De Babyshower handleiding

| , ,

Yesss! Er is een baby onderweg! Dat moet gevierd worden met een feestje. Aangezien de toekomstige mama niet kansloos lam mag gaan in een karaokebar en het met een omvang van drie bij drie meter niet praktisch is om een sexy stripper in te oliën, kiezen we voor een iets saaiere feestvorm dan bijvoorbeeld een sweet 16 of een vrijgezellenfeest. We kiezen voor ‘een Babyshower!’ 

Essentiële onderdelen van een geslaagde Babyshower (BS) zijn: Kado’s, de standaard suffe spelletjes spelen (zoals babyfoto’s raden, natte ontbijtkoek uit een luier happen of gipsbuiken), veel vrouwen en een shitload aan lekkere hapjes. De BFF van de zwangere benoemt zichzelf tot ceremoniemeesteres van ‘project babyshower’ en met de allerbeste bedoelingen gaat zij stappen ondernemen om een geslaagde buikfuif neer te zetten. Het gebeurt helaas nog vaak dat de BFF totaal onderschat waar ze aan begonnen is en zij gaandeweg een fout maakt. Een fout die ervoor zorgt dat iemand zich achtergesteld, vergeten, onbelangrijk, gekwetst, verdrietig of boos voelt. Want we blijven immers vrouwen hè: wij vinden overal iets van en voelen overal iets bij. Diegene die zich slachtoffer voelt van de gemaakte fout van de BabyshowerCeremoniemeesteres steekt haar emoties natuurlijk niet onder stoelen of banken. Er volgt onderling geroddel of een dramatisch bericht in de groepsapp (niet aan beginnen die BSgroepsapps, kom ik later op!). Vervolgens vindt íedereen hier iets van en voor je het weet is er een vriendinnenvete of familieruzie ontstaan en ligt de ceremoniemeesteres met stressklachten in bed, te malen waar het allemaal fout is gegaan.

Dit klinkt allemaal hartstikke ellendig, maar lieve dames, niet getreurd. Jullie redster in nood heeft zich speciaal voor alle babyshowergroentjes een babyshowerhandleiding geschreven. Natuurlijk zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Ik zeg ook niet dat je het op deze manier móet doen. Ik zeg wel dat áls je het op deze manier doet, succes gegarandeerd is.*

1. VRAAG AAN DE ZWANGERE WAT ZIJ WIL

Ja, het verrassingselement is er dan een beetje af, maar de meeste zwangeren weten of er wel of niet een BS aan zit te komen. Het belangrijkste is dat zij een leuke middag heeft en dan is het handig om te weten hoe zij haar buikfuif het liefst wil vieren. Ik weet ook wel dat iedereen al blij moet zijn met de moeite die gedaan wordt voor wat voor feestje dan ook, maar we weten allemaal dat zwangeren nu eenmaal niet bekend staan om hun inlevingsvermogen en hun redelijkheid. De kans is dus aanwezig dat het feestje eindigt met een zuur hormonenbommetje als er een verkeerde inschatting is gemaakt.
Vraag ook naar de gastenlijst. Het is zo lullig als je vriendin een dag na de BS moet dealen met een hysterische peettante die op facebook heeft gezien dat er een BS was. En het is handig om te weten of de BFF die jij vorig jaar hebt vervangen wel of niet welkom is. Aanwezigheid van een verbitterde ex-BFF is niet de energie die je op een BS wil.  

2. BESLIS ZELF (OF MET ZN 2-EN OF 3-EN) WAT ER GAAT GEBEUREN

Als je tip 1 hebt nageleefd dan is het helder voor jou wat je vriendin haar wensen zijn. Gebruik deze informatie om een programma op te stellen en deel de rest van de genodigden mee wat er gaat gebeuren. Wij vrouwen hebben het hartstikke druk. Elke dag moeten we beslissingen nemen die variëren van het avondmenu tot wel of niet vaccineren, dus eigenlijk vinden we het gewoon fijn als iemand anders eens de knopen doorhakt. Maar, we blijven vrouwen. Zodra je de mogelijkheid geeft, krijg je allerlei ideeën van bemoeizuchtige vriendinnen en familieleden die géen idee hebben wat jouw zwangere vriendin wil. Dan krijg je dat de achternicht uit Limburg voorstelt om ‘de mannen’ ook uit te nodigen, want dan hoeft ze niet dat hele stuk alleen te rijden. Eh, nee! Is er überhaupt een man die we gelukkig maken met een BS?
Of je bent groepsgewijs aan het discussiëren of jullie wel of niet zullen gaan gipsbuiken in plaats van geblinddoekt luiers verschonen. Ja, want Anne-Fleur kan zo mooi schilderen; dat is zo leuk op een gipsbuik. Laat jij nou toevallig net weten dat jouw vriendin totaal niet zit te wachten op een tentoonstelling van haar tijgerstrepen. Juist ja, dit weet jij omdat je punt 1 hebt nageleefd. 

3. BRENG DE INFORMATIE HELDER, KORT EN BONDIG OVER EN VRAAG NIET OM MENINGEN

Vertel kort en bondig wat er van de gasten verwacht wordt en stuur dit in een e-mail, of (privé) whatsappbericht. Hoe laat, waar, bedrag, rekeningnummer en alle andere relevante informatie. Als het een verrassing is, vermeldt dit dan! Peettante Tilly heeft namelijk geen idee wat een BS is. Dit soort festiviteiten werden vroeger helemaal niet gevierd. Ze weet niet wat het inhoudt en zij weet al helemaal niet dat het een geheim is. Voordat je het weet vertelt ze enthousiast aan je vriendin dat ze het zo enig vindt dat ze 16 juni om 14:30 uur de babybuik mag wassen. 

4. MAAK GEEN APPGROEP AAN

Besef wat je op je hals haalt. Een groep vrouwen, die elkaar soms niet kennen, die allemaal iets vinden of iets willen. Voor je het weet heeft iedereen een andere mening over de kleur van het groepskado en wordt er massaal gediscussiëerd of de kinderen en huisdieren wel of niet mee mogen. ‘Als baby Milan mee mag, neem ik Pip (de Chihuahua) ook mee hoor! Ja, dat is mijn baby!’ Voel je ‘m al aankomen?
Uiteindelijk is er altijd wel íemand die boos, gekwetst – of puur om het dramagehalte op te krikken – de groepsapp verlaat.  

5.GEBRUIK EEN DATUMPLNNER

De zwangere wil dat sommige dames er echt bij zijn. Bijvoorbeeld een (schoon)moeder of Peettante Tilly. Vraag van tevoren welke data zij kunnen en vraag de rest aan te geven op welke van die data zij kunnen. De dag dat de meesten kunnen wordt het, klaar. 

6.HOUD REKENING MET DE GASTEN

– Niet iedereen heeft money to burn, dus vraag geen hysterisch hoge bedragen. Ik heb goede ervaringen met een ‘ongeveer’ bedrag. Dus je stuurt een mail of appje met de tekst: Voor het cadeau/eten/drinken vraag ik een bedrag van ongeveer €15 per persoon. Mochten mensen krap zitten, geven ze gewoon €10. Het geeft mensen ook de gelegenheid om meer te geven. Dat is bijvoorbeeld leuk voor de oma’s. 

– Denk aan een handig tijdstip. ‘s Middags lijkt mij het beste moment voor een BS. Er zijn namelijk mensen die nog wél elke vrijdag- en zaterdagavond ergens naast een barkruk liggen. Na een avondje doorzakken is een babyshower wel het laatste waar je aan moet denken en zeker als je na 5 uur slaap al verwacht wordt.  

– Dat de zwangere niet mag drinken, wil niet zeggen dat je de andere gasten blij maakt met allerlei exotische theesmaken. Zorg dus voor wijn. In sommige gevallen voor wodka. 

Dat was het. *Mocht je na het naleven van deze handleiding wél gezeik hebben gekregen: zoek andere vriendinnen. Of trek het je gewoon niet aan. Want dan ligt het echt aan hun.

Heb jij nog ander tips? 
Succes, en happy Buikfuif! 

NAOMI (klik hier voor haar Instagram)  

Plaats een reactie