Het Gezinsbudget: “Soms stort ik random geld naar een goed doel”

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Mijn man is 32 jaar. Ik ben 28 jaar en  wij hebben een zoontje van 1,5 jaar.

Welk werk doe jij?

Mijn partner is leidinggevend food operator fulltime. Hij werkt in drie ploegendiensten. Dus 1 week ‘s nachts,1 week in de avonden en 1 week alle ochtenden. Ik zelf werk als administratief medewerkster backoffice parttime 32 uur. Ik heb een leuk team en we kunnen goed terug vallen op elkaar. Door de ploegendienst van mijn man kan hij in de ochtend of juist in middag tijd doorbrengen met onze zoon.

Wat is jouw net­to inkomen per maand?

Dat is gemiddeld €4150,- per maand, wijkt soms af door de ploegentoeslagen.

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Op de lopende rekening staat nu op €2388,-

Op de spaarrekening spaarpotjes staat nu op €1179,- (voor boodschappen, brandstof etc.)

Op de spaarrekening staat nu op €2761,-

Op de Doelspaarrekening van ons zoontje staat op €1838,-

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: Onze huur is €1110,- per maand, excl. Het is een rijtjeswoning met drie slaapkamers en een grote zolder. Wij wonen net buiten de stad. We hebben een voor- en achtertuin. Het is nog een vrij nieuwe woning in een jonge buurt. 

Gas/water/elektriciteit:  Wij betalen voor stadsverwarming €110,-. Voor electra €50 en voor water €15 gemiddeld.

Boodschappen: Wij hebben €500 boodschappengeld voor de hele maand. Het wil nog wel eens gebeuren dat er iets meer voor uitgegeven wordt. Maar het lukt over het algemeen vaker wel dan niet. Wij eten graag gevarieerd. Pasta, rijst, stamppot, stoofpot en soms lekker ongezond. Vaak proberen wij doordeweeks wel 1 of 2 keer voor twee dagen te koken. Dat ligt aan de dienst die mijn man draait. Hij kookt bijna altijd. Op mijn vrije dag kook ik en een keer in het weekend. Het is niet mijn hobby. Het liefst eten we een rijsttafel, maar dat neemt erg veel tijd in beslag. Dus proberen we af en toe wel een gerechtje te maken wat we dan met rijst en groente eten. Wij doen trouwens weekboodschappen. Deze haalt mijn man eigenlijk elke vrijdag. Dan maken we een lijstje op donderdagavond en schrijven we op wat we ongeveer eten. Het verschuift wel eens hoor met de dagen. Maar we hoeven bijna nooit extra bij te halen doordeweeks, waardoor we dus goed uitkomen met ons budget. En ik heb echt een hekel aan boodschappen doen, dus mij vindt je niet voor de lol in de supermarkt.

Verzekeringen: €341per maand. We zijn ruim verzekerd en aanvullend. Voor tandverzekering hebben we een vergoeding van €500 voor beide. Dat vind ik erg belangrijk. We gaan zeker twee keer per jaar naar de tandarts en mondhygiëniste. En soms komt er dan wel eens een gaatje bij kijken, dan wil je liever niet voor verrassingen komen te staan. We zijn ook verzekerd voor inboedel, auto,  rechtsbijstand en aansprakelijkheid voor €106,- per maand. En we zijn verzekerd met een uitvaart- en levensverzekering voor €30,- per maand.

Auto: Wij hebben twee auto’s. Deze zijn erg handig voor de afstanden van ons werk. Voor benzine hebben we een budget van €345 per maand. En we zijn aan wegenbelasting en verzekering ongeveer €116 totaal kwijt.

Internet/tv/telefoon: We hebben beide een simOnly abonnement. Die van mij kost €19,- en die van mijn man kost €25,-, daarin zit een discoveryPlus abonnement voor de TV. We hebben een KPN internet abonnement met daarin een Netflix account van €61,-. En we hebben Videoland voor €9,- 

Abonnementen: Zoals hierboven benoemd. En een dierentuinabonnement, voor 1 jaar €140,-

Sport: Op dit moment hebben we geen sportclubs meer. Voor ons zoontje zijn we van plan om te kijken naar peutergym als hij twee jaar is.

Kleding: Voor mijn zoontje kijk ik vooral online bij webshops zoals Mango, kleertjes.com, Zalando of Happy-bee. Ik koop in de winkel voor hem graag bij de Shoesme, Ziengs, Name-it, Hema of Wibra. Gemiddeld geef ik hier denk ik €50 per maand aan uit. Mijn man slaagt vaak maar bij vier winkels. Bij Coef, Daily fresh, Zumo en soms Zalando voor gemiddeld €600 per jaar. Ik zelf slaag het meeste bij de Cottonclub, Costes of My Jewellery. En online bij Zalando voor gemiddeld €500 per jaar.

Uitjes: De dierentuin, hier hebben we een abonnement op dus we kunnen lekker vaak gaan. De binnenspeeltuin of naar een zwembad. Per keer kost dat misschien €10 gemiddeld. We vinden het ook leuk om ergens even te zitten en  wat te drinken of iets te lunchen. We gaan ook wel eens ergens een hapje eten gemiddeld 1 a 2 keer per twee maanden. Maar we doen ook veel dingen die geen geld kosten. Zoals naar een kinderboerderij of we gaan een lang stuk fietsen. In de zomer gaan we naar het strand. Mijn familie woont wat verder weg, dus dat wordt vaak een weekendje weg. Dan gaan we op bezoek bij mijn kleine nichtjes en zo kunnen de kinderen ook samen spelen in de tuin of speeltuin. Dan logeren we vaak bij oma en dat is ook altijd een feestje.

Vakantie: We zijn niet van die mensen die perse elk jaar op vakantie moeten. We kunnen ook genieten van dagjes weg in eigen land of met z’n tweeën naar een festival. Onze eerste vakantie als gezin was dit jaar in eigen land een weekje weg.

Spaargeld: Elke maand €200 voor onze spaarrekening. Mijn man is sinds vorige maand meer gaan verdienen, dus moeten we nog even uitzoeken hoe we de overige €290 zullen verdelen over de spaarrekeningen. Voor nu hebben we er leuke kerstcadeautjes van gehaald. Elke maand €75,- voor de doelspaarrekening van ons zoontje. Oma en overgrootoma maken beide elke maand €10,- over.

Goede doelen: Soms stort ik random geld naar een goed doel wat mij op dat moment aanspreekt. Maar dat is niet iets wat ik elke maand standaard doe. En het hoeft natuurlijk niet alleen geld te zijn. Een tijdje geleden was er een inzameling voor mensen die moesten vluchten van Oekraïne. Daar heb ik dan pakken billendoekjes, luiers en voeding aan gegeven. Ook heb ik mijn zoontje mee laten doen aan een kleuractie, voor het inleveren van de kleurplaat zou een ziek kindje een leuk cadeau krijgen.

Overig: We zetten elke maand €100 voor onze zoon apart waar we de luiers, billendoekjes, kleding en evt. speelgoed (boekjes of puzzels) van kopen. Elk jaar moeten we weer gemeente belasting betalen en daar zetten we elke maand €30,- voor opzij. Voor de hondenbelasting en dierenartskosten zetten we elke maand €40 voor opzij. Voor de kinderopvang van €1251,-, krijgen we €953,-terug. Dus we betalen €298,- zelf.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We doen gewoon de dingen die ons leuk lijken, soms kunnen we het gelijk doen. Soms moeten we er eerst even voor sparen. Geld wat je niet hebt, kan je ook niet uitgeven. Dus ik zal niet snel boven mijn stand gaan leven. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik vind het prima. Het is niet dat we boodschappen kunnen doen met onze ogen dicht met die prijzen van tegenwoordig. Maar we kunnen wel een fatsoenlijke maaltijd op tafel zetten en alle producten kopen die we willen.

Waarop kan je bezuinigen?

Op de benzine kunnen we zeker niet bezuinigen dat hebben we echt nodig voor het werk. Als het moet kunnen we op de abonnementen  voor de TV en op kleding bezuinigen. Maar dat vind ik nu nog niet nodig.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Voor dat we ons spaargeld hadden uitgegeven aan een nieuwe auto waren we aan het sparen voor een eventuele eigen inleg van een koopwoning. Soms lopen de dingen anders dan verwacht en daardoor moesten we een keuze maken. We hebben geen haast met het kopen van een huis, dus hebben we gekozen om wat meer geld bij te leggen voor een andere auto waar we dan hopelijk nog vele jaren plezier van mogen hebben. Voor onze zoon via de doelspaarrekening die is vast gezet tot 18 jaar, sparen we voor zijn studie. Maar als hij liever wil werken dan kan het ook zijn voor zijn eigen inleg als hij dan nog door spaart. Je weet niet hoe het er tegen die tijd uitziet. 

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Ik heb een beeldje laten maken van brons €760 van mijn lichaam toen ik zwanger was. Ik ben nog elke dag blij dat ik dit heb gedaan. Een tastbare herinnering. Auto’s blijven de slechtste uitgave naar mijn mening. Het kost alleen maar geld en we hebben echt al veel pech gehad. Maar helaas hebben we ze nodig.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Ons bankstel €2800. Het is geen bank voor visite, maar een goede relax bank om heerlijke series in te bingewatchen!

Heb je een geldtip?

Wij hebben één rekening en we delen alles. Het maakt niet uit wie meer of minder verdient. Dit doen we al vanaf dat we samen wonen. Dat houdt je relatie goed, open en eerlijk. We doen niet moeilijk over dat de ene een keer een grote uitgave heeft en de ander niet. De volgende keer is het andersom.

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Het scheelt een hoop stress als je niet elke cent hoeft om te draaien. Als er een keer een onverwachte rekening binnenkomt is het fijn dat je kan betalen zonder er een regeling voor te hoeven treffen. Dat je leuke dingen kan doen met je gezin is prettig. Vooral samen tijd doorbrengen daar kan ik enorm van genieten. Herinneringen maken dat vind ik erg belangrijk op welke manier dan ook.

Lees HIER over een ander Gezinsbudget.

ESTELLE

1 gedachte over “Het Gezinsbudget: “Soms stort ik random geld naar een goed doel””

Plaats een reactie