Suus schakelde door haar PTSS ‘uit’ tijdens haar bevalling

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Abonneer je op deze reeks via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een berichtje zodra er een nieuw deel wordt geplaatst!

Suus had klachten die steeds erger werden

Suus stapte mijn praktijk binnen tijdens haar tweede zwangerschap. Vanaf het moment dat ze die positieve test in handen had, voelde ze zich onrustig, opgejaagd en ervaarde ze stemmingswisselingen. In eerste instantie dacht ze dat dit allemaal te wijten was aan die verdraaide hormonen. Maar naarmate de zwangerschap vorderde, werden de klachten alleen maar erger. 

Haar eerste bevalling had een grote impact op haar

Tijdens ons gesprek deelde ze haar ervaringen van haar eerste zwangerschap en bevalling. Al snel werd duidelijk dat ze behoorlijk hoog scoorde op PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom). Dat had ze niet zien aankomen, vooral omdat haar eerste bevalling vlot en zonder complicaties was verlopen. Maar hoe dan ook, die ervaring had een diepe impact op haar gehad, waardoor ze een gevoel van machteloosheid had ervaren. Iets dat haar eerder in haar leven ook was overkomen. Die oude wond, nog niet geheeld, werd weer aangeraakt, en haar overlevingssysteem schoot meteen in de verdediging om te voorkomen dat ze die pijn opnieuw zou voelen. 

Het was een onveilige ervaring

Tijdens haar bevalling werd ze als het ware uitgeschakeld en checkte ze letterlijk uit. Die ervaring bleef als een verborgen schat bewaard in haar binnenste, beschermd door haar overlevingsmechanisme. Die mechanismen bestempelden haar eerste bevalling als onveilig, en tijdens haar tweede zwangerschap kwamen al die trauma-gerelateerde klachten naar boven.

Ze voelde steeds meer rust ontstaan

We zijn aan de slag gegaan, Suus en ik. Na vier sessies voelde ze de angst langzaam maar zeker transformeren naar vertrouwen, en eindelijk kwam er rust. Haar lichaam kon weer ontspannen. De kern van haar angst was aangepakt. Ze stond nu open voor alle andere informatie die haar kon helpen om met vertrouwen, zelfsturing en kracht te bevallen. Nadat ze mijn cursus had gevolgd, voelde ze zich helemaal klaar voor de bevalling. 

Bij haar tweede bevalling voelde ze meer regie

Haar tweede bevalling verliep eigenlijk net zoals de eerste, maar dit keer voelde ze vertrouwen, hield ze de regie in eigen handen en voelde ze zich gesteund. In het kraambed vertelde ze me: “Het is alsof de ervaring van mijn eerste bevalling nu is vervangen door deze nieuwe. Een groter cadeau had ik niet kunnen krijgen.” En dat merkte ze ook aan haar beide dochters, die net zo ontspannen waren als hun mama.

Angst en spanning komt bij veel vrouwen voor

Weet je, het is eigenlijk behoorlijk normaal om een beetje nerveus te zijn voor de bevalling. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 60% van de vrouwen wat angst of spanning voelt bij het idee alleen al. Uit onderzoek is ook gebleken dat bij 10-15% de angst echter overheerst of invloed heeft op het verloop van de bevalling. Ervaar jij angst of spanning voor de bevalling? Je bent dus niet alleen. Misschien ben je bang voor de pijn, het onbekende of heb je gewoon een of ander horrorverhaal gehoord van een vriendin die je de stuipen op het lijf heeft gejaagd. Misschien is angst wel een emotie die je eigenlijk al je hele leven hebt in verschillende situaties. 

Een diepgewortelde angst moet worden aangepakt

Maar wat doe je in zo’n situatie? Sommigen van ons gaan op een soort informatie-binge, proberen alles te leren over bevallingen en schrijven een bevallingsplan van 10 pagina’s om de controle te behouden. Maar laten we eerlijk zijn, helpt dat echt? Uit mijn ervaring als zwangerschaps- en bevallingsexpert is gebleken dat het niet genoeg is om alleen maar te weten hoe je moet ademen of wat er fysiek gebeurt tijdens de bevalling. Zolang een diepgewortelde angst voor bevallen niet wordt aangepakt, blijft het als een donkere wolk boven je hangen. En dat kan zelfs invloed hebben op hoe de bevalling verloopt en hoe je je voelt. Het is zelfs zo dat wanneer je (onbewust) angst ervaart voor de bevalling, de kans op een bevallingstrauma wordt vergroot. Een trauma gaat namelijk niet om de feitelijke gebeurtenissen tijdens je bevalling maar het gaat over hoe je zenuwstelsel reageert. Wanneer jij je voor de bevalling al ‘onveilig’ voelt, dan sta je dus 2-0 achter. 

Er moet aandacht zijn voor wel de praktische als emotionele kant

Dus, wat is de oplossing? Het is belangrijk dat er niet alleen aandacht is voor de praktische kant van bevallen, maar ook het emotionele en mentale aspect ervan. Omgaan met angst, het creëren van de juiste mindset en het kalmeren van je zenuwstelsel. Een bevallingscursus die zich richt op al deze aspecten kan je daarbij helpen. Ook ik kan je daarbij begeleiden zodat je met vertrouwen en kracht door je bevalling heen gaat. 

SABINE

Insta: meerzichtingeboorte

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Abonneer je op deze reeks via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een berichtje zodra er een nieuw deel wordt geplaatst!

Plaats een reactie