13 tips die je móet meenemen in jouw bevalplan

| , ,

Een bevalplan

Een wat? Een plan ter voorbereiding op je bevalling. Hoezo? Is handig. Waarom? Daarom. Tja, toen ik zo ongeveer een jaar geleden een ééndaagse bevalcursus bezocht werd ik er op gewezen dat ik een bevalplan moest schrijven (een wat?). Een plan met alle ins en outs over je bevalling. De dame die de cursus gaf had wat negatieve ervaringen met bevallen en volgens haar had dit voorkomen kunnen worden als ze een goed bevalplan had gehad. Wat zeg ik, een geboorteplan. Want bevalplan klonk zo negatief (toen mijn vriend achteraf zei dat hij de cursus toch wat zweverig vond kon ik hem eigenlijk geen ongelijk geven). 

Maa goed ergens zit er wel wat in om van tevoren eens na te denken over je bevalling. Ook goed om dit op te schrijven en van tevoren door te nemen met je verloskundige. Die er veel meer van weet dan jij (waarom schrijft zij dat plan niet gewoon, of geven ze op z’n minst een formatje mee, maar nee hoor die moet je zelf maar zien te verzinnen, thank me later). Ik vond het een zeer ongemakkelijk gesprek met de verloskundige toen ik mijn GEBOORTEplan doornam. Ik had namelijk wat tips van de cursusmevrouw overgenomen die de verloskundige nogal gewoon vond. “Ja dat doen we altijd”. Oh ok. Maar ik merkte wel dat ze het goed vond dat ik er over na had gedacht en ze nam alles erg serieus. Hoe schrijf je dan zo’n plan over iets wat je nog nooit hebt gedaan? En waarvan je weet dat het sowieso anders gaat dan je zou willen. Maak daarom ook geen plan die per uur beschrijft hoe je wil dat het gaat. Maak een wensenlijstje. En bespreek met jezelf dat het niet erg is als het allemaal helemaal anders gaat, omdat het nou eenmaal helemaal anders moet gaan. Zolang jouw wensen maar wel de belangrijkste basis zijn tijdens de bevalling.

Hier een aantal tips:

 1. Begin met je naam. Wel zo handig. 
 2. Op welke datum wil je bevallen. Nee grap, dat kiest de baby. 
 3. Waar wil je bevallen? Thuis, kraamhotel, ziekenhuis, bij de buurvrouw? En vooral, waarom wil je dat? Hoe belangrijk is dit voor jou? Wil je ook nog persé naar het kraamhotel als je met persweeën de auto in moet (nee dit voorbeeld is geen toeval, au au au)? 
 4. Wie wil je er bij hebben? Man, vrouw, vriend, vriendin, vader, moeder, of toch weer die buurvrouw? En als je dan denkt aan de professionals, heb je een lievelingsverloskundige? Echt niet raar om dat te benoemen. Of ze er iets mee kunnen is een ander verhaal. Mogen er stagiairs bij je bevalling aanwezig zijn? Wie wil je dat er foto’s maakt? Heb je een geboortefotograaf of moet de kraamhulp dit doen? 
 5. Wil je pittige of neutrale hachee van je placenta? 
 6. Ga je borstvoeding of flesvoeding geven? Dit is voor de verloskundige en kraamhulp handig om te weten voor na de bevalling (of geboorte want bevalling klinkt zo negatief, ok ik hou op). 
 7. In welke houding wil je bevallen? Liggend, zittend, staand, in bad, op een baarkruk? Heel goed om over na te denken, maar ook om met jezelf af te spreken dat het zomaar anders kan gaan dan je zou willen. Zo wilde ik in bad bevallen en anders zittend, maar eindigde ik toch de laatste 10 minuten op bed. Toen de verloskundige opeens zei (waargebeurd, dus ze nam het plan écht serieus): “Oh ik lees dat je op de baarkruk wil”, gilde ik alleen maar: “IK BLIJF LIGGEN”. Dus ja neem ook een zin op met: “Als ik afwijk van het bevalplan dan doe ik dat en dan stel je geen vragen. Punt.”
 8. Pijnbestrijding. Schrijf even op hoe je daar over denkt. Wanneer wel, wanneer niet? 
 9. Communicatie. Dit vond ik dus wat overbodig in het plan en vooral ongemakkelijk om te bespreken met mijn verloskundige, maar je kan iets opnemen in de trant van “als jij (de verloskundige) wil afwijken van het plan wil ik dat je me rustig uitlegt waarom dit nodig is”. Ik vond het dus overbodig maar als ik op mijn bevalling terug kijk is er wel één moment waarop dit beter had gekund: toen ik van mijn verloskundige het bad uit moest en de kraamhulp dit niet zo nodig vond. Toen had ik achteraf het gesprek willen aangaan. Maar ik was op. 
 10. Zijn er dingen waar je bang voor bent of waar je tegen op ziet? Kun je iets opnemen in je plan wat hier tegen helpt? Of misschien helpt het al als je deze angsten bespreekt met je verloskundige.
 11. Wie pakt de baby aan? Hoelang wil je huid op huid contact (voor de onderzoeken)? Wie mogen hier bij zijn?
 12. Bespreek ook met je verloskundige wat er allemaal na de geboorte gebeurt. Je bent dan namelijk nog niet klaar. Ik vond het zelf heel moeilijk om hier iets over op papier te zetten (want: geen idee hoe en wat). Je kan dit natuurlijk ook samen met je verloskundige bespreken en daarna in je plan zetten. Denk bijvoorbeeld aan het eruit persen van je placenta. Wat een feest.
 13. Hoe denk je over medische ingrepen, keizersnede? Ook iets om met je verloskundige te bespreken en naar risico’s te vragen.

Vergeet trouwens niet dit plan ook meteen even met je partner te delen. Beetje lullig als je opschrijft dat hij de rauwe placenta wil opeten zonder dat hij er zelf iets van weet. Of misschien maar beter.

Laat je even weten als je nog meer tips hebt voor het bevalplan? Dit zijn ze natuurlijk lang niet allemaal! 

Happy pushing!

ESMEE (klik hier voor meer informatie) 

Plaats een reactie