Founder Laura en schrijfster Mirjam Hart zijn zwanger van hun derde kindje

| ,

Voor de allereerste keer moeder worden is heel speciaal. Als je daarna nog een kindje in je gezin mag verwelkomen is dat natuurlijk ook heel bijzonder en zeker ook even wennen. Maar hoe is het als je zwanger bent van de derde? Samen met Mirjam Hart wisselde ik gedachtes en ervaringen uit.

Voor de derde keer zwanger zijn is…

1. Hoe anders voelt deze zwangerschap ten opzichte van je eerste en tweede? Mirjam: Mijn eerste zwangerschap was voor mij een complete verrassing en verliep daarom behoorlijk chaotisch en emotioneel. Naar mijn tweede zwangerschap heb ik heel lang uitgekeken en ik zat dan ook op een knalroze wolk toen de test positief bleek te zijn! Ik deed alles wat ik in mijn eerste zwangerschap gemist had, zoals eindeloos tutten in de babykamer (die al heel snel klaar was), mommy magazines verslinden en iedere dag alle zwangerschapsapps lezen (niet alleen de info van de huidige week, maar ook die van de weken daarna). Nu, 2 jaar later, beleef ik mijn zwangerschap weer op een compleet andere manier. Ik heb al twee jongens rondlopen, dus het gezinsleven is behoorlijk druk. Veel tijd om bij deze zwangerschap stil te staan is er niet. Bovendien denk ik alles al te weten, dus die magazines over zwangerschap en moederschap blijven nu ongelezen op de plank liggen. Uiteraard kijk ik enorm uit naar de komst van onze kleine meid, maar het voelt een beetje alsof ik deze zwangerschap er nog een beetje “bij” doe. Hopelijk gaat het mij in de kraamtijd net zo gemakkelijk af! Laura: Mijn eerste zwangerschap was slopend en uiteindelijk een lang medisch traject. Toch raakte ik dolgelukkig zwager. Met 29 weken kreeg ik plotseling weeën op de bank en hoewel ik absoluut niet wilde persen, werd mijn prinses tóch geboren. Wat was dat een vreselijk spannende tijd! Tegelijkertijd ben ik zo ongelofelijk dankbaar voor het geluk dat we hebben gehad; onze kleine meid heeft aan de vroeggeboorte he-le-maal niets overgehouden. Bij de tweede was ik spontaan ‘zelf’ zwanger geworden. We konden onze ogen niet geloven en hebben wel 10 zwangerschapstesten gedaan. Ik ben de gehele zwangerschap angstig geweest; en deze spanning steeg alsmaar vanaf het moment dat we de 29 weken naderden. Ik heb wederom absoluut niet van mijn zwangerschap kunnen genieten. Uiteindelijk kwam mijn tweede prinses met 40:2. Die weg daarnaar toe leek wel dubbel zo lang. Uiteindelijk ging er bij de bevalling van alles mis en werd het een spoedsectio. Zoals je merkt heb ik niet zulke fijne ervaringen opgedaan. Mijn derde zwangerschap is gelukkig heel anders. Ik word – gezien mijn vreselijke voorgeschiedenis – extreem goed in de gaten gehouden door doktoren (veel echo’s en metingen zijn fijn) en ik word ingeleid met 38 weken. Hierdoor sta ik er redelijk ontspannen in. Bovendien heb ik door mijn gezin en druk sociaal leven weinig tijd om te piekeren.

2. Hoe zijn de reacties in de omgeving als men hoort dat je een derde verwacht?Mirjam: Het valt mij op hoeveel mensen schrikken als ik zeg dat dit mijn derde kindje is. “Is dit je eerste?” wordt mij regelmatig gevraagd in winkels en bijvoorbeeld laatst op de negenmaandenbeurs. “Nee, mijn derde” antwoord ik dan… De schrik lees ik in de ogen af! Blijkbaar is twee kinderen nog steeds de norm bij al die drukke en hardwerkende gezinnen. Ook de opa’s en oma’s waren een klein beetje in shock na het nieuws, maar natuurlijk wel dolblij. Toch kan het mij niet druk genoeg worden aan de eettafel. Een groot en gelukkig gezin is voor mij een droom die uitkomt! Laura: Gezien mijn voorgeschiedenis met zwanger raken, zwanger blijven en bevallen, vragen mensen zich hardop af “Zou je dat nou wel doen?!?”. Ik vind dat erg vervelend en het raakt me ook. Ook ik heb recht op een volgende kans op een normale bevalling en kraamtijd! Maar als veel mensen zien hoe lief Nikki en Lola nu al voor hun broertje zijn, zijn de mensen om me heen eigenlijk allemaal positief bijgedraaid.

3. Hoe betrek jij broertjes en zusjes bij de zwangerschap? Mirjam: Ik heb een aantal voorleesboekjes rondom het thema zwangerschap/ geboorte in huis. Een baby’tje op komst van William Sears is hier favoriet. Noah is net 11 en heeft bovendien al twee broertjes (een bij zijn vader en een bij ons). Hij weet dus heel goed wat hem te wachten staat. Eli is 2 en heeft het regelmatig over ‘baby zussie’. Ik weet alleen niet of hij echt begrijpt waar hij het over heeft. Eli weet dat hij nu wat rustiger aan moet doen met mama’s buik, omdat er een baby in zit. We hebben laatst een pop gekocht, waar we soms lief mee gaan spelen. Dan doen we alsof ze huilt en gaan we haar troosten of laten we haar slapen op de bank, onder een sjaal. Ach, zodra ze er is merkt hij het gauw genoeg! Laura: Beide kinderen vertellen veel in de klas en op de crèche over de echo’s van hun broertje. Ook geven ze elke avond een kus op mijn buik. De oudste (4 ½ jaar) onderhandelt al met mij over de taken die ze straks mag doen met haar broertje. Ze wil de fles geven, haar broertje in bad doen, verhaaltjes ‘lezen’ en ga zo maar door. Beide meiden hebben ook veel begrip voor het feit dat ik ze niet zo vaak en veel meer kan tillen. Ze proberen meer zelf en helpen mij zelfs met mijn sneakers aandoen. Hahaha!

4. Moet je veel nieuwe spullen aanschaffen voor baby nummer 3?Mirjam: Omdat Eli ook nog in de luiers zit hebben we wel een nieuwe commode en aankleedkussen gekocht. Onze peuter slaapt al een tijdje in een peuterbedje, dus zijn wiegje en het ledikant kunnen we hergebruiken. Ook spullen zoals de maxi-cosy, de box en het badje hebben we nog in huis. Sommige kleertjes van Eli bewaar ik voor de kleine meid, maar na twee jongens vind ik het nu ook heerlijk om roze jurkjes en rompers te kopen! Een nieuwe kinderwagen komt er ook, maar dat is meer een luxe-dingetje dan dat het echt nodig is. Ik ga trouwens niet voor een duo-wagen. Dat lijkt me zo onhandig! Ik hoop eigenlijk dat Eli straks wat vaker gaat lopen als we op stap zijn. En we hebben ook een houten stapfietsje voor hem gekocht waarmee hij straks naast de kinderwagen kan racen. Laura: We hebben nog de oude commode, loopfiets, maxi-cosi, wipper en baby- en dreumesbed. Al deze items zijn uniseks van hout, met zwart-wit en grijs. Ideaal! Omdat we nu voor het eerst een jongen verwachten, kopen we wel veel kleding, beddengoed en babyspullen in echte jongenskleuren en –printjes. Ook de decoratie van de kamer bestaat uit jongensposters, stoere kaarten en heerlijke quotes op de muur. De maxi-cosi wordt voorzien van een stoere stoffen jongenskap. Het babybedje is bedekt met sterrenlakens. Opeens hebben we een houten trein en stoffen auto’s in huis. We gebruiken de oude loopwagen weer voor onze derde baby. Niet handig zeg je Mirjam? Wij hebben een waanzinnige duo-wagen; niet in de breedte, maar in de hoogte. Hier hadden we vier jaar geleden zoveel bekijks mee! Veel mensen vroegen van welk merk de wagen was. Het is Phill & Teds. Inmiddels zie je er meer mensen mee op straat. Het is zo handig, want je kunt de wagen opbouwen tot twee verschillende zitjes of juist met een baby-lig-deel met zitje. De kleur is lekker uniseks rood.

5. Wat wil jij je derde kindje graag bijbrengen? Laura: Ik vind het belangrijk dat hij klaarstaat voor zijn zusjes. Verder wil ik dat hij leert dat zijn zusjes zijn allerbeste vriendinnen zijn. Steun, veiligheid en liefde zullen centraal staan bij ons in huis. Ik wil ook dat hij leert dat hij zichzelf kan zijn en dat hij mooi is. Maar in de komende kraamtijd zullen we vooral veel knuffelen! Mirjam: Dat heb je mooi gezegd Laura. Dat zou ik ook heel graag willen voor onze kleine meid. Ik hoop dat ze beseft hoe welkom ze is en hoe haar grote broers, maar ook haar vader en moeder er altijd voor haar zullen zijn.

XOXO Mirjam en Laura!

1 gedachte over “Founder Laura en schrijfster Mirjam Hart zijn zwanger van hun derde kindje”

Plaats een reactie