Het gezinsbudget: Alleenstaande moeder Elke: “We doen geen uitjes, dat kunnen we niet betalen”

| ,

Wil je niets missen, klik HIER en volg KidsenKurken op Instagram

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in België.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ik (36 jaar) woon samen met mijn zoontje (6 jaar). Ik ben sinds kort gescheiden.

Welk werk doe jij?

Ik studeer voor een knelpuntberoep na 15 jaar gewerkt te hebben.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

De werkeloosheidsuitkering is €1500 per maand. En ik krijg natuurlijk nog kinderbijslag.

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Er staat zo’n €100.000 op de spaarrekening, dit is de overwaarde van het huis met mijn ex. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik hier niet aan mag komen behalve voor de vaste noodzakelijke lasten. Door dit spaarbedrag krijg ik geen toeslagen.

Hebben je schulden?

Nee, alles is verkocht.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: €987 euro per maand aan huur voor een appartement met twee slaapkamers in een dorp. Wel met een leuk tuintje.

Gas/water/elektriciteit: Dat zal nu iets van een 300-350 euro zijn met de hoge prijzen. Ik hoop dat dit tijdelijk is want het is echt een smak geld.

Boodschappen: Zo’n 450 euro per maand. Enkel de basisbehoeften en eten dat snel klaar is, meestal is dat ook goedkoper.

Verzekeringen: Naast de zorgverzekering maandelijks €50 aan huisverzekeringen.

Auto: Zonder het onderhoud meegenomen is dat aan wegenbelasting en benzine €180 per maand.

Internet/tv/telefoon: €105 per maand.

Abonnementen: Geen.

Sport: Alleen €70 voor de turnles van mijn zoon per half jaar, dus ongeveer €10 per maand.

Kleding: Ik krijg de afdragers van mijn moeder. Mijn kind komt ervoor, dat is iets van een €50-100 per maand gemiddeld genomen.

Uitjes: Doen we niet echt omdat ik met de vaste lasten al niet uit komt. Mijn kind droomt van de Efteling ofzo, maar dat zit er nog niet aan te komen.

Vakantie: In de zomer 14 dagen, dan logeren we bij vrienden. Dat is €200 aan vliegtickets.

Spaargeld: Ik spaar momenteel niets, ik ontspaar helaas maandelijks alleen maar.

Goede doelen: Rode Kruis.

Overig: €50 maandelijks aan school (voor mezelf).

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Alles van luxe of extra’s is geschrapt. Ook een dagje naar zee kan niet meer (benzine, parkeerkosten). Het is echt niet leuk, maar zo lang mijn kind er niets van merkt is het ok.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Het kan minder voor twee, het is te hoog.

Waarop kan je bezuinigen?

Boodschappen en kleding voor mijn kind. Dit is het enige beetje ‘luxe’ wat we nog hebben op dit moment.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

In mijn dromen wel ja, op dit moment ontspaar ik alleen maar en kan ik alleen maar ervan dromen dat mijn spaarrekening zich weer vult.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Dat is een moeilijke vraag, ik weet het niet.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Mijn laptop.

Maakt geld gelukkig?

Veel geld hebben maakt niet gelukkig. Maar momenteel is geld wel een bron van zorgen en flink wakker liggen.

ELKE

Wil je niets missen, klik HIER en volg KidsenKurken op Instagram

28 gedachten over “Het gezinsbudget: Alleenstaande moeder Elke: “We doen geen uitjes, dat kunnen we niet betalen””

  • ja ,altijd van je spaargeld nemen is nier een goed idee met het oog op ooit een aankoop van een huisje,begrijp zeer goed dat ze dit niet doet want anders word de drempel te laag en haal je sneller van. je spaargeld af en dan zakt het bedrag zeer snel

   Beantwoorden
  • een ton op je spaarrekening maar een dagje enkeling is niet haalbaar?? herinneringen zijn voor altijd als je eten en drinken meeneemt daar een ijsje moet dat toch kunnen van die ton.

   Beantwoorden
 1. een tip :
  ben zelf moeder van 3 kinderen moet rond komen van €311 permaand .
  op internet en tv en telefoon kunt u nog bezuinigingen.
  simpel €11.50 (50 cent is voor er niet over heen tegaan kwa i internet) voor mobiel, kpn internet en tv €50 (vraag een korting aan voor een half jaar ) is samen €61,50 dan hout u geld over om te sparen voor de Efteling bij ah hebben ze een keer per jaar korting misschien via facebook vragen wie deze bonnen ,zegels niet gebruikt .
  voetzelbank aanvragen dit scheeld u weer iets boodschappen als u hier in aanmerking voor komt ook kleding bonnen krijgt u per jaar. bij de gemeente kijken of u in aanmerking komt voor kinder pakket €100 perjaar een kledingbon en vanalles en nog wat kunt u aanvragen.
  ik zelf kom hier niet voor in aanmerking zit €63 boven ze tellen schulden niet mee helaas .
  groetjes.

  Beantwoorden
 2. er staat 100.000 op de spaarrekening en dat is het. vind dat een vreemde opmerking, hoeveel alleenstaande moeders hebben 100000 spaargeld. boodschappengeld 450 euro voor 2 personen, is best veel toch. 50 euro minder per maand en dat uitje naar de efteling is er zo. 1800 euro per maand inkomsten, daar komen nog een aantal toeslagen bovenop toch. vind dat deze mevrouw het nog niet zo slecht heeft.

  Beantwoorden
 3. wauw 100,000 op de spaarrekening en dan nog zo klagen,,, ik ben moeder van 4 kinderen heb 2200 per maand in totaal met toeslagen waarvan 2 kids in de luiers, niks op de spaarrekening maar ik vind dat ik het goed heb. dus hoe kan jij nog klagen?

  Beantwoorden
  • lees t verhaal. ivm scheiding. huus verkocht dar op spaarrekening. ze heeft iedere maand te kort. Dus die spaarrekening slinkt. gaat ze daarvan domme dingen doen staat ze zo op straat. straks moet zoonlief studeren kost ook geld. of huishoud apparatuur gaat kapot. zal ze toch nieuw moeten kopen. Haar prioriteit is goed. Je kunt t geld ook over de brug gooien.

   Beantwoorden
 4. ja ,altijd van je spaargeld nemen is nier een goed idee met het oog op ooit een aankoop van een huisje,begrijp zeer goed dat ze dit niet doet want anders word de drempel te laag en haal je sneller van. je spaargeld af en dan zakt het bedrag zeer snel

  Beantwoorden
 5. Wauw, wat een apart artikel.

  100.000 op de spaar rekening en je zoon droomt van de Efteling? Intressant.

  Het klinkt alsof het een bijstandsmoeder betreft maar deze dame kan altijd uitwijken naar haar spaar rekening. Echt bizar. Het is niet dat er maar 2000 euro opstaat. Er staan bijna 5 jaar aan jaar salarissen op. Maar goed.

  Ieder zijn pad zullen we maar zeggen?

  Beantwoorden
 6. Oh oh oh…ik moest even dubbel lezen. Wat heb je het zwaar met 100.000 euro op je rekening. Ik vind het absurd dat mensen überhaupt zoveel geld op een spaarrekening hebben. En al helemaal in deze huidige maatschappij. Maar goed, zegt ook iets over hoe je als mens in het leven staat.
  Wij hebben een kleintje en allebei nog geen 1000 euro op onze spaarrekening. Is niet de meest gunstige situatie, maar klagen zal ik nooit doen.

  Beantwoorden
 7. Vreemd dat vele mensen de uitleg van deze mevrouw als klagen voelen. Ze vertelt slecht hoe haar maandbudget eruit ziet. Geen kritiek en geen ongenoegen, ze lijkt tevreden met het leven samen met haar zoontje en daar gaat het om, nietwaar?

  Beantwoorden
 8. hoe kun je zelfs je zoon geen dagje Efteling gunnen met 100000€ op je rekening !!! mooie moeder jij !!
  Klagen en zagen terwijl er mensen zijn die niks van spaargeld hebben en iedere maand in onzekerheid moeten leven
  Wat een artikel !

  Beantwoorden
 9. voor haar werkeloosheid uitkering werk ik 4 dagen.
  daarbij 450 euro aan boodschappen voor 2? ik heb een gein van 6
  gewoon besparen en budget tellen.

  betreft toeslag, je krijgt kinderbijslag per kwartaal, dit kun je tich benutten voor een dagje efteling?

  je investeert in je toekomst, maar investeert ook in herinneringen voor je kind!

  Beantwoorden
 10. Met 100.000 euro aan spaargeld heb je recht op kindgebonden budget en zorgtoeslag. De vermogensgrens voor deze twee toeslagen ligt in 2024 rond de 140.0000. Op basis van de informatie in het artikel zou ik zeggen dat deze mevrouw hier gewoon recht op heeft. Als ik haar was zou ik even contact opnemen met de Belastingdienst en alvast een proefberekening Toeslagen maken op de site van de Belastingdienst. Ook over 2023 kun je nog met terugwerkende kracht toeslagen aanvragen tot – ik dacht – 1 september 2024. Dit zou ik zeker doen als ik haar was. Nu heeft zij simpelweg een te laag maandinkomen om van rond te komen en ze heeft er (denk ik, obv info in het artikel) gewoon recht op. En als zij dit aanvraagt heeft ze wellicht ook weer voldoende geld voor uitjes (even los van de spaarrekening maar dat doet er hier niet toe; en snap dat zij gewoon wil kunnen rondkomen elke maand – los van haar spaarrekening en daar niet teveel op wil interen).

  Beantwoorden
 11. NB De peildatum voor het vermogen is altijd 1 januari van het jaar waarin je toeslagen krijgt. Verder moet je voor wat betreft de hoogte van je inkomen zelf goed opletten dat je wijzigingen doorgeeft etc. Stel dit verandert in de loop van het jaar. Want dit kan invloed hebben op de hoogte van je toeslagen. Voor kindgebonden budget is verder bepalend wie van de ouders (indien gescheiden/uit elkaar) kinderbijslag krijgt. Tip: Neem voor de zekerheid even contact op met zowel de Belastingdienst als de SVB om je goed te informeren.

  Beantwoorden
 12. Ze heeft geen recht op toeslagen omdat ze 100.000 op haar rekening heeft. Als je eigen vermogen meer dan 33.000 bedraagt dan kom je niet in aanmerking voor toeslagen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie