Gezinsbudget van Rachel: “Anderen vinden onze woning verrassend gezien onze hypotheeklasten”

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­s-samenstelling?

Ons gezin bestaat uit mijzelf (31 jaar), mijn partner (31 jaar) en ons zoontje (2 jaar). Een gezin van drie dus.

Welk werk doe jij?

Ik werk 28 uur als accountant, mijn partner werkt fulltime als financieel adviseur.

Wat is het netto inkomen per maand van jou en van je partner? Krijgen jullie toeslagen?

Ons netto inkomen is samen gemiddeld €5.850 per maand. Daarnaast ontvangen we ieder kwartaal kinderbijslag €270 en maandelijks €344 kinderopvangtoeslag.  

Bron: pexels.com

Hoeveel spaargeld hebben jullie?

Mijn partner en ik hebben aparte spaarrekeningen. Op mijn spaarrekening staat €19.000 en bij mijn partner iets minder, rond €14.000 volgens mij. Wij proberen beide maandelijks €500 te sparen. Voor ons zoontje hebben wij een spaarrekening en sinds kort een beleggingsrekening. Op de spaarrekening staat €1.500 en dat is ook de inleg geweest voor de beleggingsrekening. Op beide rekeningen wordt €50 per maand gestort.

Hebben je schulden?

Buiten de hypotheek hebben wij geen schulden.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: Wij wonen in een kleine stad in een vrijstaand huis met een zwembad in de tuin. Onder het huis is bijna in zijn geheel een kelder. Wij hebben daardoor eigenlijk een huis met 4 verdiepingen. We betalen maandelijks €1.424 aan hypotheek.

Gas/water/elektriciteit: Wij betalen maandelijks €255 aan energiekosten. Sinds vorig jaar hebben we zonnepanelen, mede gezien de stijgende prijzen en de zwembadverwarming welke veel energie verbruikt.

Boodschappen: We doen één keer per week de grote boodschappen en vaak tussendoor nog twee keer voor wat kleine boodschappen. We zijn gemiddeld €450-€500 in de maand kwijt aan boodschappen. We kijken wel naar aanbiedingen, maar we kopen ook gewoon waar we zin in hebben. We houden van lekker eten en lekker borrelen met vrienden en familie. Hier bezuinigen we ook niet op. Daarnaast koken we eigenlijk iedere dag (vers). Een keer daargelaten dat we bijvoorbeeld friet halen, maar zeker niet wekelijks. Sommige producten zoals vis, vinden we tegenwoordig te duur en kopen we bijna niet.

Kinderopvang: Ons zoontje gaat 1,5 dag per week naar de kinderopvang. Hiervoor betalen wij maandelijks €632 en krijgen €344 terug.

Verzekeringen: De zorgverzekeringen betalen we apart en heb ik vooruitbetaald aan het begin van het jaar. Daarnaast hebben we gezamenlijk de volgende verzekeringen: woonhuis, inboedel, aansprakelijkheid, doorlopende reisverzekering en autoverzekering.

Auto: We hebben twee eigen auto’s, een Fiat en een Mazda, beide benzine. Gemiddeld zijn we maandelijks €250 kwijt aan brandstof. We wonen redelijk in de buurt van de Belgische grens en proberen daar te tanken, want dat scheelt in de kosten. We krijgen beide kilometervergoeding van het werk. Onderhoudskosten geen idee, dit hou ik niet bij.  

Internet/tv/telefoon/abonnementen: Tv en internet in een combinatiepakket daarnaast Videoland en delen we Netflix met onze ouders (€70 per maand). Telefoonabonnement €13 per maand en mijn partner ook zoiets.

Sport: Ik doe aan boksen (€24 per maand), mijn partner voetbalt en één keer per week ga ik peuterzwemmen met ons zoontje (€38 per maand).

Kleding: Dit varieert nogal. De ene maand koop ik veel kleding en de andere maand niets. Ik koop voor mijzelf vooral online en dit varieert van dure en meer budget kledingmerken. Daarnaast is het echt afhankelijk waar ze een leuke collectie hebben. Kleding betalen mijn partner en ik van onze eigen betaalrekening. Voor mijn zoontje koop ik veel (merk)kleding via Vinted. Ik vind het zonde om zoveel geld uit te geven aan kleding wat ze maar kort aan hebben. Dit betalen we van de gezamenlijke rekening. Ik denk uiteindelijk ongeveer €50-100 per maand voor ons zoontje en mijzelf ook gemiddeld €100 per maand.

Uitjes: We gaan geregeld uit eten en houden ook van lekker, speciaal eten. We gaan ook wel eens naar een sterrenzaak. We hebben geen budget voor leuke dingen/uitjes, want we weten dat we het kunnen betalen. Gedurende het jaar gaan we beide apart van elkaar met vrienden weekendjes weg, maar ook met onze gezamenlijke vriendengroepen en familie. Daarnaast gaan we er met ons gezin graag op uit en dit kan een pretpark, dierentuin of speeltuin zijn, afhankelijk van waar we zin in hebben. Gemiddeld € 200 per maand voor gezamenlijke uitjes.

Vakantie: Wij houden van (verre) reizen en hebben al een aantal mooie plekken bezocht. Normaal gesproken gaan we één keer per jaar op vakantie, maar het afgelopen jaar zijn we twee keer op vakantie geweest. In het voorjaar zijn we naar Curacao geweest voor 10 dagen en in het najaar zijn we naar Griekenland geweest voor een week. Dit gaat ook super met ons zoontje. We gaan, nu het nog kan, altijd buiten de schoolvakanties op vakantie. Gemiddeld één keer per jaar op vakantie rond de €4.000/€5.000.

Cadeau’s: Verjaardag partner rond de €100 en voor ons zoontje is afhankelijk wat we in gedachten hebben. Afgelopen jaar zijn we bijvoorbeeld naar een dierentuin geweest in plaats van een groot cadeau. Met de feestdagen ongeveer €50 denk ik, ik hou dit niet echt bij. Gemiddeld €20 per kind bij kinderfeestjes.

Overig: Ik ga twee keer per jaar naar de schoonheidsspecialiste, ongeveer €200 op jaarbasis.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Ik vind het belangrijk dat we het goed en leuk hebben. Ik ben niet zo materialistisch, maar maak liever herinneringen met ons gezin. We verdienen beide op fulltime basis ongeveer hetzelfde en maken gezamenlijk naar rato van ons inkomen €1.800 over naar onze gezamenlijke rekening als zijnde ‘huishoudgeld’. Hiervan proberen we alles te doen in een maand, maar dat lukt niet altijd en dan storten we wat bij, aangezien we beide voldoende buffer hebben. We werken beide hard en gunnen ons die leuke dingen en besparen daar dus ook niet op.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik vind het veel geld, maar dit komt vooral de hoge prijzen van tegenwoordig. Bizar wat je nu voor vlees, kaas of vis betaald, we kopen het daardoor wel iets minder.

Waarop kan je bezuinigen?

We zouden kunnen bezuinigen op de luxe dingen zoals onze vakanties. Op de energiekosten kunnen we weinig bezuinigen denk ik.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We willen nog het een en ander in ons huis verbouwen, zoals de badkamer, maar we hebben hier geen spaardoel voor gemaakt. We sparen en dan zien we wel wanneer. Daarnaast heeft mijn partner de droom om een (vakantie)huis in Spanje te kopen, maar dan moeten we nog even heel hard sparen.  

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Onze vakantie naar Brazilië was het geld meer dan waard. De slechtste uitgave was een tweede hands buggy voor onze zoon, die na twee vakanties ongeveer uit elkaar viel.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Ik denk onze fauteuil, een heerlijke stoel om bij de tv in te zitten.

Maakt geld gelukkig?

Geef je geld uit aan leuke dingen zolang het kan en vergeet niet te sparen, al is het maar met kleine beetjes. Zorg dat je een buffer hebt om onvoorziene uitgaven op te vangen.

RACHEL

Klik HIER voor nog meer gezinsbudgetten en abonneer je op gezinsbudgetten via de roze button onderaan deze blog!

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Facebook te volgen.

9 gedachten over “Gezinsbudget van Rachel: “Anderen vinden onze woning verrassend gezien onze hypotheeklasten””

 1. Joris… Ik kom jouw naam regelmatig tegen. Je bent er als de kippen bij om commentaar te geven. Alleen is het altijd zoooo zuur! Je bent nooit positief of opbouwend, altijd gelijk commentaar en een mening. Jammer dat je je zo slecht kunt verplaatsen in een anders of in iemand anders zijn life style…

  Beantwoorden
 2. Lekker veel interactie hier.

  Hoe kun je op jaarbasis binnen evenveel verdienen terwijl het elke maand 550 netto scheelt? Heeft de minstverdienende nog andere inkomsten die nergens genoemd worden?

  Beantwoorden
  • Even goed lezen. Wanneer zij 40 uur zou werken zou ze evenveel verdienen als haar partner. Dit is nu niet het geval omdat ze maar 28 uur werkt. Dat betekent dat haar uurloon vergelijkbaar is met die van haar partner. Dat is wat ze bedoelt in het artikel waar ze schrijft dat het inkomen vergelijkbaar is.

   Beantwoorden
 3. @Joris, van de te dure vis viel mij ook al op hahaha, maar goed dat bepaalt een ieder voor zich zelf. ik vind het leuk te lezen hoe mensen hun geld besteden en deze mensen weten wat ze doen met hun zuur verdiende geld. Het feit dat ze genieten van het leven en ook een buffertje achter de hand houden mag ik wel. Veel geluk saampjes verder. .. volgende verhaal 🙂

  Beantwoorden

Plaats een reactie