De kanker bij mijn dochter blijkt al in het gevorderd stadium te zitten

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Deel 1: Mijn dochter heeft opgezette klieren in haar hals

Deel 2: Stiekem lees ik het formulier wat mee gaat naar de OK, ik schrik wat hier allemaal op staat

Deel 3: Ik voel mij steenkoud na het telefoontje van de arts; dit mag niet, dit kan niet

Deel 4: Cato (12) heeft kanker en krijgt een vreselijk bericht

We moeten wennen aan slapen in het ziekenhuis

Wat een eerste nacht. We hebben allebei niet zo goed geslapen. Een piepend infuus, geluiden op de gang, vreemd bed. Ik heb ‘s nachts ook een paar keer rechtop in bed gezeten om naar buiten te staren. Een gekke gewaarwording dat het leven daar gewoon doorgaat en dat van ons stilstaat. Net of je in een soort vreemde bubbel zit. Ik met de jongste in Utrecht en de rest van ons gezin in Lonneker (Enschede).

Ik blijf ook nuchter

Het is weer een nieuwe dag en we beginnen deze dag allebei nuchter. Ik ga natuurlijk niet gezellig ontbijten als zij niks mag eten omdat ze nuchter moet zijn voor de OK. En ik krijg toch geen hap door mijn keel. Dus drink ik alleen een kop koffie. We gaan weer richting de OK. Dezelfde lieve verpleegkundige van de vorige dag gaat mee om ons te begeleiden. Stef is ook alweer onderweg richting Utrecht en zal op de kamer op ons wachten. We moeten even wachten voordat we opgehaald worden. Ik loop mee richting operatiekamer en de OK assistente zegt tegen Cato; “Wat heb je een mooie dikke vlecht in je haren.” Cato zegt: “Dank je”, en kijkt mij verdrietig aan. De OK assistente bedoelt het goed maar ik schiet vol. Ik denk: “Dat mooie dikke haar gaat er allemaal af. Ze wordt kaal. Het komt hard binnen, keihard.”

Er vinden vandaag 2 puncties plaats

Weer gaat ze relaxt onder zeil en ik loop terug naar de wachtkamer. Cato krijgt een beenmerg punctie om te kijken of haar beenmerg schoon is van kankercellen. En een lumbaal punctie om te kijken of haar hersenvocht schoon is. Ook wordt er bij de lumbaal punctie meteen chemo (MTX) mee terug gespoten. Dit om haar hersenvocht te beschermen en eventuele kankercellen te doden. Gelukkig word ik al snel geroepen en mag ik bij haar op de uitslaapkamer. Ze moet de komende twee uur plat op haar rug blijven liggen en samen met de verpleegkundige rijden we haar terug naar de kamer. Onze veilige bubbel in een nieuwe vreemde wereld.

Cato krijgt de welbekende draad met kralen

Even later komt de verpleegkundige binnen met een draad en gekleurde kralen. Ik krijg een folder in mijn handen en ze gaat samen met Cato de kralen aan de draad rijgen. Het is de kanjer ketting. Voor elke behandeling krijgt ze een kraal. Niet voor te stellen maar ze heeft in korte tijd al best veel kralen verdiend. Daarna is het tijd om een hapje te eten en wachten we op de oncoloog met de eerste uitslagen en het behandelplan.

Ze wil niet bij het gesprek zijn

Dan stapt de oncoloog binnen met een assistent en twee verpleegkundigen. Cato is verdrietig en humeurig en wil niet bij het gesprek zijn. Dan maar niet, dat is ok. We praten haar later wel bij. Het blijkt dat Cato Lymfoblastair B lymfoom (non hodgkin lymfoom) heeft. Lymfeklierkanker dus. Er zijn in totaal 4 stadia en bij Cato zit de kanker al in het derde stadia. Het is zeldzaam maar gelukkig wel goed te behandelen.

De behandeling gaat vreselijk lang duur

Ik hoor de oncoloog zeggen dat de hele behandeling twee jaar gaat duren. Ik schrik en slik mijn tranen weg. Wat een vreselijk lange behandeling. Toch voel ik ook meteen de strijdlust opkomen. Dit gaan we doen. Ze is sterk en we moeten haar zo goed en positief mogelijk door deze behandeling zien te slepen. De oncoloog legt kort uit wat ons ongeveer te wachten staat en we stellen nog vragen over haar vruchtbaarheid maar daar hoeven we ons gelukkig niet druk over te maken. Nou kanker; kom maar op! We gaan de strijd aan. We hebben geen keus.

Er worden direct zaken van het protocol ingezet

Na het gesprek wordt het behandelprotocol meteen opgestart. Ze starten met een hoge dosis prednison dit om de lymfomen uit elkaar te knallen die later door de chemo zullen worden opgeruimd. Ook wordt er gestart met Hyperhydratatie. Ze krijgt veel vocht via het infuus om het lichaam te spoelen omdat er veel tumorcellen moeten worden afgebroken. Wel fijn dat alles in Jip en Janneke taal aan Cato wordt uitgelegd. Haha daardoor snappen wij het ook beter.

Haar linker zere pols, de puzzelstukjes vallen in elkaar

Cato heeft nog steeds last van haar linkerbeen en krijgt hier paracetamol voor. Ineens schiet mij de zere linker pols te binnen die ze afgelopen wintersport had en zie ik de scan van gisteren weer voor mij. Precies op de zere plek in de pols zag ik een oplichting op de scan. Er zat er dus een kwaadaardig lymfoom. Ik voel meteen een schuldgevoel opkomen. Hebben wij haar gewoon met pijn in de skilift gestuurd.

Had ik maar meer naar mijn moedergevoel geluisterd

Ik heb de kinderarts destijds zelfs nog gevraagd of het met elkaar te maken zou kunnen hebben. Een dikke opgezette klier aan de linkerkant van haar hals en een zere linker pols. Dat werd toen ontkend door de kinderarts en nu blijkt er gewoon kanker in haar pols te zitten. Ik voel mij vreselijk schuldig ook al verzekert ons dappere kind dat wij ons daar niet rot over moeten voelen. Ze zegt: “Hoe konden jullie dat nu weten?” Toch knaagt het aan mij. Had ik maar meer naar mijn moedergevoel geluisterd, ook al snap ik zelf ook wel dat we het echt niet hadden kunnen weten.

We besluiten dat Cato haar bezoek mag kiezen

We krijgen veel appjes van lieve mensen om ons heen die graag op bezoek willen komen. Maar we besluiten om Cato de leiding te geven en laten haar beslissen wie ze graag wil zien. De volgende dag komen opa, oma,  Jim (broer), Lysan (vriendin broer) en Bente (zus). Ook komt Helma (mijn lieve nicht). Zo fijn en ik heb al een heel boodschappenlijstje aan haar doorgegeven. En voor de zondag ga ik regelen dat er drie vriendinnen uit haar klas langskomen.

Cato moet worden afgemeld voor het groep 8 feest waar ze enorm naar uit keek

We stellen eerst weer een update op om te sturen naar familie en vrienden via de app en Stef vertrekt daarna richting huis. Cato en ik gaan ons klaar maken om te gaan slapen en ik klap op tijd mijn bed uit. Ineens zegt Cato: “Heb je mij wel afgemeld voor het feest van vanavond?” “Ja hoor schat, dat heb ik gedaan maar ze snappen ook heus wel dat je niet komt.” Ik merk aan haar dat ze het jammer vindt dat ze er niet bij kan zijn. Ze had zich er zo ontzettend op verheugd. Voor het eerst een echt groot feest met alle kids van groep 8. Ik word er zelf ook verdrietig van. Als we in bed liggen zegt ze om de vijf minuten: “Ik wil naar huis!”

Ik geef haar twee keuzes

Ik word er een beetje gek van. Bij mij zit het breekpunt ook hoog. Ik probeer haar te negeren. Ze is moe dus ze zal zo wel in slaap vallen. Maar nee, ze blijft doorgaan. Ik schiet uit bed en ga bij haar zitten. Ik zeg: “We kunnen deze komende tijd op twee manieren doorkomen. Of we blijven in het negatieve hangen en het wordt heel zwaar of we gaan positief de strijd aan en proberen het beste uit deze rotsituatie te halen. Ik heb er ook totaal geen zin in en ben ook liever thuis, maar we moeten hier zijn omdat ze jou hier beter kunnen maken.” Ik kijk haar aan en zie dat ze voor het laatste kiest.

De verpleegkundige weet haar af te leiden

De verpleegkundige komt binnen om nog even de controles doen. Wat een heerlijk lief mens. Ze voelt meteen de situatie aan en vrolijkt de hele boel op met haar gezellige geklets. Ook heeft ze een goede klik met Cato en maakt haar aan het lachen. Cato valt daarna vrolijk en rustig in slaap. Ik pak mijn mobiel omdat ik alsmaar meldingen krijg. Er wordt druk heen en weer geappt in de oudergroepsapp van de klas. Het feest is in volle gang en ze hebben het leuk. Ik slik mijn tranen weg, wat had ik graag gewild dat Cato hier ook gewoon lekker rondhuppelde. Ik zet mijn mobiel op stil en probeer te slapen. Morgen weer een nieuwe dag in onze bubbel in deze vreemde wereld.

Lees HIER verder.

CAROLA

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Plaats een reactie