Het weerwoord: waarom wel vaccineren!?

| , ,

Allereerst: Ik ben arts, ik weet hoe preventie en vaccineren werkt. Late het dan ook duidelijk zijn ik ben team #ikvaccineer. Zo, da’s gezegd.
Deze blog is niet bedoeld om iemand voor het hoofd te stoten, ik weet dat het een beladen onderwerp is. Maar wel om te informeren en wie weet, iemand te helpen een keuze te maken.
Goed, daar gaan we dan:

In Nederland wordt gevaccineerd voor 12 ziekten die allemaal ernstig kunnen verlopen.
Deze zijn onderverdeeld in verschillende injecties; namelijk DKTP-Hib-Hep, Pneu, BMR en MenACWY.
Ik zal hieronder eerst uitleggen waar deze afkortingen voor staan en welke ziekten dit zijn.

BMR:
Bof = virus, meestal niet erg maar kan leiden tot hersenvliesontsteking (300-800 gevallen per jaar voor de vaccinaties), doofheid en ontsteking van de bij- of zaadbal wat tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Mazelen = zeer besmettelijk virus, je wordt er flink verkouden van en krijgt huiduitslag. Vervelend, maar in sommige gevallen leidt het tot een ernstige hersenvliesontsteking, ook verzwakt het tijdelijk je afweersysteem waardoor je een grotere kans loopt om nog een andere ziekte, bijvoorbeeld een longontsteking, te krijgen. Er is geen medicijn tegen de mazelen. In 2016 overleden wereldwijd 90.000 kinderen aan de gevolgen van de mazelen. In 2013/2014 overleed in NL een 17-jarige (niet-gevaccineerde) jongen aan de mazelen.

Rode hond = heel besmettelijk virus, zorgt voor een soort verkoudheid, niet heel ernstig, maar gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Bij hen kan het namelijk leiden tot een miskraam of ernstige aangeboren afwijkingen bij de baby.

DKTP
Difterie
= veroorzaakt door een bacterie. De plaats waar de bacterie het lichaam binnen gaat bepaald hoe ernstig ziek je wordt. In de neus valt het mee, maar als de bacterie in de longen zitten kun je er aan overlijden. In de huid kan het leiden tot ernstige huidzweren. Vooral baby’s en ouderen krijgen de bacterie. Besmetting vindt plaats via een ander ziek persoon, maar kan ook veroorzaakt worden door het drinken van de melk van dieren met de ziekte. In de tweede wereldoorlog raakten er heel veel mensen besmet en zo’n 10% van hen stierf.

Kinkhoest = veroorzaakt door een bacterie. Volwassenen en oudere kinderen zijn flink verkouden en hebben een typische hoest, maar voor baby’s kan het gevaarlijk zijn. De hoest put hen zo uit dat ze stoppen met ademen. Er overlijden in Nederland nog steeds elk jaar 1 of 2 baby’s aan de kinkhoest. Daarom wordt sinds kort aan zwangere vrouwen aangeboden om zich te vaccineren, zodat de baby deze antistoffen mee krijgt bij de geboorte.

Tetanus = een bacterie die zich in straatvuil bevindt. Als je een klein wondje hebt kan de bacterie al binnen dringen. Dit geeft dan een verkramping van de kaakspieren (kaakklem), slikklachten en ademhalingsproblemen. Door beschadiging van spier- en zenuwstelsel kunnen botbreuken, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen ontstaan. Onbehandeld is het dodelijk. Als je er op tijd bij bent kun je antistoffen toegediend krijgen om je te helpen genezen. Een vaccinatie biedt 10 jaar bescherming, daarom moeten volwassenen soms nog een keer extra ingeënt worden.

Polio = een virus (heeft 3 subtypes) wat bij de meeste mensen geen of kleine verkoudheidsklachten geeft. Een klein aantal mensen wordt wel ziek en daarbij kan het virus in de bloedbaan terecht komen en naar de hersenen en ruggenmerg toe gaan, hierdoor treden (blijvende) verlammingsverschijnselen op. Dit kan ook de ademhalingsspieren treffen en dan kan iemand overlijden. In 1992-1993 was er in NL voor het laatst een uitbraak van polio onder een groep niet gevaccineerde mensen, van hen werden 72 mensen ziek en overleden er uiteindelijk 2. Door vaccinaties komt polio nu niet meer voor in Nederland.

Hib (heamophilus influenzae type B) = een bacterie die verschillende soorten ontstekingen in het lichaam kan veroorzaken, waarvan de meest gevaarlijke een hersenvliesontsteking of een ontsteking van het strotteklepje (hierdoor kunnen kinderen stikken) zijn, hier kunnen kinderen aan overlijden.

Men ACWY (meningokokken variant A, C, W en Y) = een bacterie, de meningokok, hiervan bestaan verschillende subtypen, een besmetting kan leiden tot een bloedvergiftiging en een hersenvliesontsteking, die dodelijk kunnen zijn. Het aantal gevallen van de verschillende soorten meningokokken wisselt door de jaren heen (onbekend waarom) de laatste jaren komt de W-variant steeds meer voor en daarom is de vaccinatie uitgebreid. In 2001 waren er 700 ziektegevallen waarvan enkele kinderen (tieners) stierven. Je kunt de meningokok behandelen met antibiotica, maar omdat de bacterie zich zo snel verspreid komt die behandeling vaak te laat.

Pneu (pneumokokken) = een bacterie waar je ook meestal niet erg ziek van wordt, maar ook deze bacterie kan hersenvliesontsteking veroorzaken. Van de mensen (zo’n 250 per jaar) die dit krijgen, overlijdt 10-20%. Ook kan er restschade ontstaan zoals doofheid of andere neurologische afwijkingen.

Hepatitis B = een (via bloed, of seksueel contact) besmettelijk virus wat een leverontsteking veroorzaakt. Vaak voel je je hier een beetje grieperig door en gaat het vanzelf weer over. Bij jonge kinderen kan de ontsteking chronisch worden (dus niet meer over gaan) en uiteindelijk leiden tot beschadiging van de lever en/of leverkanker.

Vaccinaties werken het beste als zo veel mogelijk mensen (kinderen) worden ingeënt, dan worden zo min mogelijk mensen ziek en kan een ziekte uiteindelijk zelfs helemaal verdwijnen.
Het lastige aan vaccineren is dat je er zelf, in de meeste gevallen, niet veel van merkt of je wel of niet vaccineert. Als je al iets merkt dan zijn het meestal vooral de vervelende effecten. Namelijk je kind is hangerig, huilerig en kan wat koorts hebben. Van de positieve effecten merk je eigenlijk niks.
Als je besluit niet te vaccineren zal er niet veel veranderen. Iedereen om je heen is namelijk wel gevaccineerd en de kans dat de ziekte voorkomt is heel erg klein. Het probleem is alleen dat als steeds minder mensen gaan vaccineren de kans steeds groter wordt dat de ziekte wel weer terug komt en daar heeft dan iedereen last van. Het effect voor jou als individu is klein maar het effect voor de groep is groot. Vooral kleine baby’tjes die nog te jong zijn om gevaccineerd te worden zijn dan extra kwetsbaar.
De ziekten die hierboven beschreven staan lopen niet altijd, en niet bij iedereen, zo slecht af. Soms ben je er alleen maar een beetje verkouden door, maar bij een klein percentage van de mensen verloopt het wel ernstig en die kunnen ook overlijden.
Het kan dus zo zijn dat een niet-gevaccineerd ouder kind die helemaal niet zo ziek is, een klein baby’tje die nog niet gevaccineerd kan worden, besmet en dat dit baby’tje er uiteindelijk aan overlijdt.

Er wordt veel over bijwerkingen van vaccinaties gesproken, over het algemeen zijn dat dingen als, koorts, hangerig, wat meer slapen en soms lijken kinderen wat pijn te hebben of zich niet prettig te voelen. In heel zeldzame gevallen treedt er een allergische reactie op.
Er werd lange tijd gedacht dat er een verband was tussen vaccineren en autisme nadat een arts hier een onderzoek over had gepubliceerd. Later bleek alleen dat die arts gefraudeerd had, er klopte niks van het onderzoek, er is geen verband tussen vaccineren en autisme. Deze arts is dus ook geen arts meer en uit zijn beroep gezet.

Ik ben absoluut niet tegen kritische ouders, ouders die vragen stellen en niet zomaar klakkeloos iets doen. Dit vind ik zelfs heel goed. Vraag om uitleg als je iets niet begrijpt, stel vragen als je twijfelt maar kijk wel uit waar je je informatie vandaan haalt, niet alles wat je online leest is even betrouwbaar.

HUISARTS MORENA

Plaats een reactie