De tien mooiste mijlpalen op de neonatologie

| , ,

Deze mijlpalen zijn fantastische momenten voor ouders en familie, maar ook voor ons als verpleegkundige op de neonatologie. Alle te vroeg (prematuren), te kleine (dysmaturen) en zieke pasgeborenen hebben hun eigen doelen en eigen mijlpalen. Dit zijn er slechts tien van de honderden mijlpalen die er zullen zijn.

1.     Voor het eerst gebuideld

Wat is dan dat buidelen? Hoor ik je denken.. nou, buidelen is een manier waarbij de baby bij een van zijn ouders op de borst ligt en daardoor de hartslag, warmte, aanwezigheid en niet te vergeten de onvoorwaardelijke liefde van zijn ouder kan voelen. Het lijkt eenvoudig, een dikke knuffel geven aan je pasgeboren kindje. Helaas komt het woord ‘eenvoudig’ bij de ouders van een te vroeg, te klein of te zieke baby niet voor. En knuffelen? Tja, dat is niet zo makkelijk met zo’n teer lijfje vol slangen, stekkers en andere hulpmiddelen. De voorkeur heeft om het buidelen huid op huid te doen en dan daaroverheen een heerlijke deken om te voorkomen dat het koud wordt. Buidelen is met alle slangetjes en stekkertjes heel erg spannend, maar o zo bijzonder en belangrijk. De baby krijg zo de temperatuur van zijn vader of moeder mee, kan zich hechten en ontspannen. 

2.     Hoera! Ik weeg vandaag 1 kilo

1 kilo? Inderdaad 1 kilo, dat is net zo zwaar als een pak suiker.

Bij de geboorte wegen sommige kleintjes niet eens de helft van dat pak suiker. 

Als het weegmoment weer is aangebroken en ouders hun kleintje op de weegschaal mogen leggen doen we met z’n allen een vreugde dansje wanneer die magische 1 kilo bereikt is. 

3.     Van de couveuse mag ik nu in een wiegje

Wanneer de warme en dichte couveuse ingeruild mag worden voor een wiegje betekent dit weer een stapje dichter naar huis. Thuis kan zeker nog ver weg zijn, maar het liggen in een ‘normale’ of verwarmde wieg lijkt al veel meer op het bedje van thuis dan die dichte couveuse. Het kleintje is nu groot genoeg om de couveuse te verlaten en mag zijn temperatuur (uiteraard met hulp) zelf verder regelen. Een warmte matras, warmte lamp, kruiken en kleding zijn natuurlijk wel belangrijk om te helpen bij die temperatuur.

4.     Ik mag voor het eerst kleertjes aan

Alle aanstaande en kersverse ouders hebben het; dat aller ‘eerste’ pakje, waarvan je als ouder dacht dat trek ik mijn baby aan na de geboorte… Dat pakje lag al die tijd nog netjes in de kast. Los dat het pakje eerder nog veel te groot was, is het in de couveuse niet bevorderlijk om kleding te dragen. De warmte van de couveuse bereikt niet voldoende het kindje en de temperatuur schommelt daardoor steeds tussen ‘te warm en te koud’. 

5.     Van C-pap naar de neusbril

Een c-pap helpt de ademhaling door met een kapje op de neus krachtig lucht in de longen blazen waardoor de longen zullen ontplooien en zicht vullen met zuurstof. De krachtige lucht van de c-pap is verwarmd, zodat de pasgeborenen niet kan afkoelen. De neusbril ziet er uit als een dun slangetje onder de neus met twee kleine sprietjes die via de neusgaten lucht in de longen blaast. Dit gebeurt met veel mindere kracht dan de c-pap doet. Wanneer de longen zichzelf voldoende kunnen ontplooien en vullen met zuurstof is een neusbril dus voldoende om een prikkel te geven door te blijven ademen. Ook nu komt er verwarmde lucht uit het systeem om te voorkomen dat de prematuur het koud krijgt van de krachtige lucht.

6.     Mijn infuus is gestopt vandaag

Er zijn verschillende redenen om een pasgeborene een infuus te geven. Het toedienen van antibiotica kan een reden zijn, maar ook het geven van voeding via de bloedbaan. Deze manier van voeding geven is nodig als voeding onvoldoende of helemaal niet door het maag-darm kanaal kan worden verdragen. Ziekte of onrijpheid van de maag en darmen kan de oorzaak zijn. Zodra er voldoende voeding via het maag-darm kanaal verdragen kan worden en/of de antibiotica kuur afgerond is, kan het infuus gestopt worden. Ook dit is weer een stapje richting herstel, groei, ontwikkeling en uiteindelijk richting huis.

7.     Voor het eerst zelf gedronken

Zelf drinken, ook dit lijkt vanzelfsprekend als je een baby krijgt. Maar niets is minder waar, drinken kost veel energie en daarbij vraagt drinken een ingewikkelde techniek. De energie die nodig is om te drinken hebben te vroeg, te klein en te zieke pasgeborenen niet. De techniek die nodig is om te drinken en daarbij tegelijk adem te kunnen halen is vooral voor prematuren nog te moeilijk. Drinken is dus een bijzonder moment, het gevoel dat je kleintje voor het eerst een flesje uit jouw hand, in jouw armen en onder jouw toeziend oog mag drinken. Een flesje zeg ik, in het begin zijn het niet meer dan een paar slokjes, maar die slokjes zijn bijzonder, heel bijzonder!

8.     De monitor is uit

Geen gepiep meer, geen gepingel bij iedere beweging die wordt gemaakt. Vanaf deze dag gaat de monitor uit, omdat deze niet langer nodig zal zijn. Een goed teken, weer een stel plakkers en kabels minder, hoera!! 

9.     Vandaag mocht ik voor het eerst in bad

Spetter, pieter, pater, lekker in het water! Vandaag mag je kleintje voor het eerst in bad. Na enkele dagen gaat een pasgeborenen in bad, maar bij een te vroeg, te klein of te zieke pasgeborenen zal dit langer op zich laten wachten. Een prematuur gaat vaak pas na een paar weken voor het eerst in bad, omdat het dobberen in bad ook veel energie kost en zij hun energie nodig hebben voor groeien en ontwikkelen.

10.  Ik mag vandaag naar huis!!

Het is zover, naar huis. Daar waar je als ouder zo lang op hebt gewacht, dagen, weken of maanden heeft het geduurd voordat je als ouder je kleintje in zijn eigen wieg kon leggen. Mooier nog, ‘s morgens wakker worden en uren naar je kleintje kijken hoe hij of zij daar gewoon mooi ligt te zijn. Spannend is het wel, ineens zijn jullie allemaal thuis. Geen dokters of verpleegkundige meer in dezelfde ruimte aanwezig. Maar op de achtergrond zijn we er altijd, een belletje voor advies een bezoekje voor controle of hulp. We laten niemand zomaar alles alleen doen we zullen er ook thuis nog voor ouders zijn! 

VERPLEEGKUNDIGE NEONATOLOGIE ROMY

Plaats een reactie