Mommyshaming… Stop!

| , ,

Je kan tegenwoordig geen artikel  op de sociale kanalen zetten wat betrekking heeft op bijvoorbeeld borstvoeding, opvoeding of gewoontes die jij of je kind heeft waar je je goed bij voelt, zonder dat er een ongezouten mening overheen gegooid wordt. En door wie?  Juist, wij!  Wij moeders die vanachter hun toetsenbord of telefoon het altijd beter lijken te weten…. Want laten we eerlijk zijn, het gaat soms gewoon écht te ver!  

Iedereen heeft zijn eigen idee omtrent opvoeding en mama zijn en natuurlijk horen daar ook meningen van anderen bij. Maar uitgemaakt worden voor  “waardeloze moeder”  en andere benamingen waar je het schaamrood van op je kaken krijgt is toch niet echt geheel normaal te noemen. Je kan geen onderwerp wat betrekking heeft op kids, moeders of iets anders op Instagram, Facebook, Twitter of wat voor fora dan ook zetten zonder dat er een heel leger aan moeders met nog nét geen wapens of ander geschut tevoorschijn komt en het eens even allemaal gaan platbranden met hún allerbeste idee of mening! Het is allemaal lekker veilig vanachter een schermpje of toetsenbord. 

Een mooi voorbeeld is borstvoeding… Als er een onderwerp is waar moeders ineens veranderen in een stel  kleuters is het daar wel! Een mening mag, die heb ik ook hierover, maar respecteer die van de ander ook… Toch? Niets is zo vervelend als dat je nét moeder bent en je bent zo onzeker als de pest, en dat je ook nog de hele moedermaffia over je heen krijgt! Of je nou wel of geen borstvoeding geeft… Hou het netjes, je kan iemand echt helemaal in de grond boren door bepaalde woorden die je neerzet, terwijl jij het eigenlijk zo niet bedoelt.  Ik weet nog goed toen ik net moeder was geworden en ik lekker onder invloed van die horrormonen mezelf helemaal schuldig zat te voelen dat ik uiteindelijk geen borstvoeding gaf (ging door een medische ingreep niet meer). Het was 2009, het jaar dat we alleen Hyves hadden als groot sociaal kanaal en Twitter en Facebook nog vooral bestonden uit foto’s en statusupdates delen. Maar je had al wel van die fora waarbij je tips en adviezen kon uitwisselen wat betreft je baby. Zelfs toen was het al raak, dames die je een schuldgevoel van hier tot Tokyo konden aanpraten… Ik ben er gauw mee gestopt, met die fora. En dat gaf rust! Alleen nu is Social een veel groter iets en is het veel en veel  meer aanwezig, dat  Ge- Mommy- Shame!

Je ziet het ook vaak gebeuren op de Instagrampagina’s van BN’ers of andere influencers… Hun kind van 3,5 heeft nog een speentje in de mond terwijl ze met hem of haar door de stad wandelen. Er wordt een foto van gemaakt en deze wordt vol trots geplaatst op Instagram…. Hoppa, je kan de klok er op gelijk zetten dat het  pedagogisch verantwoorde speentjesleger tevoorschijn komt en even hun ongezouten mening gaat geven. Ik snap best dat deze bekende mensen uiteindelijk dan ook met een statement komen dat ze er enigszins genoeg van hebben om honderden antwoorden te krijgen waarbij ze zich menen te moeten verantwoorden voor waarom het kind nog een speen in de mond heeft. En ja, eerlijk is eerlijk, ik heb mezelf hier ook wel eens schuldig aan gemaakt, maar het voelde nadien niet echt heel fijn.

Waar het dus uiteindelijk om gaat? Wees gewoon wat voorzichtiger met je reactie op socials, want je hebt soms echt geen idee hoe het overkomt en wat het de ander allemaal doet.  Tenslotte zijn we allemaal ouders die het beste willen voor onze kids!  En bedenk; als je advies of tips wilt hebben zonder dat het hele mamaleger op je afkomt, heb je natuurlijk ook nog altijd vrienden, vriendinnen, ouders, je oude buurvrouw, je oma of wie dan ook die je in real life kan aanspreken! Ook niet verkeerd, toch?

ELLEN (klik hier voor haar Instagram) 

Plaats een reactie