Het Gezinsbudget van Floor: “Zonder toeslagen heb ik nauwelijks inkomen”

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Mijn man en ik zijn al langer dan 11 jaar samen, wonen al 8.5 jaar samen en zijn 3 jaar getrouwd. Mijn man is 33 jaar, ik ben 28 jaar en we hebben een dochtertje van 1,5 jaar. Daarbij hebben we een kleine hond.

Welk werk doe jij en je par­tner?

Mijn man werkt in de beveiliging. Hij werkt onregelmatige diensten. Ik ben vorig jaar gestopt met werken om mij volledig te focussen op mijn opleiding. Op dit moment zit ik in mijn afstuderende fase van de opleiding HBO social work. Ik loop 30 uur per week stage tot juli. Dan heb ik vakantie tot september en begin ik aan mijn scriptie. Ik ben al aan het solliciteren om te gaan werken vanaf augustus. Dat is nu niet mogelijk vanwege mijn stage. 

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Mijn man heeft een inkomen rond €2350 per maand. Mijn inkomen bestaat nu uit: kinderopvangtoeslag, kindgebondenbudget en stagevergoeding. 

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Op dit moment staat er op mijn rekening €12,-. Op de gezamenlijke spaarrekening €2000,-, mijn eigen spaarrekening €1000,- en die van ons dochtertje €500,-. 

Hebben jullie schulden?

Wij hebben geen gezamenlijke schulden. Wel heb ik een studieschuld. Ik durf niet te kijken wat deze is. Na 11  jaar studeren vrees ik het ergste, van MBO-4 naar het HBO. Ik ben gewisseld van opleiding, heb een zware operatie gehad en ben moeder geworden. Hierdoor heb ik vertraging opgelopen en doe ik zes jaar over de 4-jarige HBO-opleiding. Zodra ik mijn diploma heb, en mijn schuld bijgewerkt is, dan ga ik kijken wat mijn volledige schuld is en een spaarplan opzetten. Ik val nog onder het oude stelsel en er zal een deel omgezet gaan worden in een gift. Mijn moeder is vanwege haar ziekte afgekeurd en kreeg een uitkering. Zij kon mij helaas niet financieel bijstaan. Hierdoor heb ik vrijwel gelijk moeten lenen. Ik moest oppassen met wat ik bijverdiende, anders werd mijn moeder ingekort op haar uitkering. Dit vind ik tot op de dag van vandaag erg krom! Je mag wel lenen van het DUO (dit wordt niet gezien als inkomsten), maar je mag niet teveel bijverdienen als thuiswonende student. 

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: Wij wonen in een klein appartement van 56m2. We hebben een klein balkon en twee slaapkamers. Sinds de komst van ons dochtertje is het echt zoeken naar het creëren van ruimte. Wij wonen in Noord-Holland. De huurt bedraagt €475,- per maand. 

Gas/wa­ter/elektriciteit: Deze bedragen ongeveer €150 per maand. 

Boodschappen: Elke week geef ik ons een budget van €50. Hier doen wij de boodschappen mee. Eén keer per maand leg ik hier eenmalig €20-€25 bij om koffie, olijfolie en dat soort dingen te kopen. De ene week houden we geld over, en de andere week niet. Het is een beetje zoeken, maar het is wel in ons voordeel gebleken. Elke zondag kijk ik naar het rooster van mijn man, en hier plan ik het weekmenu mee. Dan doen we de grote boodschappen. Omdat ons dochtertje met de pot mee eet, eten we vaak aardappelen met groenten. Wel proberen we ook vaak een pasta, soep of nasi. Het lievelingseten van het hele gezin is sushi! Dit eten we minder sinds ik niet meer werk. Maar des te bijzonder als het wel lukt om een extraatje te hebben of geld over te houden. Totaal €225 per maand.

Verzekeringen: Ik betaal alleen mijn autoverzekering (€35,-) en de wegenbelasting (€18,-). De overige verzekeringen worden geregeld door mijn man. Het betreft tweemaal zorgverzekering van €136, verzekering voor ons huis, inboedel en auto van mijn man van €70 (korting vanwege mijn man zijn werk) en overlijdensverzekering €13,-. Totaal €408 per maand.

Auto en benzine: Ik heb een potje voor de beurten van mijn auto, hier zit €250 in en dit red ik steeds met mijn auto. Ik heb een kleine en goedkope auto die één keer per jaar naar de garage moet. Ik tank maar één keer per maand met mijn auto en dit betaalt mijn man. Mijn man heeft pas een nieuwe auto en die hoeft pas volgend jaar naar de garage en hij tankt één keer per twee weken. 

Internet/tv/telefoon: Wij hebben een tv abonnement met internet. Dit is zo’n €80 per maand. Mijn man en ik hebben beide een telefoonabonnement van €50,- per maand. Totaal €180 per maand.

Abonnementen: Netflix €12, Disney+ €9, viaplay €9,99, spotify family €15 en playstation+ €5. Totaal €51 per maand.

Kleding: voor mezelf haal ik heel af en toe kleding. Vaak koop ik op Zalando jurkjes van Vero Moda. Deze haal ik altijd in de uitverkoop. De laatste tijd koop ik alleen kleding voor mijn dochtertje als de kinderbijslag is gestort (hier haar ik ook elke maand de luiers van!). Dit haal ik vaak bij Primark, H&M en Feetje. Ook heb ik Vinted ontdekt. Hier verkoop ik veel, maar koop ik ook soms. Gelukkig wordt mijn dochtertje veel verwend door oma’s, dat scheelt ook. 

Uitjes: Deze zijn op een laag pitje komen te staan sinds mijn salaris weggevallen is. We vinden de vaste lasten belangrijker op dit moment. Wel hebben we bijvoorbeeld de artis zegels gespaard en hierdoor kunnen we nu “gratis” naar de dierentuin. Verder proberen we leuke dingen te doen die weinig of niks kosten. Op de fiets naar de speeltuin is favoriet. Maar ook knutselen vind mijn dochtertje heel erg leuk. 

Vakantie: Wij proberen elk jaar op vakantie te gaan. We zijn niet van de vliegvakanties en vinden een autovakantie leuker. Dit jaar hebben we een weekje in eigen land geboekt. Hier hebben we de aanbetaling van gedaan met mijn laatste salaris. De laatste vakantie was onze babymoon. Dit was een weekje in eigen land in een luxe huisje. Dit hadden we gekoppeld aan ons jubileum. 

SpaargeldMijn man spaart elke maand €250,- en alles wat er overblijft. Dit is de laatste maanden helaas niet voorgekomen. Op dit moment spaar ik niks en haal ik juist van mijn spaarrekening af om het te redden. 

Kinderopvang: Wij betalen elke maand €1300 aan het kinderdagverblijf. Gelukkig krijgen we €1050 aan kinderopvangtoeslag. Het is een grote hap uit de inkomsten, maar het geeft mij de zekerheid om mijn opleiding te kunnen voltooien en straks deze dagen te gaan werken. Wij kunnen geen gebruik maken van andere oppasmogelijkheden. Totaal €250 per maand.

Katie E via Pexels

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Sinds we echt van één salaris leven, moeten we goed opletten wat we kopen. Hiervoor was ik best makkelijk met geld en gaf ik veel uit. Nu dat we moeten opletten maak ik vaak lijstjes. Ik denk twee keer na voordat ik wat uitgeef. Wij vinden het heel belangrijk dat de vaste lasten betaald worden. Minder belangrijk vinden we kleding voor onszelf en uitjes. Mijn man vindt een biertje op zijn tijd lekker en drinkt koffie. Ik drink beide niet. Dat scheelt. Omdat ik niet vaak dingen voor mezelf koop, hecht ik wel waarde aan een bepaald merk drinken. Deze is wat duurder dan gemiddeld, maar ik doe hier lang mee. Dit zie ik als mijn beloning. Verder vind ik groente en fruit belangrijk. Vlees ook, hier kopen we liever minder van, maar wel goede kwaliteit. 

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

In het begin had ik hier veel moeite mee. Ik gaf eerst rond de €100 per week uit, met hier en daar uitschieters. Ergens ben ik er wel trots op dat het nu lukt met een lager bedrag. Wel mis ik het boodschappen doen zonder zorgen. Ik kijk nu meer naar bedragen en ben steeds aan het rekenen en kijken of we het redden. 

Waarop kan je bezuinigen?

We zouden kunnen bezuinigen door naar een andere winkel te gaan. Op dit moment doen we boodschappen bij de AH. Dit doen we vanwege de zelfscan mogelijkheden, en omdat dit één van de weinige winkels in de buurt is. Tevens sparen wij koopzegels om op deze manier toch “stiekem” te sparen. 

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Op dit moment heb ik geen spaardoel voor mezelf. Wel zou ik graag een spaarpotje maken voor een eventuele nieuwe (tweedehands) auto. Voor het geval mijn auto kapot gaat. Ook zitten we in tweestrijd of we snel mijn studieschuld gaan aflossen of niet. Dat is afhankelijk van de huizenmarkt straks. Voor mijn gezin wil ik straks sparen voor een droomreis naar Amerika. Zodra ik werk willen wij  een 10-15  jaren plan maken voor ons dochtertje. Zodat zij nooit hoeft te lenen als ze wil gaan studeren. 

Wat is jouw beste uitgave ooit geweest en wat de slechtste?

Mijn beste “uitgave” is een cadeautje van mijn man! Een cricut maker (snijplotter). Hiermee kan ik gepersonaliseerde cadeautjes maken. Ook hoop ik hiermee een extraatje te kunnen verdienen, maar het is erg lastig. De slechtste zijn de dingen van Aliexpress. Vaak hebbedingetjes die in de kast belanden. 

Wat is je duurste aankoop ooit?

Mijn duurste uitgave was mijn trouwjurk. Deze kwam met alles (sluier, lingerie en vermaken) op €2500. Dat had ik nu heel anders gedaan. Hij hangt nu een beetje te verstoffen in de kast. 

Heb je een geldtip?

Maak een excelbestand met je inkomsten en uitgaven. Door formules toe te passen (optellen en atrekken) kan je gemakkelijk zien wat je overhoudt als er rekeningen betaald worden.  Tevens hielp het mij om maandelijks een vaste afschrijving naar mijn spaarrekening te doen. En een hele belangrijke: koop niet iets, als je er geen geld voor hebt. Koop het alleen als je het gelijk kan afrekenen. 

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel heel erg handig om te hebben. Met geld kan je geen geluk kopen, maar je kan er wel voor zorgen dat je een dak boven je hoofd hebt of een maaltijd op tafel kan zetten. Dat is in mijn ogen geluk die onbetaalbaar is. 

FLOOR

Dit is een fictieve naam, in verband met anonimiteit

13 gedachten over “Het Gezinsbudget van Floor: “Zonder toeslagen heb ik nauwelijks inkomen””

 1. Toch een waardevolle tijd.een jong gezin kan heel flexibel en vindingrijk zijn.veel herkenbaar uit onze tijd als dienstplichtige 1 verdiener 1973. succes en geniet met elkaar van de kleine dingen 👍

  Beantwoorden
 2. Mijn God, 50,- per week voor DRIE mensen! Hoe is dit mogelijk?? aAs je echt gezond en volwaardig wilt eten, dan ben je zeker ruim 300,- per volwassene kwijt. Aardappelen, volle granen verse groenten, vlees en vis, eieren, voldoende fruit, dat kost wat. Hoe blijven deze mensen in godsnaam gezond?? Dit is toch niet normaal?

  Beantwoorden
  • Wauw 300,- is zoveel. Ik woon alleen en heb ook ongeveer 50 euro per week. Geen drinken anders dan water, thee of (soja)melk. Veel bonen en linzen (gedroogd is meest budgetvriendelijk), tomaten in blik, rijst, pasta, hele aardappelen en ingevroren groenten en fruit of in de aanbieding. Zou nooit op 300 komen, 100 euro zou wel iets makkelijker zijn.

   Beantwoorden
 3. Ik snap dus niet dat je nog aan het studeren bent en al aan een gezin begint. Dan is het toch heel erg noodzakelijk dat je nu gaat uitzoeken hoe hoog je studieschuld is.

  En je betaald dus 250 euro aan opvang ipv 1300 euro. Vreemd dat er dan staat dat dit een grote hap uit je budget is terwijl je het grootste gedeelte krijgt. Ik zou dan nooit kiezen voor 51 euro aan abonnementen als je maar 50 euro per week hebt voor je boodschappen. Vier van de vijf of alle abonnementen stop zetten totdat je weer gaat werken.

  Ook heb je geen tweede auto nodig als je nog studeert lijkt mij. Dan kan je toch gebruik maken van openbaar vervoer of fiets. En hoe kan je zeggen dat je niets kunt uitgeven als je het geld niet hebt terwijl je een torenhoge studieschuld hebt. Dan zou ik het geld van je vakantie toch anders besteden. Die gaat dan volgens mij op een spaarrekening om de schuld af te lossen. Zeker als je niet weet wat de schuld is. Er zijn genoeg gratis mogelijkheden om op vakantie te gaan.

  Ik ben misschien ouderwets opgevoed, maar ik heb geleerd dat je niets extra’s kunt kopen als je een schuld hebt. Zeker niet als je in de toekomst een woning gaat kopen zou ik daar alles aan doen en voor laten om dat te laten slagen.

  Beantwoorden
 4. Toch bijzonder dat je 1050 euro terugkrijgt voor de kinderopvang. Lijkt mij erg overdreven, maar goed.
  Verder kun je echt niet 50 euro aan boodschappen uitgeven met 3 personen, en nog sushi eten. Dan leef je volgens mij van droge macaroni. Sushi is al 20 euro p.p.
  Verder is het natuurlijk prima als je studeert en je man werkt. Als je dat samen zo kunt oplossen, dan is dat super fijn.

  Beantwoorden
 5. 100 euro voor 3 lersonenmoet ze kan ook meer toeslagen aan vragen en disney en netflix abonnementen stop zetten en dat aan eten besyeden vraag en budget coach aan

  Beantwoorden
 6. laten we beginnen bij het begin we missen de stage vergoeding welk bedrag…
  doordat bedrag heb je waarschijnlijk geen recht op huurtoeslag.

  Dan heb je 50 euro om te eten, waarom dan 2x 50 voor een telefoon? Misschien proberen over te stappen naar een simonly voor 11euro p.p
  ipv 100 heb je dan 22 aan kosten dus 88 “over”
  als je dan nog een ipv alle andere abonnementen kiest qua streaming heb je zeker nog een leuk bedrag per maand.

  Beantwoorden
 7. 50 euro voeding per week voor 3 personen dit kan gewoon niet of je moet droog brood eten! telefoon 50 euro kan omlaag zeker de helft dan is er al per week 12.50 meer ook de abonnementen misschien eens bekijken

  Beantwoorden
 8. Veel is netjes gedaan en sommige opmerkingen als geen kind als je studeert of niets extra’s met een studieschuld vind ik echt niet de hedendaagse werkelijkheid meer en persoonlijke keuzes. Zou zelf geen 5 abbonementen en tv hebben. De tv of abonnementen kunnen eraf en met zijn tweeën hebben jullie waarschijnlijk genoeg aan 100mb/s wat veel goedkoper kan dan wat jullie nu betalen. Daarnaast kan een telefoonabonnement veel goedkoper als jullie de telefoon langer houden dan de eerste ‘aankoop’ van 1 à 2 jaar. Stap vooral ook elk jaar over met bepaalde abonnementen (tv, internet, energie). Zo hou je toch nog wat meer over.

  Hoop dat de baan lukt en de studie succesvol wordt afgerond!

  Beantwoorden
 9. Er staat niet bij hoeveel de stagevergoeding en de toeslagen samen zijn, dat maakt het verhaal vaag. Het is uiteraard maar net waar je waarde aan hecht, maar ik zou de abonnementen opzeggen. En een telefoon kan echt veel goedkoper, het is in dit geval niet zo dat er niet meer dan €50 per week plus 1x €25 extra per maand is voor boodschappen, het gaat hier om prioriteiten.

  Beantwoorden
 10. Wat goed dat je studeert en investeerd in de toekomst! Ik zou alleen niet “mijn kop innhet zand steken” wat betreft je studieschuld. Als je straks werktt zou ik al beginnen met aflossen, ook al hoeft het misschien nog niet. Het blijft boven je hoofd hangen en een hypotheek aangaan kan lastig worden. Ik vind het knap dat je voor zo weinig geld boodschappen kunt doen. Ik zou zelf meer besteden aan voeding en minder aan abonnementen. Succes met je studie en het vinden van een baan! Mooi gezin!

  Beantwoorden

Plaats een reactie