Hoe anders is Kerst met kinderen? Heel anders…

| , ,

Hoe gezellig die decembermaand ook is, hoe sfeervol ook, hoe feestelijk en romantisch, het is toch iets anders met kinderen erbij. Ik bedoel, wie gaat er zonder kinderen om 6.30 naar beneden om te kijken wat er in je schoen zit? Niemand. Want dan zit er ook niks in. En wie gaat er zonder kinderen voor zijn of haar lol bij de Sinterklaasintocht staan kijken? Buiten, in de kou, anderhalf uur lang? Niemand. En dat was alleen nog maar Sinterklaas. Nadat alle rust weer terug is, de beste man naar Spanje en alle pepernoten op zijn, starten we met de Kerst. En Oud en Nieuw. Gaat toch ook nét even anders dan hoe je gewend was zonder kinderen….

Het kerstdiner. Borrelen om 19.00 uur, beetje tipsy doorschuiven naar de mooi gedekte tafel om daar vervolgens je twee uur lang vol te stoppen met de heerlijkste delicatessen. En dan afsluiten met nog wat dessertwijn, kaas en chocolade. En likeur. NEE! Om 17. 00 liggen de eerste stukjes kerstboomkip al op de gourmetplaat, om 17.10 zijn alle kadootjes uitgepakt, om 17.25 begint de eerste al te zeuren om de iPad en om 17.34 gooi je alle overgebleven aardappelkroketjes en mini hamburgertjes samen met het plastic tafelkleed naar buiten. Het kerstdiner. Eet smakelijk.

Kerstochtend. Rond een uurtje of 10 lopen je kater (van de drank, niet de poes) naar beneden. In alle rust zet je koffie en kijk je even een stukje kerstfilm. Je steekt een kaarsje aan voor de gezelligheid en je gaat als een echt Sylvie Meis onder je kerstboom liggen. Ondertussen zie je je geliefde aankomen met een kado van onder de kerstboom. ‘Oh! Wat mooi! Een ring van Tiffany’s!’ NEE! Kerst of niet, om 5.45 gaan de biologische klokjes van mijn kinderen op standje hysterisch. Om 5.55 liggen de eerste boterschaapjes al geslacht op tafel, om 6.10 vragen de kinderen wat we gaan doen vandaag, want ze vervelen zich. En vraag je je af hoe je deze dag doorkomt zonder stiekem te vluchten naar de zolder en dan maar hopen dat ze je niet vinden.

Nadat je je hebt opgemaakt en je netjes hebt aangekleed stap je om 15.00 in de auto om weer te gaan borrelen en eten met vrienden. Misschien kun je eerst nog even een boswandeling maken? Even genieten van de natuur in alle rust? Oh ja heerlijk. Misschien stop je onderweg ook nog even om ergens een klein kerststolletje te eten. NEE! Om 10.15 heb jij al een rondje speeltuin gedaan en is de kerstbroek van je zoon nat, de tutu van je dochter zit onder de modder. En jouw hakken, oh nee wacht, die droeg ik helemaal niet. Nou goed, het komt er op neer dat iedereen tot 10.30 netjes was. Wás. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Ja! Oud en nieuw! Zo gezellig! Feest in de kroeg, club, bij vrienden thuis. Wat je maar wilt. Heerlijke drankjes, gezellige gesprekken en dansen tot je er bij neer valt! De volgende ochtend, of zeg maar middag, praat je nog even de avond door met je vriendinnen. Wat was het leuk he? NEE! Mijn dochter ligt op van de spanning in bed, roept ieder uur of het al middernacht is. Om dan vervolgens om 23.55 in slaap te vallen om de volgende ochtend kwaad op mij te zijn, omdat ze alles heeft gemist. Mijn zoon die rustig overal doorheen slaapt, maar om 1.15 wakker wordt van het laatste rotje van de buurjongen om dan wakker te blijven tot 4 uur. Jaaaaa laaaaaat maar. Nu wil ik ook gewoon vroeg naar bed jongen! Kleine nachtbraker! 

Maar toch is het wel veel gezelliger. Veeeel gezelliger. Er is niemand die zo van mijn kitscherige kerstversieringen houdt, als mijn kinderen. Niemand die zo enthousiast reageert als ik broodjes in de vorm van een ster uit de oven haal. En er is niemand die meer van mijn kleintjes geniet dan ik. Ook tijdens klKerst. Juist tijdens Kerst. 

Fijne Kerst!

MARLOES (klik hier voor haar Instagram) 

Plaats een reactie