Nina: “Ik las een stuk uit het dagboek van mijn dochter (12) waar ik van schrok”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Ik weet dat het dagboek van mijn dochter alleen van haar is

Maar de laatste tijd is ze gesloten geworden. Ze vertelt mij niet meer veel en is altijd buiten de deur. Met vriendinnen in het winkelcentrum. Bij kinderen thuis. Normaal gesproken zit er een slotje op haar dagboek, maar vandaag is ze dat vergeten. Ik kon de verleiding niet weerstaan. Ik kan geen hoogte meer van mijn dochter krijgen en ik heb het gevoel dat ze iets achterhoudt. En dat blijkt te kloppen….

Mijn hart bonkte in mijn keel

Ik draaide de kaft om en bladerde naar de laatste 2 bladzijdes. Trillend sloeg ik het laatste blad om. Met ingehouden adem begin ik te lezen. “Sharon appte me dat we zaterdag naar de winkels gaan. Alleen naar de dure winkels. Ze zegt dat we allemaal een grote rug- of schoudertas mee moeten nemen. Daar kan veel in. Ik vind het spannend, maar gaaf dat we eindelijk de spullen gaan halen. Hier praten we al weken over en in die weken hebben we alles uitgezocht en bekeken. Eindelijk gaan we het gewoon doen. Zaterdag, want dat is de drukste dag. Ik heb een lijstje gemaakt. Allemaal spullen die ik graag wil hebben, maar niet kan kopen. Kijk.

 1. Parfum Calvin Klein, Be, de grote fles
 2. Parfum Chanel, Coco Mademoiselle, de grote fles
 3. Anastasia, oogschaduwset
 4. Anastasia, wenkbrauwpotlood
 5. Tom Ford, mascara
 6. Lancôme, blush

Meer durf ik niet in mijn tas te stoppen. Dit is al hartstikke veel geld waard. Ik had nooit verwacht dat ik zou gaan stelen. Maar met mijn vriendinnen durf ik dat wel. Als we dit eerlijk willen betalen, zijn we 10 jaar verder. Dag. We weten waar de camera’s staan. Als dit goed gaat, doen we het over 2 weken nog een keer.”

Ik raakte in paniek

De tranen kwamen. “Mijn dochter is een dief”, dacht ik, “ik heb haar zo goed opgevoed. Hoe kan dit gebeuren? Waar gaat het mis?”. Ik klapte het dagboek dicht en rende naar beneden. Ik dacht na over haar vriendinnen. Ze kende ze alle 2 al vanaf de basisschool. Het waren aardige meiden. Niet brutaal. Ze luisterden goed naar de regels. Ze vielen niet op op school. “Wiens idee is dat jatwerk eigenlijk?”, vroeg ik me af. Ik kon er niet bij dat mijn dochter dit had bedacht. “Ze is vast overgehaald door iemand”, zei ik hardop tegen mezelf. Toch was ik zo teleurgesteld in mijn dochter.

“En nu?”, vroeg ik mezelf af

“Hoe kan ik Shelly hiermee confronteren? Ik kan natuurlijk niet zeggen dat ik haar dagboek heb gelezen. Of wel?”, ik twijfelde. “Mijn man weet hier niets van”, besefte ik ineens. “Ik ga natuurlijk eerst met hem overleggen. Wat zal hij hiervan vinden?”. De hele dag had ik een knoop in mijn maag. Shelly’s vader zou pas rond 18.00 uur thuis zijn. En Shelly zelf na school, rond 15.30 uur.

Ik hoorde de sleutel in het slot en de voordeur open gaan

“Hoi”, zei Shelly. Ik glimlachte flauw. “Leuke dag gehad?”. Shelly knikte en riep: “Ik breng mijn tas boven, daarna ga ik bij Natasja chillen.” Ze vloog naar boven. Ik werd misselijk bij het idee dat ze hun jatactie zouden overleggen. Het was vandaag vrijdag. Morgen zou hun grote dag zijn. Dat betekende dat we vanavond of morgenochtend actie moesten ondernemen als ouders. Er zat echt een tijdsdruk op. Het voelde als een last op mijn schouders. Ik appte meteen naar mijn man dat we direct vanavond moesten overleggen. “Spoed”, eindigde ik het appje.

Lees HIER het vervolg

NINA

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

7 gedachten over “Nina: “Ik las een stuk uit het dagboek van mijn dochter (12) waar ik van schrok””

 1. sorry hoor…. maar je kind al berispen voordat ze überhaupt iets hebben gedaan. je wil niet weten hoe vaak pubers iets bedenken maar toch afhalen op het laatste moment.
  Je breekt zelf in in haar intiemste gedachten, en privacy?! En dan wil je haar ook nog zwaar gaan straffen voor iets wat ze heeft opgeschreven? je gooit je dochter ook nog even onderweg de bus bij haar vriendinnen.
  wat een vreselijke mens ben jij eigenlijk. ik snap dat je dochter liever niets met je deelt…

  Beantwoorden
 2. ik denk dat ik een jaar of tien was en wilde wel eens roken want dan voel je al dat je een grote vent bent Maar twee dingen ik had geen sigaretten en ook geen geld
  om ze te kopen.nou was bij ons in het dorp een sigaretten winkel met een uitbaatster van rond de 80 zo kon het wel 5 minuten duren voordat ze in de winkel was.
  Dus samen met een vriendje de stoute schoenen aangetrokken om een pakje sigaretten te stelen , golden fiction, want die had pakjes van 10 sigaretten want we dachten dat een klein pakje stelen niet zo erg was als een groot pakje.
  wij roken. vreselijk smerig vond ik het
  Thuis gekomen zijn ik tegen mijn moeder, ben een beetje misselijk. mijn moeder rook direct sigaretten rook en vroeg,heb je gerookt?
  Hoe kom je aan die sigaretten? Bij vrouw van de Berg antwoorde ik pats pats naar boven , naar je slaapkamer. De volgende dag moest ik gaan betalen, Nooit meer gerookt en nooit meer gestolen.

  Beantwoorden
 3. Ja een dagboek is prive maar als ouder ben je nog steeds verantwoordelijk voor de opvoeding en welzijn van jouw kind.
  Goed dat je erachter bent gekomen en de daadwerkelijke daad (hopelijk) hebt voorkomen.
  Rare reacties hierboven, een kind van 12 heeft niks te willen en privacy tot een bepaalde hoogte.
  Als zij later volwassen mag ze helemaal zelf haar leven bepalen, voorlopig is zij de verantwoordelijkheid van haar ouders.

  Beantwoorden
 4. Dit is wel heel kort door de bocht Nadine! Ik snap dat je je als moeder zorgen maakt wanneer je dit soort plannen leest van je puberdochter. Dat maakt je geen slecht mens…

  Beantwoorden

Plaats een reactie