12 waarheden over het moederschap

| , ,

“Het moederschap”, typ deze term in op Google en je bent over een jaar nog niet klaar met het lezen van alles wat hier over is te vinden. En dan heb ik het nog niet eens over de handboeken, tijdschriften, apps, televisieprogramma’s en alle andere zaken waarbij het moederschap centraal staat. Best logisch dat er zoveel over geschreven is, want er zijn ook maar weinig zaken zó ingewikkeld als het moederschap.  

En wat blijkt; zoveel moeders, zoveel meningen, dus zie maar eens de waarheid te vinden in die jungle. Als dé waarheid al bestaat, want ieder doet het natuurlijk op haar manier. Als ik naar mezelf kijk dan denk ik het best oké doe, maar hé, ik doe ook maar wat… In deze blog dus geen waarheden over hoe je invulling moet geven aan het moederschap, maar wel waarheden die, mijns inziens, onlosmakelijk verbonden zijn aan het moederschap.

1. Je hebt continu vlekken op de kleding

Waar je vroeger meteen zou opvliegen om iedere vlek uit je kleding te verwijderen, denk je nu “ach schijt”. En dat is het hoogstwaarschijnlijk ook, of spuug of snot…

2. Je kampt regelmatig met schuldgevoelens

Als je kind ziek is en je moet werken, voel je je schuldig. Maar stiekem vind je het ook wel weer fijn om aan het werk te zijn; even afleiding en niet continu hoeven te zorgen. Om je vervolgens over die gedachte ook weer schuldig te voelen.

3. Je leven staat volledig staat in het teken van slaap

Of nou ja, eigenlijk natuurlijk het ontbreken ervan. Waar je vroeger, als puber, je bed uit sneakte om naar een feest te kunnen gaan, verlaat je nu stiekem een feest om naar je bed te kunnen gaan. Want als moeder weet je het als geen ander: er is niets zo fijn als lekker slapen (al is dit slechts een fijne herinnering geworden, want je hebt geen idee meer hoe dat voelde).

4. Je komt nooit meer ergens op tijd

Met kinderen kun je namelijk nooit meer  “zomaar even de deur uit”. Als je het hele huis hebt doorgerend om de luiertas van genoeg kleding, voeding, flesjes, speentjes, slabbetjes, luiers en billendoekjes te voorzien en je 20 minuten later dan eindelijk helemaal klaar bent om te vertrekken, heeft je kind zijn of haar luier volgepoept. Standaard.

5. Je gaat heel veel over je kinderen praten

Tegen je partner, tegen je familie, tegen je vrienden. Tegen iedereen. Zelfs tegen mensen die jouw kinderen nog nooit hebben gezien en misschien ook nooit zullen zien. Ondanks dat je jezelf had voorgenomen dat je dit echt nooit zou gaan doen. Sterker nog, je gaat zelfs ook nog foto’s van ze laten zien. 

6. Je wasmand is nooit langer dan 12 seconden leeg

Zie punt 1. Want niet alleen jouw kleren zijn vies, die van hun zijn er nog vele malen erger aan toe.

7. Je bent continu blut

Waar blijft toch al dat geld? Nou, grote kans dat je kids het dragen. Je geeft namelijk nóg meer geld uit aan kleding voor je kind dan voor je zelf.

8. Je krijgt er nieuwe moedervriendinnen bij

Want je moet toch iemand hebben om mee te appen als je (’s nachts) aan het voeden bent? Bovendien is het heerlijk om deze waarheden uit te wisselen met een andere moeder en als de kinderen wat ouder zijn, kunnen ze fijn met elkaar spelen, terwijl jullie lekker kunnen kletsen.

9. Er wordt wat afgehuild

Ook als er geen enkele aanleiding is, bedenkt je kind wel een reden om te huilen. Omdat je de stempel op de linkerhand hebt gezet, terwijl die rechts moest. Omdat je niet de goede kleur beker hebt gegeven. Omdat jullie onderweg geen enkele brandweerwagen zijn tegengekomen etc. etc. Maar zelf kun je er ook wat van. Bij verhalen, programma’s en reclames waarin zielige kinderen voorkomen, zit jij gegarandeerd te snikken. 

10. Je hebt meer geluksmomentjes dan ooit tevoren

Je kent ze wel. Zo’n moment waarop alles klopt en je je intens gelukkig voelt. Vroeger was dat als je vriendin al een plekje op dat overvolle terras had weten te bemachtigen. Nu is dat als je kinderen lief spelen, of iets grappigs zeggen. Of doorslapen.

11. Het lukt niet om consequent te zijn

Als je mensen in je omgeving met kinderen zag, dacht je bij jezelf dat jij het wel even anders zou gaan aanpakken. Maar nu je eenmaal zelf kids hebt, besef je dat consequent zijn toch moeilijker is dan het lijkt. Maar hé, altijd inconsequent, is ook consequent!

12. Je houdt van niemand zo veel als van je kinderen

Ook al zijn er ook maar weinig mensen in je directe omgeving die je zo tot waanzin kunnen drijven, tegelijkertijd is er ook niemand van wie je zo veel houdt.

ILSE (klik hier voor haar Instagram)  

Plaats een reactie