Het Gezinsbudget van alleenstaande moeder Marlous: “Ik kan geen woning vinden door mijn salaris”

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ik ben 26, sinds een half jaar uit elkaar en heb twee dochters van 1,5 en 3,5 jaar.

Wat voor werk doen jullie?

Ik werk 2,5 dag per week als leerkracht op een basisschool, dit is mijn derde werkjaar.

Wat is jullie netto inkomen per maand? Krijgen jullie toeslagen?

Ik krijg maandelijks 1704 euro netto. Verder krijg ik 696 euro kindgebonden budget, 805 euro kinderopvangtoeslag en 123 euro zorgtoeslag.

Hoeveel spaargeld heb je?

Ik heb er nu 1200 euro op staan.

Heb je schulden?

Nee.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: Met mijn ex-vriend woonde ik in een particulier huurhuis omdat we de inleg als startende kopers nog niet bij elkaar hadden gespaard. Helaas kon ik de vaste lasten alleen niet betalen. Voor sociale huur krijg ik geen urgentie en ik sta (achteraf stom) niet ingeschreven. Ik woon nu in een scheidings ‘hotel’, hier betaal ik 1030 euro all in. Het is een voormalig bejaardentehuis waarbij we een kamer van 25m2 hebben met een kleine keuken direct als je de voordeur binnenstapt, een ingebouwde voorraadkast en een ingebouwde douche. Het is erg verouderd maar we kunnen niet anders.

Gas/water/elektriciteit: Dit is inbegrepen bij mijn huur.

Boodschappen: Ik geef hier inclusief luiers 500 euro per maand max aan uit.

Kinderopvang: Mijn meisjes gaan één dag per week naar de kinderopvang en dat kost 895 euro, netto betaal ik daardoor 90 euro voor de kinderopvang. Ze gaan een dag naar hun vader en mijn moeder past een dag op.

Verzekeringen: De zorgverzekering is 140 per maand, hier betaal ik door de toeslag netto 17 euro per maand voor. Voor de rest aan verzekeringen 90 euro.

Auto: Ik heb een oudere Peugeot. De wegenbelasting en verzekering is samen 65 euro, aan benzine ben ik maandelijks 125 euro kwijt. Ik denk aan onderhoud 400-500 euro per jaar.

Internet/tv/telefoon/abonnementen: Ik heb een sim only abonnement van 17 euro per maand en het tv- en internetabonnement is 49 euro.

Sport: Ik sport op dit moment niet, ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen.

Kleding: Voor ons drieën shop ik voor 75 euro per maand max. Ik kan veel kleding doorschuiven van mijn oudste naar mijn jongste dochter, ik krijg kleding van mijn zus en koop verder zowel tweedehands als nieuw bij de goedkopere winkels.

Uitjes: We doen uitjes als de kinderboerderij en eens per maand een monkeytown dat is dan 20 euro inclusief iets lekkers. In de zomer gaan we nog wel eens een ijsje halen, in de winter drinken we ergens warme chocomelk. Mijn moeder neemt ons zo’n twee keer per jaar mee naar een grote (betaalde) buitenspeeltuin of dierentuin.

Vakantie: Ik hou ontzettend van vakantie en het lijkt mij zo leuk om met mijn meisjes naar een camping te gaan. Op dit moment probeer ik zoveel mogelijk te sparen voor toekomstige huisvesting maar in de toekomst gaan we dit hopelijk doen.

Cadeaus: Voor verjaardagen van mijn meisjes geef ik zo’n 25-50 euro uit, inclusief de taart.

Persoonlijke verzorging: Ik ga eens per half jaar naar de kapper voor 30 euro en mijn meisjes knip ik zelf.

Overig: Alles wat over is spaar ik maandelijks, zo rond de 250 euro.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Als alleenstaande ouder is het best aanpoten. Ik let erg op wat ik uitgeef en probeer zo veel mogelijk te sparen. We kunnen een jaar blijven in het scheidingshotel maar de toekomst is onzeker. Dus ook hoeveel mijn vaste lasten over een jaar zullen zijn.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik vind dit een net bedrag, zeker omdat de luiers er ook bij zitten. Ik vind gezond eten belangrijk en maak alles zelf met verse groente en fruit. Hier betaal je natuurlijk wel wat meer voor.

Waarop kan je bezuinigen?

Met bezuinigen kan je heel ver gaan, bijvoorbeeld geen uitje naar een binnenspeeltuin en minder verse groente en fruit maar dat vind ik erg ver gaan.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Op dit moment spaar ik zoveel mogelijk omdat onze (financiële) toekomst onzeker is. Het liefst zou ik willen sparen voor een leuke zomervakantie, lekker zwemmen en plezier maken met mijn meisjes.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Toen ik nog samen met mijn ex was hebben we een duur koffieapparaat gekocht omdat we allebei erg van koffie houden. Maar dat is een dure hobby gebleken met de prijs per cupje. Mijn beste aankoop is mijn Iphone 12. Ik doe er nu al 4 jaar mee, hij werkt nog super en de foto’s zijn top.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Een opvallend dure aankoop; een draagzak, deze was destijds 200 euro maar ik heb hem voor beide meisjes gebruikt en gebruik hem nu nog steeds wel eens. Hopelijk kan ik hem nog goed doorverkopen.

Heb je een geldtip?

Schrijf je altijd in bij de sociale woningbouw, je weet nooit hoe je relatie gaat lopen.

Maakt geld gelukkig?

Ja absoluut maar wel tot een bepaalde hoogte.

MARLOUS

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

19 gedachten over “Het Gezinsbudget van alleenstaande moeder Marlous: “Ik kan geen woning vinden door mijn salaris””

 1. En die iPhone 12 was goedkoper dan de draagzak van 200 die ‘duurste aankoop ooit’ was? Moeilijk te geloven. De auto idem. Het koffiezetapparaat ook.

  Beantwoorden
 2. ik vind het opvallend dat je geen huis kunt vinden. ik heb een klein half jaar terug een eensgezinswoning met 4 ruime slaapkamers in mijn eentje in een goede buurt gekocht. netto krijg ik bijna 1000 minder dus ik denk dat je hoge eisen stelt of je beter meer uren kunt werken. ik zat namelijk ook in de ziektewet dus als mij het lukt, moet jou het ook lukken. geef de moed niet op.

  Beantwoorden
 3. Ik begrijp niet goed waarom je niet fulltime werkt?
  Kinderopvang kost wat meer maar je verdient een stuk beter en investeert in je toekomst,de meisjes gaan steeds meer geld kosten. Als alleenstaande ouder is het volgens mij onmogelijk om parttimer te zijn. En ook als je niet alleenstaand bent kun je volledig werken. Het onderwijs valt van parttime werken uit elkaar….We hebben in Nederland prima kinderopvang en kinderen worden hier absoluut goed opgevangen, begeleid en gevolgd. Ik zie het ook voor de kinderen als een verrijking. Dit is de wereld waarin we leven en geld komt niet vanzelf naar je toe ondanks de uitstekende voorzieningen in Nederland.

  Beantwoorden
  • Dat vind ik wat kort door de bocht. We lezen niet wat precies de reden is dat ze “maar” 2,5 dag werkt. Bovendien vind ik persoonlijk dat kleine kinderen veel aandacht kosten (en dit ook verdienen), zeker de eerste paar jaar. Mijlpalen en bijzondere momenten missen omdat mama full-time werkt..

   Beantwoorden
 4. heel vervelend dat gevraagd wordt “wat voor werk doen jullie?” ipv “wat voor werk doe jij?” de maatschappij is zo niet ingericht voor singles.

  hopelijk gaat jou expartner een alimentatie bijdrage leveren. dat zou financieel veel rust kunnen brengen. wat voor jou en je kindjes prettig is.

  Beantwoorden
 5. ik vind dat je het onzettend knap en verstandig doet.
  je kinderen zijn maar even klein .
  geniet ervan .
  en volgens mij komen ze niets tekort.
  en een groter huis komt ook wel.
  tegenwoordig hebben we zulke hoge levensstandaard .
  in vergelijking met vroeger. ha ha
  dat we het belangrijkste vergeten.
  beter een ontspannen moeder. dan 1 die full time werkt.
  en altijd geen tijd heeft of druk is.
  want je staat wel overal alleen voor .
  hoe zonde als je kinderen meer uren wakker op de opvang zitten .
  dan thuis bij hun moeder.

  Beantwoorden
 6. vreemde reacties hier, over het aantal uren werken.
  ik moet er niet aan denken om als moeder fulltime te werken. De maatschappij is niet ingericht op het ouderschap. Je doet het geweldig, mama! Houd vol.

  Beantwoorden
 7. Nou wat een nare reactie, ze doet haar best. Ik weet niet waar je woont. Maar dat het ontzettend moeilijk is om een woning te vinden is toch geen nieuws? Ik zit in eenzelfde soort situatie, met vergelijkbare inkomsten en uitgaven. Mijn partner en ik zijn nog samen, maar hangt aan een zijden draadje. Wel ben ik aan het kijken om meer uren te werken, maar dan moeten die uren maar net beschikbaar zijn en je moet het ook kunnen combineren met de opvangdagen van je kinderen als daar plek is. Daarnaast krijgt ze het voor nu rondgebreid, een scheiding is mentaal ook zwaar, ze zijn net een half jaar uit elkaar. Mag ze heel even de tijd krijgen om mentaal en praktisch alles op orde te krijgen zonder al die negatieve oordelen? Ze zorgt voor haar kindjes in deze situatie ik vind dat knap en ze mag wel wat meer begrip en support krijgen.

  Beantwoorden
  • Natuurlijk doet ze haar best. Maar je inkomen de schuld geven terwijl je ~0,5 FTE werkt is niet zo fair. De maximale hypotheek wordt mede bepaald aan de hand van het bruto-inkomen. Dat is bij een halve FTE zeg maar de helft van wat het zou kunnen zijn…

   Beantwoorden
 8. Dus als ik het goed begrijp kost 1 dag opvang per week, dus 4 dagen per maand 895 euro. Dat lijkt me niet.. En dan omdat je een kind hebt ruim 1500 euro per mnd zomaar ontvangen. Vind het maar verwend en nog niet tevreden.
  Ik was ook alleenstaande moeder, ik kreeg niets. ik kwam zelfs met een fulltime baan onder het minimum loon uit.

  Beantwoorden
  • Als je uitgaat van €10 per uur en 11 uur op een dag, zit je voor 2 kinderen per maand zo op dat bruto-bedrag. Dus vanwaar je ongeloof? Als je met een fulltime baan onder het minimumloon verdiende, had je er goed aan gedaan daar toen iets aan te doen (in tegenstelling tot achteraf klagen op een of ander blog – dat helpt niet).

   Beantwoorden
 9. Toen ik ging scheiden werkte ik fulltime en kreeg ik geen kinderen alimentatie. Mijn 2 dochters waren toen 13 en 8 jaar oud. Collega’s van mij hadden het beter geregeld. Zij werkten voor de scheiding maar 3 dagen per week, waardoor ze allemaal toeslagen en subsidie(s) kregen. Hun netto inkomen was fors hoger dan het mijne, plus konden zij wel thuis zijn als de kinderen uit school kwamen. Soms loont het niet om te werken.

  Beantwoorden
 10. 3350 euro per maand??????? mijn hoofd gaat tollen van zulke bedragen!!!! kom ik aan met mijn 2800 euro pm fulltime!!!! en ik dacht nog ik verdien niet slecht!!!

  Beantwoorden
 11. Je doet het fantastisch als je het mij vraagt! Zelf ben ik nu drie jaar gescheiden maar het eerste jaar had ik geen woning en vooral geen duidelijkheid, de scheiding ging netjes en in goed overleg maar zelfs dan is het zoveel zwaarder dan verwacht. Je staat langere tijd in de overlevingsstand en dat kost veel energie. Dat er meerdere reacties zijn dat je meer moet gaan werken begrijp ik niet zo goed. Je kan het als vrouw zijnde bijna niet goed doen, werk je fulltime is het te veel en ben je geen goede betrokken moeder, werk je parttime werk je te weinig en is het je eigen schuld als je het niet breed hebt. Tegen vaders wordt dat niet gezegd. Je dochters zijn jong en ik zou zeker zolang ze beide nog niet op de basisschool zitten niet meer gaan werken. Ik begrijp dat je nu met de onzekerheid van geen woning zuinig omgaat met je geld maar dat komt ook goed. Je hebt echt een prima inkomen met de toeslagen erbij en de meisjes zullen niets te kort komen. Hopelijk kan je ex in de toekomst ook nog iets bijdragen. Ik wens jou en je meisjes alle goeds en hopelijk snel een fijn thuis.

  Beantwoorden

Plaats een reactie