Winter in Finland: “Bij een temperatuur van -30 gaat ons leven gewoon door”

| , ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Deel 1: Bevallen en de kraamtijd, dat gaat heel anders in Finland

Deel 2: Finland is een veel beter land om te wonen als je kleine kinderen hebt, ik vertel je uit ervaring waarom

Deel 3: Tweetalig opvoeden, het is een uitdaging

Deel 4: Zes redenen waarom je in Finland een gezin wil stichten

Deel 5: Van de zomer met 21 uur licht naar je kinderen hijsen in laagje over laagje in de winter

Deel 6: Ik kreeg tijdens mijn bevalling 5 keer een ruggenprik

Deel 7: Vijf cultuurshocks als je naar Finland emigreert

De Nederlandse winter

Het is in Nederland koud geweest vorige maand. Temperaturen in de min, ijs op de sloten en zelfs wat sneeuw. Het land was lichtelijk ontwricht, want het Nederlandse openbaar vervoer houdt niet van kou. Veel mensen hebben ook niet de kleding in huis voor zulke koude temperaturen, dus dat maakt het ook een stuk minder aangenaam.

Een gevoelstemperatuur van -30

In Finland is het dit jaar ook bijzonder koud geweest. Zelfs voor Finse begrippen. De temperatuur lag in Zuid-Finland, waar wij wonen, rond de -24. De gevoelstemperatuur ging zelfs zo laag als -30. In deze blog neem ik jullie mee terug naar deze dagen. Want geloof het of niet, het leven gaat gewoon door.

Je moet niet bang zijn voor rijden in de sneeuw

Treinen rijden, bussen rijden en we gaan ook gewoon de weg op. De meeste wegen worden wel schoongemaakt, maar het duurt na een sneeuwstorm natuurlijk even voor alle wegen schoon zijn. Je moet in Finland dus niet bang zijn om door de sneeuw te rijden. Winterbanden zijn verplicht, vierseizoenenbanden zoals we in Nederland hebben zijn hier niet toegestaan.

Slippen ga je sowieso

Toen ik net naar Finland kwam, mocht ik in de zomer in de de auto van mijn schoonmoeder rijden, maar in de winter durfde ik niet te rijden. Dit kwam pas toen we kinderen kregen en ik mezelf streng moest toespreken: we hebben de auto nodig en het kan niet zo zijn dat ik de helft van het jaar niet rij. Dus ik raapte mijn moed bij elkaar en reed weg in de sneeuw. Het ging best goed, je moet natuurlijk wel je rijstijl aanpassen. Langzamer optrekken, langzamer door de bochten en er rekening mee houden dat je gaat slippen. Want slippen ga je sowieso. Het is niet zo dat je bij elke bocht rondjes gaat spinnen, maar je voelt je banden wel wegglijden. Belangrijk is dan om rustig te blijven, geen gas te geven en te sturen naar de richting die je op wil. Het enige dat superlastig is, is dat je de wegmarkeringen niet ziet. De sneeuw wordt namelijk wel grotendeels weggehaald en zeker de snelwegen zijn sneeuwvrij, maar op de meeste kleinere wegen blijft altijd wel wat sneeuw liggen. Parkeren daarentegen is makkelijk: het maakt niet uit als je dubbel geparkeerd staat, je kan je lijntjes toch niet zien.

Laagje over laagje

Maar hoe doe je dat dan met kinderen? Nou die kleed je gewoon heel dik aan. Want in Finland zeggen ze dat slecht weer niet bestaat, alleen slechte kleding.  Dus doen we ze goede kleding aan en dan het liefst zo veel mogelijk laagjes. Voor onze peuter en kleuter betekent dat ondergoed en sokken, spijkerbroek en shirt met lange mouwen, trui, merinowollen overall, gevoerde overall, wollen sokken, handschoenen, merinowollen balaclava, merinowollen sjaal, merinowollen muts en als de zon schijnt ook een zonnebril natuurlijk. Tot slot nog waterdichte winterschoenen. Je kan je voorstellen dat we ’s ochtends toch wel twintig minuten tot een half uur nodig hebben om ons aan te kleden.

De benodigde kleding is prijzig

En er hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. Voor een beetje goede, nieuwe gevoerde overall betaal je al gauw €100-€200. Merinowol is ook niet goedkoop, reken zo’n €50-€80 voor een overall en afhankelijk van het merk betaal je voor de muts en sjaal €20-€80. Schoenen zijn ook rond de €80. Al met al ben je dus al gauw €500,00 kwijt voor twee kinderen, als je alles nieuw koopt. Gelukkig zijn er in Finland op elke straathoek tweedehandskinderkledingwinkels en zijn er ook meer dan genoeg betrouwbare en goed georganiseerde Facebookgroepen waar je van alles kan kopen. Zo heb ik afgelopen najaar een prachtige gevoerde overall voor de peuter gescoord voor €40. Nieuwprijs €240. Het enige wat ze nieuw hebben gekregen zijn de handschoenen en de balaclava’s, de rest is tweedehands.  Scheelt toch weer makkelijk €250 per kind.

Het landschap is adembenemend

Maar waarom zou je in de winter überhaupt naar buiten willen als het zo koud is? Nou, verschillende redenen. Ken je die scene uit Frozen I waar Anna en Kristoff door het sneeuwlandschap lopen en Anna opmerkt dat het zo mooi is? Dat is echt zo. Glinsterende ijspegels, spiegelende meren, bomen bedekt met zo veel sneeuw dat ze bijna niet meer als bomen te herkennen zijn. De lucht is zo koel en fris. En voor de kinderen is het natuurlijk ook geweldig: in de zomer gaan we zoals het Nederlanders betaamd op de fiets naar het kinderdagverblijf, maar in de winter gaan we op de slee. In het weekend kunnen we gaan langlaufen, schaatsen, sleetje rijden van de berg.  Als het iets warmer wordt, rond het vriespunt, kunnen we sneeuwpoppen en sneeuwkastelen bouwen.

We hoeven niet te reizen voor het noorderlicht

En natuurlijk het mooiste van allemaal: het noorderlicht. Voor veel mensen een item op de bucketlist. En voor ons is het ook nog bijzonder. Het is niet zo dat we het elke avond zien. We wonen natuurlijk in het zuiden, dus de activiteit moet heel hoog zijn voordat wij het zien. En dan moet het nog onbewolkt zijn, wat het in de winter niet vaak is. En tot slot moeten we een donkere plek vinden. Dat is in de grote stad niet altijd makkelijk, maar gelukkig wonen wij vlak naar een golfbaan en een open veld, dus de perfecte plek. En soms, heel soms, hebben we geluk en kunnen we het zelfs vanaf ons balkon zien.

Lees HIER het volgende deel.

ANNELIEKE

Insta: mamainfinland

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

2 gedachten over “Winter in Finland: “Bij een temperatuur van -30 gaat ons leven gewoon door””

  1. Dag Annelieke.

    Ik vind het geweldig hoe je over Finland schrijft.
    Voor mijn stage heb ik jaren geleden een poosje in Finland gewoond. ik heb geproefd van de gastvrijheid, d fantastische voorzieningen en vooral ook genoten van de schitterende natuur.

    Beantwoorden

Plaats een reactie