Bedankt, opruimgoeroe Marie Kondo!

| , ,

Wie mij een beetje kent en wel eens bij mij thuis komt, weet dat ik niet echt een rommelkont ben. Mijn huis ziet er op zich heel opgeruimd uit, het is schoon en alles is netjes opgeborgen. Tenminste, als je alle kasten dicht laat. Trek een willekeurige kast open en de de rommeltjes, frutseltjes en onnodige spulletjes komen je tegemoet. De bestekla ligt propvol, ik prop alle papiertjes, pennen en andere prullaria in de laatjes. Ik duw mijn shirts in mijn kast en doe dan snel de deur dicht, zo ook bij de kasten van mijn kinderen. Mijn zoon heeft kleding variërend van maatje 68 tot 104 in zijn kast. Het drijft mijn vriend tot waanzin, maar hallo, het ziet er wel netjes uit, ja! Van de buitenkant…

Toen leerde ik een vrouw kennen. Kondo. Marie Kondo. Zij is niet zomaar iemand. Ze is een opruimgoeroe. Ze helpt iedereen aan een opgeruimd huis. De KonMari methode zal je helpen aan een opgeruimd huis. En Marie uit Tokyo is van mening dat je leven zal veranderen als je orde en rust aanbrengt in de ruimte om je heen. Oké, oké. Wil ik ook. Ik wil ook orde en rust in de ruimte om mij heen. En aangezien ik mijn kinderen niet meer weg kan doen (grapje hè), begin ik met mijn spullen. Als eerst kijk ik de docu op Netflix. Om inspiratie op te doen. En omdat ik nog geen zin heb om te beginnen met opruimen. 

Marie begint bij een gezin met twee jonge kinderen. Het huis ziet er op het oog netjes uit. Tot je kasten en laatjes opentrekt. De tekeningen en papieren vliegen je om de oren. Ho! Herkenbaar! Marie legt uit dat een opgeruimd huis de sleutel tot instant geluk is. Weg met alle overtollige spullen. Weg met ‘dat hang ik ooit nog wel eens op’ of in mijn geval weg met ‘ooit pas ik dat wel weer’.

Want ook dat laat Marie zien. Je moet ál je kledingstukken op je bed gooien, alles een voor een oppakken en voelen. Je moet de ‘sparkle of joy’ voelen. Dus voel jij de ‘sparkle of joy’ nog bij je lievelings spijkerbroek ook al zit er een gat in? Mag ie terug de kast in. Maar is je ‘sparkle of joy’ ver te zoeken bij de aanblik van de iets te dure, te pijnlijke pumps? Weg ermee! Maar niet voordat je ze bedankt hebt! Wat zeg je? Ja, bedanken. Alles wat je wegdoet, moet je bedanken. Het zag er heel schattig uit toen zij dit deed, maar ik voelde me wel wat gek toen ik mijn off shoulder top bedankte voor alle mooie tijden in de club, maar dat ik nu toch meer houd van mijn sweater. Maar goed, het ruimt wel lekker op.

Marie Kondo raadt je ook aan om per categorie op te ruimen. Dus eerst kleding. Kán even duren. Om dan bijvoorbeeld door te gaan naar je keukenspullen. En dan bedenk je of je echt vijf Tupperware doosjes zonder deksel nodig hebt, zo niet; bedankt en tot ziens! Ga je echt nog bakken met dat bakblik in de vorm van een eekhoorn? En wil je écht al je agenda’s vanaf de brugklas tot nu bewaren? En hoeveel scharen, blikopeners, babylepels, wijnkurken kan een mens hebben? Heel wat zeg ik je. Het is een klus. Maar ik hoop op een opgeruimd en rustig leven. 

Ik huur vast een container. 

Succes!

X

MARLOES (klik hier voor haar Instagram) 

Plaats een reactie