Verloskundige Lida: “Dit kindje is met de helm op geboren”

| ,

Het is 9.45 uur en ik ben op pad voor de kraamvisites

Ik zit net bij Kim en baby Jette aan de beschuit met muisjes als Judith me belt. Ze heeft sinds vannacht wat last van haar onderbuik. Het is een zeurend en wat stekend gevoel. Judith is inmiddels een paar dagen voorbij haar uitgerekende datum en verwacht haar tweede kindje. We kletsen wat en ik vermoed dat ze last heeft van indalingsweeën. Ze herkent het niet van haar vorige bevalling. Het voelt ook absoluut niet als weeën voor Judith. Ik raad haar aan om even lekker wat ontspanning te zoeken onder een warme douche of in bad en kijken hoe het zich ontwikkelt. Dit voelt goed voor Judith.

Daarna klets ik verder met Kim over hoe het gaat met de borstvoeding en hoe ze zich nu voelt

Ook grote zus Fiene vertelt mij even hoe goed ze mama helpt en hoe ze babyzusje Jette gisteren in bad mocht doen. Het is altijd zo leuk om te zien hoe trots broers en zussen zijn wanneer er een baby wordt geboren. Om 10.50 uur belt Gert, de partner van Judith, mij. Ze weten niet zo goed wat ze moeten. Judith blijft last houden van haar onderbuik. Het blijft steken en het lijkt wel steeds vaker te komen. Ik ben inmiddels op de praktijk voor wat administratie en we spreken af dat ik naar hen toe kom om Judith te controleren en een plan te maken.

Een kwartiertje later stap ik de slaapkamer van Gert en Judith binnen

Judith ligt op haar zij in bed en is druk aan het zuchten. Met één blik op Judith weet ik wat er aan de hand is. Ze is hartstikke aan het bevallen, alleen heeft ze dit zelf nog niet in de gaten! Voorzichtig zeg ik tegen Judith dat ik wel weet wat er aan de hand is. “Ojaaaa? Wat dan?”, kermt Judith. “Je kindje heeft besloten dat vandaag een mooie dag is om geboren te worden. Je bent aan het bevallen, dit zijn weeën”. Judith kijkt verontwaardigd: “Maar dat kan toch helemaal niet?! Zo voelen weeën niet. Bij Jorre ging het heel anders. Toen braken eerst de vliezen en kreeg ik pas in de loop van de dag weeën”. Ik leg uit dat de vliezen niet eerst hoeven te breken en dat we juist vaak zien dat ze pas later tijdens de bevalling of tijdens de uitdrijving breken.

In overleg met Judith doe ik gauw de controles

Ze heeft een keurige bloeddruk en het hartje van de baby klinkt ons als muziek in de oren. De baby maakt het goed! 10 minuten nadat ik binnenstapte doe ik een inwendig onderzoek en stel vast dat Judith al 7 centimeter ontsluiting heeft. Het gaat snel! Ik bel de kraamzorgorganisatie voor assistentie tijdens de bevalling maar vermoed dat die niet op tijd aanwezig zal zijn. Ik vraag Gert om warme kruiken te maken en daarna bij Judith te blijven zodat ik even mijn spullen klaar kan zetten. Dit hebben we gauw gedaan. Dan vraagt Judith om 11.45 uur of ze nog even naar het toilet kan, omdat ze het gevoel heeft dat moet plassen. Natuurlijk mag dit, juist een goed idee. Een lege blaas geeft net iets meer ruimte in het bekken, wat een positieve invloed heeft op de voortgang van de bevalling. Onderweg van de slaapkamer naar de badkamer krijgt Judith een flinke wee. Ik denk dat we bijna tegen persdrang aanzitten. Judith zit op het toilet en kan nog een klein beetje plassen. De volgende wee krijgt ze terwijl ze op het toilet zit. Er is geen houden meer aan, haar lichaam wil alleen nog maar persen. Ze heeft persdrang. Ik help haar de wee op te vangen en samen zuchten we hem weg.

Na de wee lopen we in vier passen naar de slaapkamer

Om 11.50 uur staat Judith naast het bed. Ze vindt het fijn om zo te blijven staan. Ze wil niet meer in bed of op de baarkruk. Helemaal prima natuurlijk om zo te blijven staan. Ik luister nog een keer naar het hartje van de baby en een mooi ritmisch geklop klinkt door de slaapkamer. Gert staat schuin tegenover Judith en moedigt haar aan met lieve woorden. Ze zijn echt een team samen. Het overviel Judith dat ik zei dat ze aan het bevallen was, maar ze herpakt zichzelf snel en geeft zich er helemaal aan over. Ik benoem dat ze haar lichaam mag volgen en dat wanneer ze bij de volgende wee het gevoel heeft dat ze mee moet persen, ze mee mag doen. Dat hoef ik Judith geen twee keer te zeggen, want bij de volgende wee wordt om 11.52 uur het hoofdje van de baby geboren. Nog helemaal in de vliezen, wat bijzonder om te zien! ‘Dit kindje wordt met de helm op geboren’, zoals men dat noemt. Nog een wee later, om 11.55 uur breken de vliezen spontaan en volgen de schouders en het lijfje van de baby. Tussen haar benen door geef ik het kindje aan Judith. We halen het vlies van het achterhoofd en lijfje af. Judith kijkt wat ze hebben gekregen. ‘Het is een jongen!’, roept ze blij en geëmotioneerd, ‘Had Jorre toch gelijk!’. Gert komt bij hen staan en samen bewonderen ze hun zoon. Ik laat hen even rustig kennismaken. Dan zegt Judith: “Dit is Cas!”. Ik heet Cas welkom op de wereld en zegt dat hij en Judith het fantastisch hebben gedaan. Wat een mooie bevalling was dit.

Daarna help ik Judith op bed, zodat ze kan bijkomen en met haar zoon kan knuffelen

Dan kan ik vervolgens haar placenta geboren laten worden. Deze volgt gemakkelijk en zonder problemen. Kort daarna gaat de bel, de kraamzorg is gearriveerd. Ze heeft het mooiste stuk gemist, maar gelukkig heeft Gert er foto’s van kunnen maken.

‘Met de helm op geboren’ worden, dit gebeurt bij ongeveer 1 op de 80.000 geboortes. In de Middeleeuwen werd gedacht dat je dan bovennatuurlijke krachten zou bezitten. Wat later werd gezegd dat wanneer een kindje met helm op wordt geboren, hij of zij heel veel geluk zal hebben. Dat laatste is dan toch een fijn begin van het nieuwe leven!

VERLOSKUNDIGE LIDA

Plaats een reactie