Het Gezinsbudget van Sharida: “Als ik meer ga werken, gaan mijn totale inkomsten erop achteruit”

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ikzelf (33 jaar) en mijn kinderen 9 en 7 jaar.

Wat voor werk doen jullie?

Ik werk 3 dagen in de zorg en verdien 1936 netto in de maand.

Wat is jullie netto inkomen per maand? Krijgen jullie toeslagen?

Naast mijn salaris, 179 kinderbijslag, 696 kindgebonden budget, 345 alimentatie. Dat is bij elkaar 3156 euro.

Hoeveel spaargeld heb je?

Ik heb ruim 6000 euro aan spaargeld.

Heb je schulden?

Nee gelukkig niet.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: Met de huidige prijzen en zonder echt spaargeld is het onmogelijk voor mij om zelf iets te kopen, daarom huur ik. Dit kost mij 952 euro per maand. We hebben een kleine woning maar wel met 3 slaapkamers en een leuke tuin, hier ben ik erg blij mee!

Gas/water/elektriciteit: 160 euro.

Boodschappen: Dit is 650 euro.

Kinderopvang: Hier hoef ik geen gebruik van te maken. Mijn dochters zijn op de dagen dat ik werk 2 keer bij mijn ouders en 1 keer bij hun vader.

Verzekeringen: 145 aan zorgverzekering en 60 aan overige verzekeringen.

Auto: Ik heb een auto, hiervoor betaal ik 35 euro wegenbelasting, 30 euro verzekering en 200 euro aan benzine aan.

Internet/tv/telefoon/abonnementen: 35 euro voor internet en 20 euro telefoon.

Sport: Mijn oudste zit op dansen en mijn jongste op turnen. Ik betaal 160 en 180 contributie per jaar hiervoor.

Kleding: Ik koop voor mezelf en mijn dochters vooral bij Zara en H&M. We kopen items die we echt leuk vinden en helaas slagen we vaak niet in de sale. Wel probeer ik een beperkt aantal items te kopen. Ik koop in het nieuwe seizoen liever iets nieuws en kinderen groeien er toch na 1 seizoen meestal uit. We gaan 2 keer per jaar uitgebreid shoppen en dan geef ik wel 800-1000 euro uit voor ons 3.

Uitjes: We houden van uitjes, een keer uit eten, een keer jumpen, een terrasje straks met lekker weer. Ik denk 125 euro per maand.

Vakantie: Mijn ouders hebben een caravan in Zeeland en daar sluiten wij elke zomer 2-3 weken aan en ook wel wat weekendjes. Het is als een tweede thuis voor ons, mijn dochters hebben ook vaste vriendjes en vriendinnetjes daar. Als ze ouder zijn zou ik wel een keer een stedentrip of weekje all in met een vriendin willen doen naar het buitenland.

Cadeaus: Op verjaardagen krijgen ze meestal iets wat ze nodig hebben als een step, fiets of bv een bureau. Ik heb geen vast bedrag.

Persoonlijke verzorging: Ik knip mijn dochters zelf en ik ga zelf eens per maand naar de kapper, dit kost 35 euro. Met verven ben ik gestopt want heb het idee dat het zo slecht is voor je haar.

Overig: Ik geef geen geld aan goede doelen, wel probeer ik mij zo nu en dan in te zetten voor vrijwilligerswerk. Alles wat ik over heb aan het einde van de maand gaat naar mijn spaarrekening.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Ik ben geen big spender maar we hebben dan ook niet een heel groot inkomen om van te leven. Ik heb wel eens gekeken om meer te werken en heb laten berekenen wat ik dan over zou houden. Ik was heel verbaasd maar dan zou ik er netto zelfs wat op achteruit gaan. Ik vind mijn werk wel heel leuk dus wie weet in de toekomst, maar een gezin runnen in je eentje komt ook veel bij kijken.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Prima, ik let op aanbiedingen en laat de boodschappen thuis bezorgen. Dit vooral uit zelfbescherming: als ik naar de winkel ga koop ik toch meer, die 3 euro bezorgkosten per keer heb ik er sowieso uit. We eten één of twee keer per week bij mijn ouders als ze toch al oppassen. Dit doen we puur voor de gezelligheid en is ook praktisch na een dag werken, maar ik besef me dat dit ook scheelt in de kosten voor boodschappen.

Waarop kan je bezuinigen?

Misschien op kleding?

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Niet echt, ik koop wel regelmatig dingen voor in huis. Een nieuwe vaas, een nieuw dekbed, een nieuw kastje. Zoals hierboven gezegd zou ik wel een leuk tripje met een vriendin willen doen, daar moet ik wel goed voor sparen.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Slechtste aankoop is een dure blender. Ik was van plan om gezonder te gaan eten en elke ochtend een smoothie te maken maar ik vind het teveel gedoe. Mijn beste aankoop een föhn speciaal voor krullen, ik heb er bijna dagelijks plezier van.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Mijn bank denk ik, hij was toen 1200 euro. En de auto maar dat ligt zo voor de hand als antwoord.

Heb je een geldtip?

Geef niet meer geld uit dan je hebt.

Maakt geld gelukkig?

Geld maakt niet echt gelukkig, maar is wel een middel om meer leuke dingen te doen. We hebben het heel luxe in Nederland met de toeslagen die er zijn.

SHARIDA

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

3 gedachten over “Het Gezinsbudget van Sharida: “Als ik meer ga werken, gaan mijn totale inkomsten erop achteruit””

  1. Heel fijn al die toeslagen maar persoonlijk vind ik dat daar wel op ingekort kan worden.
    kindgebonden/alleenstaande ouderkorting, stel een maxium in van totale inkomsten….3100 euro dat is heel veel en logisch dat de prikkel weg is als je meer gaat werken en minder krijgt. Regering moet drastisch een ander systeem toepassen. Werken moet lonend zijn. Wil je parttime werken… okay …dan een parttime beloning.

    Beantwoorden
  2. Dus 1200 aan subsidies en een beetje alimentatie. Ja waarom zou je fulltime time gaan werken? Diegene die dat wel doen, onderhouden jou wel!!

    Beantwoorden

Plaats een reactie