Social media: je kind herkenbaar in beeld of niet?!

| , ,

Het is wat tegenwoordig he, ouders of geen ouders, veel van ons delen erg veel op social media #kanditkwaad? 

Actief op social media was ik altijd al wel. In de MSN tijd had ik ook een CU2 pagina (kennen jullie dat nog? Hilarisch, haha) daarna werd het krabbeltjes versturen op Hyves en daarna kwam Facebook om het hoekje kijken. Zelf heb ik een Facebook account aangemaakt in 2008, inmiddels dus alweer 11 jaar geleden. Als ik nu terug kijk naar wat ik toen erop zette is het totaal anders met het huidige gebruik van Facebook. Het was meer berichtjes sturen naar vriendinnen op hun tijdlijn: “Hee, wanneer zullen we afspreken?”, “hoelaat pak jij de bus?” en dergelijke. In de jaren daarna maakte ik hele fotoalbums van alles wat ik mee maakte op Facebook. Instagram had ik ook al een tijdje maar daar deed ik wat minder mee. Inmiddels kijk ik dagelijks op Instagram. Facebook wat minder, maar ook nog steeds is het zo dat ik dagelijks even een rondje scan.  Sinds ik Mila heb post ik veel meer op Instagram merk ik. Ook vind ik het leuk om andere mama’s of papa’s te volgen. Wat mij triggert om zelf wat te plaatsten over mijn dochtertje is denk ik TROTS. Ik wil het liefst met de hele wereld delen hoe leuk ze is. Daarnaast vind ik het een makkelijke back up om snel de leukste fotos terug te kijken. 

Toch zie ik wel eens bij andere ouders dat ze wel fotos delen van hun kindjes, maar het gezichtje niet in beeld laten of het bedekken met emojis (niet alleen de celebrities). Bij bekende mensen snap ik het heel goed, je wilt niet dat er fans van jou je kindjes gaan lastig vallen. Dat zou zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Maar ook de “normale” ouders beschermen hun kindje tegen social media. Toen ik dat zag ging ik er zelf wat meer over nadenken. Waarom zouden ze dat doen? Of waarom doe ik wat ik doe?  Is het wel mijn recht dat ik foto’s van Mila online zet? Zij kan er zelf niet over oordelen… 

Een goed voorbeeld wat er dit jaar gebeurde is dat de actrice Gwyneth Paltrow een foto met haar dochter plaatste op instagram en zij eronder had gezegd: “We hebben het hier over gehad, geen foto’s plaatsen zonder mijn toestemming” en dat zagen natuurlijk ook miljoenen mensen. Het is veel in het nieuws geweest en ik snap eigenlijk zowel de dochter áls trotse mama Gwyneth. Voor de geinteresseerden: de foto staat er nog op en Gwyneth had gereageerd met “je ziet je gezicht niet eens”. Niet in het Nederlands natuurlijk. 

Waar ik nu zelf een beetje op probeer te letten is: “Zou ze dit over een paar jaar nog leuk vinden als het online staat?” Ze is pas één jaar, ik denk dat de leeftijd ook een groot verschil maakt. Ik gok dat als ze een jaar of 10/11 is dat ze zich misschien schaamt als haar mama foto’s van haar gaat plaatsen. Zelf ben ik een 90’s kid en maak dat zelf niet mee dus ik weet niet hoe het voelt als er ongevraagd fotos geplaatst worden. Tuurlijk wel met vriendinnen enzo, maar zelf vind ik dat niet zo erg. Zo lang het normaal blijft. Maar ik denk dat ouders die foto’s plaatsen toch een ander verhaal is.

Ook merk ik dat ik best veel op mijn telefoon zit, door social media. Dit probeer ik te beperken op tijdstippen dat Mila er niet bij is omdat ik niet het slechte voorbeeld wil geven. Voor werk als grafisch ontwerper zit ik al erg veel achter mijn laptop wat ook een scherm is en als ik dan ook nog erg veel met mijn telefoon zit, vind ik dat niet een ideaal voorbeeld.  Toch ben ik zelf van mening dat als je niet al te persoonlijke of gekke foto’s van je kind online zet, er weinig kan gebeuren. Oppassen met bloot op de fotos (ik vind het suuuuper schattig die bolle baby buikjes en spekbeentjes) maar je hebt een hoop viezerikken op het internet! En als ze op een leeftijd komt dat ze het snapt, vraag ik haar zelf wel om goedkeuring!  

Over een jaar of 10 zal ze zelf social media accounts hebben (gok ik zo) en ook dan vraag ik me af hoe je daar als ouder in staat. Controleer je wat ze plaatsen? Ik denk dat het ook aan de leeftijd ligt maar ik vind het ook belangrijk dat ze haar eigen “ding” kan doen en zal haar waarschuwen voor de gevaren van het internet. En wie weet plaatst ze ze dan wel foto’s van haar moeder zonder toestemming te vragen, #badmoms 

Hoe denken jullie daarover? Laten jullie je kindje zichtbaar zien op social media of scherm je het geheel af? 

EVELINE (klik hier voor haar Instagram) 

Plaats een reactie