Desiree: “Onze dochter van 8 heeft al fysieke puberteitskenmerken”

| ,

22-06 / 1 / Janna: “Mijn hele gezin denkt dat ik op zaterdagochtend sport, maar ik doe stiekem iets anders” 

24-06 / 2 / Janna: “Mijn hele gezin denkt dat ik in het weekend sport, maar ik doe stiekem iets anders”

26-06 / 3 / Janna: “Op zaterdag denkt mijn gezin dat ik sport, maar ik doe eigenlijk iets heel anders” 

27-06 / 4 / Janna: “Mijn gezin denkt dat ik in het weekend sport, maar stiekem vul in mijn tijd heel anders in”

Met 6 jaar roken wij ineens een intense zweetgeur

Toen onze dochter Fenna 6 jaar oud was, merkten wij dat zij ineens een heel sterkte geur kreeg onder haar oksels. Niet alleen wanneer ze zich flink had ingespannen, maar überhaupt al wanneer ze het lichtjes warm had of soms al als ze ‘s ochtend uit bed kwam. In het begin dachten we overigens wel dat dit kwam door inspanning en lieten we haar daarna haar oksels wassen of extra douchen. Na verloop van tijd merkten we dat dit steeds vaker voorkwam tot het op een gegeven moment dagelijks was. Haar kleding moesten we apart wassen want anders trok de geur in de andere was.

Ze is vanaf toen deodorant gaan gebruiken

Omdat wij het zo sterk roken, het was echt een hele vieze geur, waren we bang dat anderen (bijvoorbeeld klasgenoten) dit ook zouden ruiken en ze hier mee gepest zou worden. Na wat speurwerk op internet leek het te komen door bacteriën of al hormonen, maar voor een kindje van 6,5 jaar vonden wij dit erg vroeg. We hebben toen een deodorant voor haar gekocht zonder parfum en dit leek te helpen. Wanneer zij dit op spoot na het douchen, had ze er geen last van. We merkten het direct als ze dit was vergeten want dan was de geur direct terug. 

We zien ook puberaal gedrag

Nu is alleen een sterke zweetgeur niet het enige waardoor wij merken dat ze al erg vroeg last heeft van haar hormonen. Qua gedrag kan ze ook al stemmingswisselingen hebben, puberaal reageren, al erg bezig zijn met haar uiterlijk/hoe ze overkomt en zelfs al flink onzeker hierover zijn. Buiten het feit dat dit misschien ook bij deze generatie hoort door social media, vind ik het zelf bijzonder om te zien en zie ik dit echt niet bij leeftijdsgenoten. 

Ook heeft ze al okselhaar

Wat daarnaast ook nog meespeelt, ze is inmiddels 8 jaar, is dat ze al behoorlijk wat okselhaar heeft. Dusdanig veel dat ik erover nadenk om het te scheren, want ook hierbij ben ik bang dat andere kinderen er iets van zullen vinden of dat ze zichzelf gaat schamen. Ze heeft het uiteraard zelf ook door en vindt het gek. Zeker nu schaamhaar ook begint te groeien. Wij proberen richting haar te doen alsof dit normaal is en ze hier niets aan hoeft te doen. We willen er vooral niet de nadruk op leggen. 

De verdere fysieke kenmerken blijven nog uit

Er is verder qua lichamelijke ontwikkeling nog niets te zien en wij hopen dat dit ook nog even duurt zoals ook een menstruatie. Ze hoort gewoon nog kind te zijn en echt nog lang niet bezig te zijn met dit soort dingen. 

DESIREE

12 gedachten over “Desiree: “Onze dochter van 8 heeft al fysieke puberteitskenmerken””

  • Je naam suggereerd dat je een ‘man’ bent. Je reageerd overal op, dat maakt dat ik je een vies/eng/pervers mannetje vind. Bij bepaalde onderwerpen zit echt NIEMAND op jou DOELLOZE , VROUW ONVRIENDELIJKE opmerkingen te wachten. Mijn advies; stop ermee!

   Beantwoorden
   • Het staat je vrij mijn bericht te negeren. Net zoals het mij vrij staat gewoon inhoudelijk te reageren. Frequentie van reageren heeft m.i. niets te maken met engheid. Wat is er in hemelsnaam vrouwonvriendelijk aan mijn reactie? Mannen kunnen lichaamsbeharing ook gewoon verwijderen hoor. Okselhaar bij mannen is net zo goed onaantrekkelijk.

    Beantwoorden
 1. Joris, jouw mening over een vrouwen of meisjes lichaam is totaal irrelevant. jij mag doen met jouw eigen lijfje wat je wil. daar houdt het ook op.

  Beantwoorden
 2. ik adviseer je om naar de huisarts te gaan, ze kan in een vervroegde puberteit komen en daardoor zal haar groei uiteindelijk ook stoppen. ze kunnen dit uitstellen met een maandelijkse prik. is mij verteld. mijn dochter van 6 stinkt ook naar zweet. en nu houden we in de gaten of er andere dingen bijkomen zoals schijfjes in de borsten en haargroei. dat heeft ze gelukkig nog niet.

  Beantwoorden
 3. je zegt letterlijk “het normaliseren van schaamhaar is nergens voor nodig”.
  schaamhaar is dus WEL normaal.
  ieder mens heeft het. en het is dus ABSOLUUT normaal.
  En je gaat dit al helemaal niet reageren onder een artikel over een meisje wat nog een klein kind is.
  mag van harte hopen dat jii geen kinderen hebt.

  Beantwoorden
  • Ja, het is natuurlijk en de meeste mensen hebben het en houden het, het is terminaal haar, maar de overgrote meerderheid haalt het weg of werkt het in elk geval bij. In mijn omgeving, althans. Alles wat afwijkt van de norm, is precies dat: afwijkend. In die context zou u mijn reactie kunnen lezen. De leeftijd is voor mij in zoverre irrelevant; ik zou hetzelfde zeggen over een twintiger, dertiger, enz.

   Beantwoorden
   • Want u praat zeker met uw overgrote meerderheid over schaamhaar, aangezien u het zo “niet normaal” vindt? Laat mij niet lachen. Hopelijk dat kids met kurken u van dit forum haalt.

    Beantwoorden
    • Niet de meerderheid in het algemeen, maar bijna bubbel (lees vriendenkring). Dit is geen forum en waarom zou ik verwijderd moeten worden? Omdat mijn zienswijze u niet aanstaat? Tamelijk eng idee om mensen daarom te willen verbannen.

     Beantwoorden

Plaats een reactie