Mijn baby wil alleen op mij slapen

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Ingestuurde vraag van één van onze volgers:

“Mijn dochter van 5 weken wil alleen op mij ’s nachts slapen, hoe leg ik haar in haar eigen bed?”.

Hallo lieve ouder, dankjewel voor je vraag. Omdat ik je natuurlijk niet persoonlijk gesproken heb en een antwoord formuleer op basis van jouw beknopte ingestuurde informatie, wil ik erbij zeggen dat het uiteraard kan zijn dat ik hierin nog dingen mis en het antwoord niet allesomvattend is. Ik zal proberen daar waar ik nog belangrijke aspecten mis, vragen mee te geven. Ieder kind, iedere ouder en ieder gezin is uniek. Afstemmen hierop en op de context is de kern van mijn werk. Wat bij jullie werkt hoeft bij een ander gezin niet te werken en andersom. Ik hoop dat je in ieder geval verder op weg kunt met jouw vraag na dit antwoord.

Jouw vraag gaat over jouw kindje van 5 weken oud welke alleen op jou wilt slapen. Hieronder geef ik je wat gedachtes mee over slaapontwikkeling bij (jonge) kinderen, wat je kunt verwachten en ook hoe je jouw eigen behoeften daarop kunt afstemmen.  

 • Allereerst; dat een baby van 5 weken oud, welke nog maar net op deze wereld is en daarvoor 24/7 bij je was in jouw warme, veilige buik, liefst zo dicht bij jou wilt slapen, is volkomen normaal en gezond.
 • Ik kan me voorstellen dat je het, gezien de veiligheid, spannend vindt om zo met je kindje te slapen. Er zijn speciale richtlijnen voor veilig slapen met je baby, mocht je dit willen overwegen. Zodat je je kindje veilig naast je kunt leggen, mits je dit ook wilt natuurlijk.
 • Mocht je dit echt niet willen of durven, zou je nog kunnen overwegen om een co-sleeper te gebruiken, zodat je kindje jou kan horen, ruiken en voelen en je toch naast elkaar ligt. 
 • Mocht je je kindje in haar eigen bed willen leggen, is het goed om allereerst je verwachtingen bij te stellen, dat ze waarschijnlijk veel behoefte heeft aan nabijheid en mogelijk vaak wakker wordt. Je verwent je kindje niet door haar op te pakken en haar ook de veiligheid en geborgenheid te geven.
 • Huilen kan ontladend werken. Ik zou nooit adviseren een kindje alleen in zijn of haar bedje te laten huilen, dit geeft veel stress voor een kleintje. Wel kan huilen, naast een belangrijk communicatiemiddel natuurlijk voor bijvoorbeeld, honger/pijn/warm/luier et cetera, ook helend werken om prikkels en dingen van de dag (en/of geboorte) te verwerken. Als je zeker weet dat er geen pijn of andere onvervulde behoefte als honger et cetera speelt, kun je naar dit verdriet luisteren in jouw liefdevolle armen.
 • Speelt er een bepaalde (prikkel)gevoeligheid? Het is normaal om veel geborgenheid en nabijheid te willen als pasgeboren baby, maar zeker als er een bepaalde gevoeligheid speelt (bijvoorbeeld na een lastige geboorte of voor een bepaald soort voeding zoals lactose) kan dit meer spelen. Een baby osteopaat zou bijvoorbeeld ook iets kunnen betekenen hierin, waarna je kindje relaxter is en makkelijker (in eigen bedje) slaapt.

Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Het kan erg pittig zijn, een kleintje wat lastig slaapt. Probeer daarom ook op momenten overdag of in de avond als je baby slaapt zelf ook te slapen. Dit zodat je eigen slaaptekort niet te snel te groot wordt, voor de uren die je in de nacht mist. 

EEFJE

Voor meer informatie klik HIER om naar Eefje Schoonewille haar Instagram account te gaan

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

1 gedachte over “Mijn baby wil alleen op mij slapen”

 1. Er staat helaas geen datum bij dit verhaal en vraag.
  ik heb zelf ook meegemaakt dat mijn dochter 1,5 week op mijn buik heeft willen slapen. Dat is pittig want je slaapt zelf nauwelijks en achteraf weet je dat het 1,5 week heeft geduurd. Als je er middenin zit dan lijkt het geen eind te kennen.
  Ze had vanaf dag 1 krampjes en ik ben ook nog langs een osteopaat geweest. Wat een ervaring was dat! Je zag haar ter plekke ontspannen, heel vreemd.
  Uiteindelijk hebben we haar tussen onze kussens op haar verschoonkussen gelegd. Dat voelde veilig en zo kwam ze niet onder onze dekens. Weer 10 dagen later legden we haar in de kinderwagen naast ons bed en uiteindelijk op haar eigen kamertje.
  Ze is nu een blije 7-jarige die graag in haar eigen bed slaapt.
  Wees niet te bang om je kindje bij je te hebben, ze hebben jou nodig en het komt echt goed.

  Beantwoorden

Plaats een reactie