Mag je je kind nou wel of niet kussen?!

| , ,

Wat een enorm drama rondom de kus die Victoria Beckham aam dochtertje Harper van 5 jaar gaf. De kritiek was niet mis! En ook Hillary Duff lag aan de schandpaal. Het was zogenaamd ‘ongepast’. Ook werd gezegd dat dit ‘achter gesloten deuren moest gebeuren’. Dit alles leidde tot een debat op wereldniveau. ‘Mag je je eigen kind een kus op de mond geven?’.

Een aantal mensen beweren van niet. Ze hebben daar verschillende redenen voor. Eén daarvan is dat je zo ziektes kan overbrengen. Weer anderen vinden dat het erotisch kan overkomen. En weer anderen vinden het ‘gewoon raar’. Een Engelse psycholoog raadt het kussen af. Het kan de kinderen seksueel in de war brengen. Het heeft volgens hem iets seksueels en dat is iets tussen ouders.

De tegenpartij vindt juist dat je zo laat zien dat je van elkaar houdt. Het is een teken van pure liefde. Men begrijpt oprecht niet waarom mensen denken dat dit fout is. Het is logisch dat we kussen geven. De mond is één van onze mooiste zintuigen. Ook in de natuur zie je dit terug. Veel ouderdieren kauwen voedsel voor en geven dit als kus terug. Wel is het zo dat je altijd de grens van je kind in de gaten moet houden. Als ze op een gegeven moment geen kus meer willen, moet je dat respecteren. Dit gebeurt meestal in of voor de puberteit. Hillary Duff noemt de reacties op de kus kortzichtig. Als tegenreactie werden er massaal foto’s gepost van ouders over de hele wereld die hun kind kussen. DJ Gerard Ekdom had ook een waanzinnige actie: hij startte de bond tegen vertrutting op Facebook. Volgens hem is er niets mis met je kind een kus geven.

Ikzelf ben ontwikkelingspsycholoog en zie kussen als een mooie bijdrage aan ontwikkeling. Mijn dochters zijn dol op kusjes! Het is iets bijzonders tussen ouder en kind. Mijn kinderen doen dit niet zomaar met iedereen; maar allen met mama en papa. Maar ook andere familieleden zoals oma. Ik bedoel borstvoeding is toch ook niet seksueel? En samen douchen toch ook niet?! Ik besloot om het met mijn oudste dochter te overleggen. En zij gaf duidelijk en helder antwoord: ‘Mama bij een kus tussen mama en papa zijn de hoofden scheef en bij mama en Nikki zijn de hoofden recht’. En ik vond dit een supergoede uitleg, die ook nog klopt! Het is een klein, maar cruciaal verschil. Dus dames ,kus zoveel als je wilt met de kids, maar houdt je hoofd recht!

Als steunbetuiging laten wij vooral veel foto’s zien met (h)eerlijke dikke kussen! You go Victoria en Hillary! Ik koester deze momenten met heel mijn hart (zoals elke goede mama) en besef dat dit een voorrecht is. Voor je het weet zijn ze oud en zijn deze momenten voorbij.

LAURA

1 gedachte over “Mag je je kind nou wel of niet kussen?!”

Plaats een reactie