Het Gezinsbudget: “Mijn man werkt in de beveiliging, we moeten rondkomen van zijn salaris” 

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Mijn man en ik zijn al langer dan 11 jaar samen, wonen al 8.5 jaar samen en zijn 3 jaar getrouwd. Mijn man is 33 jaar, ik ben 28 jaar en we hebben een dochtertje van 1,5 jaar. Daarbij hebben we een kleine hond.

Welk werk doe jij en je par­tner?

Mijn man werkt in de beveiliging. Hij werkt onregelmatige diensten. Ik ben vorig jaar gestopt met werken om mij volledig te focussen op mijn opleiding. Op dit moment zit ik in mijn afstuderende fase van de opleiding HBO social work. Ik loop 30 uur per week stage tot juli. Dan heb ik vakantie tot september en begin ik aan mijn scriptie. Ik ben al aan het solliciteren om te gaan werken vanaf augustus. Dat is nu niet mogelijk vanwege mijn stage. 

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Mijn man heeft een inkomen rond €2350 per maand. Mijn inkomen bestaat nu uit: kinderopvangtoeslag, kindgebondenbudget en stagevergoeding. 

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Op dit moment staat er op mijn rekening €12,-. Op de gezamenlijke spaarrekening €2000,-, mijn eigen spaarrekening €1000,- en die van ons dochtertje €500,-. 

Hebben jullie schulden?

Wij hebben geen gezamenlijke schulden. Wel heb ik een studieschuld. Ik durf niet te kijken wat deze is. Na 11  jaar studeren vrees ik het ergste, van MBO-4 naar het HBO. Ik ben gewisseld van opleiding, heb een zware operatie gehad en ben moeder geworden. Hierdoor heb ik vertraging opgelopen en doe ik zes jaar over de 4-jarige HBO-opleiding. Zodra ik mijn diploma heb, en mijn schuld bijgewerkt is, dan ga ik kijken wat mijn volledige schuld is en een spaarplan opzetten. Ik val nog onder het oude stelsel en er zal een deel omgezet gaan worden in een gift. Mijn moeder is vanwege haar ziekte afgekeurd en kreeg een uitkering. Zij kon mij helaas niet financieel bijstaan. Hierdoor heb ik vrijwel gelijk moeten lenen. Ik moest oppassen met wat ik bijverdiende, anders werd mijn moeder ingekort op haar uitkering. Dit vind ik tot op de dag van vandaag erg krom! Je mag wel lenen van het DUO (dit wordt niet gezien als inkomsten), maar je mag niet teveel bijverdienen als thuiswonende student. 

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: Wij wonen in een klein appartement van 56m2. We hebben een klein balkon en twee slaapkamers. Sinds de komst van ons dochtertje is het echt zoeken naar het creëren van ruimte. Wij wonen in Noord-Holland. De huurt bedraagt €475,- per maand. 

Gas/wa­ter/elektriciteit: Deze bedragen ongeveer €150 per maand. 

Boodschappen: Elke week geef ik ons een budget van €50. Hier doen wij de boodschappen mee. Eén keer per maand leg ik hier eenmalig €20-€25 bij om koffie, olijfolie en dat soort dingen te kopen. De ene week houden we geld over, en de andere week niet. Het is een beetje zoeken, maar het is wel in ons voordeel gebleken. Elke zondag kijk ik naar het rooster van mijn man, en hier plan ik het weekmenu mee. Dan doen we de grote boodschappen. Omdat ons dochtertje met de pot mee eet, eten we vaak aardappelen met groenten. Wel proberen we ook vaak een pasta, soep of nasi. Het lievelingseten van het hele gezin is sushi! Dit eten we minder sinds ik niet meer werk. Maar des te bijzonder als het wel lukt om een extraatje te hebben of geld over te houden. Totaal €225 per maand.

Verzekeringen: Ik betaal alleen mijn autoverzekering (€35,-) en de wegenbelasting (€18,-). De overige verzekeringen worden geregeld door mijn man. Het betreft tweemaal zorgverzekering van €136, verzekering voor ons huis, inboedel en auto van mijn man van €70 (korting vanwege mijn man zijn werk) en overlijdensverzekering €13,-. Totaal €408 per maand.

Auto en benzine: Ik heb een potje voor de beurten van mijn auto, hier zit €250 in en dit red ik steeds met mijn auto. Ik heb een kleine en goedkope auto die één keer per jaar naar de garage moet. Ik tank maar één keer per maand met mijn auto en dit betaalt mijn man. Mijn man heeft pas een nieuwe auto en die hoeft pas volgend jaar naar de garage en hij tankt één keer per twee weken. 

Internet/tv/telefoon: Wij hebben een tv abonnement met internet. Dit is zo’n €80 per maand. Mijn man en ik hebben beide een telefoonabonnement van €50,- per maand. Totaal €180 per maand.

Abonnementen: Netflix €12, Disney+ €9, viaplay €9,99, spotify family €15 en playstation+ €5. Totaal €51 per maand.

Kleding: voor mezelf haal ik heel af en toe kleding. Vaak koop ik op Zalando jurkjes van Vero Moda. Deze haal ik altijd in de uitverkoop. De laatste tijd koop ik alleen kleding voor mijn dochtertje als de kinderbijslag is gestort (hier haar ik ook elke maand de luiers van!). Dit haal ik vaak bij Primark, H&M en Feetje. Ook heb ik Vinted ontdekt. Hier verkoop ik veel, maar koop ik ook soms. Gelukkig wordt mijn dochtertje veel verwend door oma’s, dat scheelt ook. 

Uitjes: Deze zijn op een laag pitje komen te staan sinds mijn salaris weggevallen is. We vinden de vaste lasten belangrijker op dit moment. Wel hebben we bijvoorbeeld de artis zegels gespaard en hierdoor kunnen we nu “gratis” naar de dierentuin. Verder proberen we leuke dingen te doen die weinig of niks kosten. Op de fiets naar de speeltuin is favoriet. Maar ook knutselen vind mijn dochtertje heel erg leuk. 

Vakantie: Wij proberen elk jaar op vakantie te gaan. We zijn niet van de vliegvakanties en vinden een autovakantie leuker. Dit jaar hebben we een weekje in eigen land geboekt. Hier hebben we de aanbetaling van gedaan met mijn laatste salaris. De laatste vakantie was onze babymoon. Dit was een weekje in eigen land in een luxe huisje. Dit hadden we gekoppeld aan ons jubileum. 

SpaargeldMijn man spaart elke maand €250,- en alles wat er overblijft. Dit is de laatste maanden helaas niet voorgekomen. Op dit moment spaar ik niks en haal ik juist van mijn spaarrekening af om het te redden. 

Kinderopvang: Wij betalen elke maand €1300 aan het kinderdagverblijf. Gelukkig krijgen we €1050 aan kinderopvangtoeslag. Het is een grote hap uit de inkomsten, maar het geeft mij de zekerheid om mijn opleiding te kunnen voltooien en straks deze dagen te gaan werken. Wij kunnen geen gebruik maken van andere oppasmogelijkheden. Totaal €250 per maand.

Katie E via Pexels

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Sinds we echt van één salaris leven, moeten we goed opletten wat we kopen. Hiervoor was ik best makkelijk met geld en gaf ik veel uit. Nu dat we moeten opletten maak ik vaak lijstjes. Ik denk twee keer na voordat ik wat uitgeef. Wij vinden het heel belangrijk dat de vaste lasten betaald worden. Minder belangrijk vinden we kleding voor onszelf en uitjes. Mijn man vindt een biertje op zijn tijd lekker en drinkt koffie. Ik drink beide niet. Dat scheelt. Omdat ik niet vaak dingen voor mezelf koop, hecht ik wel waarde aan een bepaald merk drinken. Deze is wat duurder dan gemiddeld, maar ik doe hier lang mee. Dit zie ik als mijn beloning. Verder vind ik groente en fruit belangrijk. Vlees ook, hier kopen we liever minder van, maar wel goede kwaliteit. 

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

In het begin had ik hier veel moeite mee. Ik gaf eerst rond de €100 per week uit, met hier en daar uitschieters. Ergens ben ik er wel trots op dat het nu lukt met een lager bedrag. Wel mis ik het boodschappen doen zonder zorgen. Ik kijk nu meer naar bedragen en ben steeds aan het rekenen en kijken of we het redden. 

Waarop kan je bezuinigen?

We zouden kunnen bezuinigen door naar een andere winkel te gaan. Op dit moment doen we boodschappen bij de AH. Dit doen we vanwege de zelfscan mogelijkheden, en omdat dit één van de weinige winkels in de buurt is. Tevens sparen wij koopzegels om op deze manier toch “stiekem” te sparen. 

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Op dit moment heb ik geen spaardoel voor mezelf. Wel zou ik graag een spaarpotje maken voor een eventuele nieuwe (tweedehands) auto. Voor het geval mijn auto kapot gaat. Ook zitten we in tweestrijd of we snel mijn studieschuld gaan aflossen of niet. Dat is afhankelijk van de huizenmarkt straks. Voor mijn gezin wil ik straks sparen voor een droomreis naar Amerika. Zodra ik werk willen wij  een 10-15  jaren plan maken voor ons dochtertje. Zodat zij nooit hoeft te lenen als ze wil gaan studeren. 

Wat is jouw beste uitgave ooit geweest en wat de slechtste?

Mijn beste “uitgave” is een cadeautje van mijn man! Een cricut maker (snijplotter). Hiermee kan ik gepersonaliseerde cadeautjes maken. Ook hoop ik hiermee een extraatje te kunnen verdienen, maar het is erg lastig. De slechtste zijn de dingen van Aliexpress. Vaak hebbedingetjes die in de kast belanden. 

Wat is je duurste aankoop ooit?

Mijn duurste uitgave was mijn trouwjurk. Deze kwam met alles (sluier, lingerie en vermaken) op €2500. Dat had ik nu heel anders gedaan. Hij hangt nu een beetje te verstoffen in de kast. 

Heb je een geldtip?

Maak een excelbestand met je inkomsten en uitgaven. Door formules toe te passen (optellen en atrekken) kan je gemakkelijk zien wat je overhoudt als er rekeningen betaald worden.  Tevens hielp het mij om maandelijks een vaste afschrijving naar mijn spaarrekening te doen. En een hele belangrijke: koop niet iets, als je er geen geld voor hebt. Koop het alleen als je het gelijk kan afrekenen. 

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel heel erg handig om te hebben. Met geld kan je geen geluk kopen, maar je kan er wel voor zorgen dat je een dak boven je hoofd hebt of een maaltijd op tafel kan zetten. Dat is in mijn ogen geluk die onbetaalbaar is. 

FLOOR

Dit is een fictieve naam, in verband met anonimiteit

2 gedachten over “Het Gezinsbudget: “Mijn man werkt in de beveiliging, we moeten rondkomen van zijn salaris” ”

  1. Toch een waardevolle tijd.een jong gezin kan heel flexibel en vindingrijk zijn.veel herkenbaar uit onze tijd als dienstplichtige 1 verdiener 1973. succes en geniet met elkaar van de kleine dingen 👍

    Beantwoorden

Plaats een reactie