Mijn dochter vraagt: “Hoeveel geld verdien jij?”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen

Het is een woensdagmiddag en Loa en ik fietsen samen door de buurt. We praten over koetjes en kalfjes totdat Loa ineens aan mijn vraagt: “Mam, hoeveel geld krijg jij op je werk?”

“Huh, waar gaat dit nou naartoe?”, denk ik. Ik weet niet precies waar ze heen wil, dus ik besluit om eerst maar eens een beetje door te vragen.

“Wat bedoel je precies lieverd?”

“Jij krijgt toch elke maand geld van je werk. Hoeveel geld krijg je dan?”

“Waarom wil je dat weten, schat?”, antwoord ik.

“Zeg nou maar”, zegt ze, “Het is toch helemaal geen moeilijke vraag. Je snapt me toch wel?”

Wat moet ik nou doen? In Nederland doen we namelijk best wel geheimzinnig over ons salaris en het wordt misschien een beetje ongemakkelijk als ik mijn salaris ga vertellen, zodat zij het vervolgens morgen op school kan rondbazuinen. Aan de andere kant moet ik er misschien ook helemaal niet zo geheimzinnig over doen. Ik twijfel wat ik ga doen.

“Mahaaaam”, hoor ik. “Zeg nou gewoon.”

Ik besluit haar uit te leggen dat er een verschil is tussen bruto en netto en dan zien we wel waar dit heen gaat.

“Het bedrijf waar je werkt betaalt je salaris, maar dat geld krijg je niet allemaal op je bankrekening. Een gedeelte van dat geld moet je namelijk aan Nederland betalen.”

“Waarom?”, vraagt Loa.

“Omdat we in Nederland geld geven aan mensen zoals opa en ome die met pensioen zijn, en dus niet meer werken. Zij krijgen wel elke maand geld om bijvoorbeeld boodschappen te kunnen doen.”

Ze kijkt even bedenkelijk. “Verdien jij het meeste geld van alle mensen in Nederland?”. Ik schiet in de lach. “Nee zeker niet, ik verdien zeker niet het meeste geld van de mensen in Nederland.”

“Maar jij was toch baas van een hotel?”, zegt Loa.

“Hmmm, ja, dat klopt wel, maar als je in een hotel of een restaurant werkt krijg je bij lange na niet zoveel geld als bijvoorbeeld iemand die dokter is”, leg ik uit.

“Ook niet als je de baas bent?”, antwoordt zij weer.

“Als baas verdien je wel meer als iemand die net van school komt en net begint met werken, maar er zijn echt wel banen waar je veel meer geld verdient dan in een hotel”, leg ik uit.

“Waarom doe jij dat werk dan?”, vraagt ze met grote ogen.

“Nou, het is ook wel belangrijk dat je werk doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt, en ik vind het werk wat ik doe leuk.” 

“Maar wie is het allerrijkste van Nederland? Is dat de Koning?” 

“Nee, dat denk ik niet, dat is waarschijnlijk iemand die zijn eigen bedrijf heeft.”

“Net als papa?”

“Net als papa, alleen is papa’s bedrijf nog heel klein. Maar wie weet kunnen papa en ik later samen in het bedrijf gaan werken en het groot maken. De tijd zal het leren.”

“Maar wat moet ik leren om later rijk te worden?”, vraagt Loa terwijl we stoppen voor het stoplicht.

“Ik zou bijvoorbeeld denken aan dokter worden”, zeg ik, “Maar dan moet je wel lange tijd naar school.” 

Ze kijkt me even bedenkelijk aan en zegt ineens: “Oké, ik ga dokter worden en heel rijk worden.”

“Maar lieverd, waarom vind je dat zo belangrijk? Je kunt ook werk zoeken wat je leuk vindt, maar waar je niet perse rijk van wordt.”

“Nou, als ik later groot ben, ga ik een grote villa ga kopen met 13 butlers”, zegt ze overtuigd.

In klapper met mijn oren. “Dertien butlers joh? Waarom zo veel?”

Ze antwoordt: “Dan kunnen papa, jij en Sol bij mij komen wonen. Dan hoeven jullie nooit meer iets te doen. Er is een butler om de was te doen, stof te zuigen, te koken, boodschappen te doen, de bedden op te maken, de tuin mooi te maken, we hebben alle vier een eigen butler, een butler voor de poezen en om de ramen te lappen.” Ze telt even mee op haar vingers; “Een butler om de auto te wassen, en de vuilniszakken weg te gooien.” Ze kijkt me triomfantelijk aan. “Daar heb je veel geld voor nodig, dus ik ga dokter worden.”

Het stoplicht springt op groen en ze stapt op. 

Ik kijk haar na. Ik word helemaal warm van binnen en mijn hart zwelt op. “Wat ben je ook een lieverd. En wat heb ik een geluk dat ik later gewoon 13 butlers tot mijn beschikking ga hebben”, denk ik. Mijn dag kan niet meer stuk.

Liefs NATASJA (klik HIER voor haar Instagram)

1 gedachte over “Mijn dochter vraagt: “Hoeveel geld verdien jij?””

Plaats een reactie