Mijn dochter Andrea (10) kan niet zwemmen, ze heeft geen zwemdiploma

| ,

Onverantwoord

Ik zal gelijk eerlijk zeggen: Ik vind het niet verantwoord en zelfs gevaarlijk in zo’n waterland als Nederland dat een kind niet kan zwemmen. Ik heb simpelweg geen keuze. Omdat de kosten voor het zwemmen voor eigen rekening zijn gekomen (vroeger betaalde school dit), kunnen wij de zwemlessen er niet bij betalen. We knopen met het hele gezin alle eindjes aan elkaar voor de basisbehoeftes: het huis, energie, kleding en boodschappen. Alles is zo ongelofelijk duur geworden. We redden het allemaal maar net.

Geen zwemdiploma heeft grote en gevaarlijke gevolgen

Op vakantie gaan kunnen we niet betalen. Dus je zal ons niet een week of meer aan de kust zien zitten. Maar we gaan weleens een dagje naar een meer of strand met een volgepakte tas. Ik heb dan ongelofelijk veel stress. “Wat als ik Andrea ineens kwijt ben en ze verdrinkt?”, vraag ik me dan telkens af. Ik moet Andrea altijd in mijn buurt of vizier hebben. Het is nooit ontspannen. Ze mag van mij tot aan haar enkels het water in, verder niet. Ik ben dan hyperalert. Dat vraagt veel van me. Ze draagt sowieso altijd (ook op het zand) zwembandjes. Maar ze zal het maar ineens in haar bol krijgen. Bovendien heb ik weleens gehoord dat je ook in ondiep water kan verdrinken…

Straks loopt of valt ze ineens in het water

Ik moet er niet aan denken. We proberen daarom onze strand- en waterbezoekjes echt te beperken. Maar ik vind dat zo ook ons plezier als gezin wordt beperkt. Eigenlijk wens ik gewoon dat ze snel haar diploma kan halen. Dat wil ik het liefste. Zoals het er nu uitziet, gaat ze haar diploma niet halen in haar basisschooltijd. Stel dat ik het geld later wel heb, dan zal ik het haar niet aandoen om als puber tussen de peuters en kleuters te gaan staan. Maar heel eerlijk: ik denk dat er dan ook geen geld voor is. We leven van het geld dat mijn man verdient met zijn werk. Ik ben volledig arbeidsongeschikt. En ik moet door mijn situatie ook veel rusten tussendoor.

Andrea kan soms niet mee naar een verjaardagspartij

Deze sociale belemmering doet me pijn. Tegenwoordig worden er veel feestjes en discopartijen in het zwembad gehouden. Ik gun dit Andrea zo. Ze is er zelf erg verdrietig over, als ze dan niet mee kan. Ze heeft dan het gevoel dat ze echt iets heeft gemist, wat eigenlijk ook zo is. Ze huilt dan vaak tranen met tuiten. Ik probeer haar dan een beetje te troosten.

Zwemles moet weer geregeld worden door school

Zo sta ik er in. Ik begrijp niet dat die verantwoording bij de ouders is gekomen. Als overheid moet je er alles aan doen dat de kinderen veilig zijn in zo’n waterland als Nederland. Zwemles zou verplicht moet worden (dat is het nu niet) en vanuit hogerop geregeld moeten worden. Heel wat ouders (èn kinderen) zouden hiermee ontzettend geholpen worden. Onze draagkracht is niet toereikend. En ik denk dat wel meer gezinnen hier last van hebben. Er hangt echter een taboe op. Men praat niet openlijk over het wel of niet kunnen betalen van bepaalde urgente dingen voor de kinderen. Het blijft in de doofpot. Daarom deel ik mijn verhaal. Er zijn vast meer moeders zoals ik!

Lees HIER andere verhalen

CHANTAL

20 gedachten over “Mijn dochter Andrea (10) kan niet zwemmen, ze heeft geen zwemdiploma”

 1. Je moet even naar de gemeente of sociale dienst bellen, daar kunnen ze je helpen met een bijdrage. Stel dat dit niet genoeg is, dan kun je ook nog een termijnen betalen. Het is voor een meisje van 10 niet fijn om met bandjes op het strand te moeten, ook al begrijp ik dit wel.

  Beantwoorden
  • ik ben geef zwemles en heb heelveel kinderen die via stichting leergeld zwemles kunnen krijgen. mischien is dit een optie. dit gaat via de gemeente en dat is bestemt voor gezinnen die minder bedeeld zijn

   Beantwoorden
 2. De gemeente kan je vast vertellen of er een potje is voor minima. En anders het lokale zwembad wel. Zie ook https://www.allesoverzwemles.nl/faq/wat-kan-ik-doen-als-ik-de-zwemles-van-mijn-kind-niet-kan-betalen. Natuurlijk kan iemand verdrinken in ondiep water. Maar een kind van 10 zal toch snappen dat het niet kan zwemmen en snappen dat ze dus niet verder het water in mag? Hoe zie je het voor je, haar tot haar 18e met zwembandjes op het strand laten lopen?

  Beantwoorden
  • je hebt idd stichting Leergeld daar kunnen kinderen dan van op een sport gaan en daar valt ook zwemles onder.
   succes met het zoeken🤗

   Beantwoorden
  • Ben zelf naar centrum.CJG gegaan en daar zijn voorzieningen voor het zwemmen aangevraagd voor individuele zwemlessen voor mijn zoontje. Hij heeft klassiek autisme . De reguliere lessen werden vergoed door stichting leergeld. Dus er zijn echt mogelijkheden en ik snap heel goed dat het lastig is om de mazen in het net te vinden en ik wens je veel sterkte . Het gaat jullie lukken . Fijn dat je dit deelt want ik weet dat er heel veel tips zullen komen waar je wat aan zult hebben . succes en liefs

   Beantwoorden
 3. Dit is inderdaad heel zielig voor haar maar ook voor jou. Bel de gemeente, bel de voedselbank (die weten vaak de weg wel met alle potjes) of bel voor mijn part de kerk, maar regel het.

  Leren zwemmen is geen verantwoordelijkheid van scholen, sorry. Scholen moeten al zo veel leren en hebben al te weinig geld.

  Beantwoorden
 4. ik geef zelf zwemles en via Stichting Leergeld, Stichting Sam en nog meerdere mogelijkheden wordt de zwemles volledig vergoed. kijk eens op hun sites!

  Beantwoorden
 5. zoals hierboven al beschreven hebben gemeentes voor lage inkomens altijd potjes voor kinderen. die krijgen gratis zwemles en sport. toen ik in de bijstand zat zaten mijn beide Kids zelfs op hockey. de club en kleding en zelfs schoenen werden betaald. moest bij een bepaalde winkel en er stond een bedrag voor. in de zomer kregen ze een gratis zwempas voor het buitenbad. en we kregen altijd een kafootje met sinterklaas . dit was door de basisscholen verzameld. zo lief! er bestaat ook de individuele inkomenstoeslag , dat is ook voor lage inkomens. en je hebt vaak een meedoenregeling. dan krijg je per gezinslid een bedrag per jaar om leuke dingen mee te doen zoals bioscoop, theater of iets anders leuks! succes!

  Beantwoorden
 6. stichting Leergeld heeft voor mijn dochters de zwemles volledig betaald. Daar kunt u aankloppen voor hulp of bij stichting kinderhulp, die kunnen daar ook bij helpen. Ook na de zwemles kunnen zij helpen bij het financieren van een sport voor de kinderen. ik hoop dat dit u helpt en dat het allemaal gaat lukken. Ik weet precies hoe het is. Gelukkig hebben wij de hulp van stichting Leergeld gehad en nu doet mijn dochter synchroonzwemmen op top niveau, dus er is heel veel mogelijk.

  Beantwoorden
 7. ik snap het helemaal, het is ook zoveel geld en duurt vaak erg lang. Heel lastig voor jullie lijkt me.
  Een paar financiële tips;
  -vraag via school of het wijkteam het sportfonds aan. Niet alleen nu fijn voor zwemles maar ook als ze op n club zou willen of sportspullen nodig heeft.
  https://jeugdfondssportencultuur.nl/
  -voor vakanties en kampen en n weekendje weg kun je kijken op Heppie vakanties.
  https://heppievakanties.nl/contactenvragen/

  Mijn ervaring met oudere kinderen is dat ze het zwemdiploma sneller halen, dus minder lesgeld. In de grotere steden heb je lesgroepjes voor oudere kinderen en in ons bad ook voor volwassenen ( heb ik zelf nog aan mee gedaan om mijn zwemslagen weer op te frissen).
  Kinderen in het buitenland leren trouwens de basis vaak van n volwassene uit de buurt. Misschien geeft het je iets meer rust als je weet dat ze zich drijvend kan houden en niet in paniek raakt als ze te water raakt?

  Hopelijk kunnen de tips jullie meisje een aantal dingen bieden waar zij en jullie blij van worden.

  succes.

  Beantwoorden
 8. Hoi, badmeester hier!
  Ze is echt nog niet te oud om te starten.
  Maar onderneem actie.
  Er is vaak een jeugdsportfonds of andere instantie welke de kosten dekken voor mensen met een kleine portomonee.
  Vraag hier idd bij de gemeente na of bij het zwembad zelf. Vaak kan dit alleen bij de exploitant van het bad. dus niet bij een vereniging of (sportschool)/club.
  Maar bel /mail ze en vraag naar de mogelijkheden wat betreft ondersteuning voor zwemles.

  Beantwoorden
 9. idd instantie inschakelen die kunnen helpen
  ben zelf zwemdocent maak dit vaker mee
  direct mee aan de slag gaan
  klopt wat er gezegd wordt
  u kind van 10 jaar hoort al een zwemdip te hebben
  kan zijn dat ze er snel door heen rolt omdat ze ouder is
  motorische ontwikkeling
  suc6 ermee

  Beantwoorden
 10. Er zijn talloze minima regelingen. Stichting Leergeld, bijvoorbeeld, werkt landelijk, maar vaak zat ook via eigen gemeente.

  Met de huidige leraartekorten moet je deze verantwoordelijkheid juist niet bij scholen willen leggen. Als ouder zijnde weet je waaraan je begint, daar is een zorgplicht onlosmakelijk mee verbonden.

  Ik ben het met je eens dat leven onmogelijk gemaakt wordt en dat weken ook niet loont zoals dat wel zou moeten. Maar ook in een minder goede financiële positie mag je best een hand in eigen boezem steken.

  Beantwoorden
 11. er is een sportfond, misschien komen jullie daarvoor in aanmerking. of even bii de zwemschool in de buurt informeren of zij ergens bij aangesloten zijn dat ze toch haar zwemlessen kan gaan volgen

  Beantwoorden
 12. Ook vanuit scholen bieden ze hulp in de vorm
  van een bijdrage. Onze kinderen gingen in groep 7 en 8 op kamp. Wie nog niet kon zwemmen kreeg lessen van de school aangeboden (vergoeding) om het dat jaar te leren. Een aantal ouders maakten hier gebruik van en een aantal niet. Waardoor er toch nog kindjes waren die met bandjes alleen in het peuterbad mochten. Op scholen zijn hier ook potjes voor!

  Beantwoorden
 13. er zijn hier heel veel opties gegeven, maak daar gebruik van. daarbij is het leven van je kind toch het waardevolste dat er is. liever in de schulden dan je kind laten verdrinken.

  Beantwoorden
  • Als de keuze is tussen een dak boven je hoofd en eten (eerste levensbehoeftes) of zwemles, snap ik prima dat wonen en eten voorgaan, hoe belangrijk zwemmen ook is.

   Beantwoorden
 14. ik heb w3 jaar in het zwembad gewerkt , achter de receptie. De ouders die kinderen op zwemles hadden en het eigenlijk niet konden betalen ( dat merk je gauw genoeg, als ze vragen of ze volgende week kunnen betalen) er waren collega’s, die er geen begrip voor hadden en stuurden de kinderen naar huis🫣 maar ik verwees ze dan naar de gemeente om Jeugd-sport-fonds aan te vragen. die hebben een speciale pot voor kinderen om te gaan sporten, maar vooral de zwemlessen. persoonlijk vind ik dat heel belangrijk! mijn eigen kinderen mochten niet eerder op andere sport, ze moesten eerst hun zwemdiploma’s hebben. gelukkig is dat ook zo met de kleinkinderen

  Beantwoorden
 15. jaa het is heel erg zo dat je kind niet kan zwemmen. mijne zwemt ook nog niet zo lang, ook lange wachtrij gehad en niet genoeg geld en ik heb er 2 kids. Hij is nu 8 en vind het geweldig nu en het gaat super goed met zwemmen, en ben gewoon naar een stichting sport jeugdfonds gaan kijken, er zijn tegenwoordig heel veel stichtingen die je kunnen helpen. Nu wacht ik nog tot mijn dochtertje van 7 van de wachtrij af is, maar word ook geregeld door de stichting. Tevens heb ik ze zelf vaak mee naar het zwembad genomen om al basis te geven en ze al wat te leren in het water… hopelijk komt het helemaal goed! gewoon zoeken en vragen er zijn er echt genieg die je kunnen helpen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie