de spaarrekening en spaar daarboven op voor dat wat je wil. Werk met virtuele spaarpotjes op jouw bankrekening. Zo is alles inzichtelijk.

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Geld maakt niet gelukkig. Maar het is zeker een aangename luxe als je goed rond kunt komen en kan sparen.

MONIEK

Dit is een fictieve naam, in verband met anonimiteit

Plaats een reactie