Mama Vanda: “Mijn huisarts raadde kinderen krijgen af met mijn mentale klachten”

| ,

Moeder worden was het mooiste wat mij ooit was overkomen

Niet iets waar je voor kiest, maar wat je wel kan overkomen. Ik werd zwaar depressief jaren voordat ik mijn eerste kind kreeg. Toen ik een aantal jaar therapie had gehad en mijn leven weer een beetje op orde kreeg, raakte ik zwanger. Ik werd alleenstaande moeder maar het was het mooiste wat mij ooit was overkomen. Het gaf mij extra motivatie om nog harder te werken aan mijn mentale gezondheid en ik bleef naar de therapie gaan.

De huisarts maakte een nare opmerking

Het krijgen van dit kindje was iets wat ik graag wilde. Ik ging een keer naar de huisarts om te praten over waar mijn gedachten allemaal heen gingen en de opmerking die zij maakte hakte er in. “Ik snap sowieso niet als dit hebt, dat je aan kinderen begint.” Het wakkerde de onzekerheid weer aan en bij alles wat ‘mis’ ging, vertelde ik mezelf dat zij gelijk had.

Mijn zoon maakte mij gelukkiger dan ooit

Ik kreeg mijn zoon. Gelukkiger dan ooit en gemotiveerder dan ooit, werkte ik hard aan mezelf. Maar opvoeden had ik vanuit mijn jeugd geïdealiseerd en toen de peuterpuber fase aanbrak, vond ik dat een lastige tijd. Ik gaf mezelf vaak de schuld dat mijn kind af en toe een minder leuke moeder had, doordat ik een kind had gekregen voordat ik helemaal mentaal weer in orde was.

Ik vond een nieuwe liefde

Ik kreeg een relatie. De liefde van mijn leven. Hij is een prater en vanaf het begin was ik open over mijn mentale gezondheid. Zijn positiviteit heeft mij veel geholpen om vooral lief voor mezelf te zijn. Ik deed mijn best voor mijn zoon en mezelf. Hij werd een vader voor mijn zoon.

We gingen voor onze kinderwens

Omdat hij mij een goede moeder vond, we samenwoonden en zo goed als alles op de rit hadden, wilde hij mijn kinderwens nogmaals in vervulling laten gaan. We kregen een tweeling. Ze zijn nu bijna 4 jaar en ook deze peuterpuber fase was/is pittig. Maar door eraan te blijven werken, er over te leren en liefdevol voor mezelf te leren zijn, geniet ik heel veel van al het moois wat het moederschap met zich meebrengt.

Ik ben blij dat die opmerking van de huisarts mij niet weerhouden heeft

Ik zal altijd aan mijn mentale gezondheid moeten blijven werken. Mijn depressie is wel weg maar dat beeld van ‘mentaal helemaal op orde’ komen, heb ik losgelaten. Ik heb wel triggers en houd er soms slechte dagen op na. Dat is ook te merken binnen ons gezin. Die ene opmerking van de huisarts, schiet toch nog wel eens door mijn hoofd. Ik weet nu; je kan ook depressief worden tijdens of een tijd na je zwangerschap en bevalling. Er kunnen je altijd nare gebeurtenissen overkomen waardoor je in een depressie terecht kan komen, ook als je al moeder bent. Ik ben gewoon ontzettend dankbaar dat haar opmerking en mijn negatieve gedachten mij er niet van weerhouden hebben om kinderen te willen en krijgen. 

Ik had opvoeden geïdealiseerd

Ik ben nu gelukkig gezegend met drie kinderen. Ik doe altijd mijn best om te blijven investeren in kennis van mentale gezondheid en opvoeding. Want opvoeden had ik toch wel geïdealiseerd. Ik dacht dat doe ik wel even. Laat staan met een depressie en de klachten die ik nog met mij mee draag.

Ik wil vooral een warm hart toedragen naar mama’s die dit zelf ook ervaren. Wees lief voor jezelf. Leer, groei en vraag om hulp waar nodig.

VANDA

Plaats een reactie