Not-to-do list voor op de camping

| , ,

Zomervakantie

Aan de ene kant betekent deze vakantie voor mij een heerlijke drie weken lang niet werken, maar aan de andere kant zijn er ook nog drie weken waarin je de kids moet onderbrengen of entertainen terwijl je nog niet aan je zuurverdiende vakantie toe komt. Of erger nog waarin je alweer aan het werk bent. 

Dit jaar hebben wij met een aantal ouders voor de tweede keer een vakantie BSO opgezet in de eerste week van de vakantie. Dit houdt in dat we een week lang een campingplaats huren op een camping in de buurt van onze woonplaats met vijf stellen (en 9 à 10 kinderen) en dat er per dag dus twee ouders “oppasdienst” hebben. Ik heb hier vorig jaar al een keer een blog over geschreven (klik hier), maar ik neem je deze keer mee in mijn “not to do list” op een camping. Trouwens, deze lijst werkt ook prima op andere plaatsen waar je kunt verblijven wanneer je op vakantie bent.

 1. Orde bewaren in de chaos
  Ik hou best van orde. Dat betekent niet dat alles op volgorde of op kleur in de kast staat, maar ik hou er wel van als schoenen bij de schoenen staan en drinken bij het drinken. Dit moet je echt volledig laten varen op vakantie. Leg je erbij neer dat je over 100 stinkende jongenssandalen naar een koelbox moet hinkelen om er vervolgens achter te komen dat je wijntje buiten staat in de afwasbak met de vieze borden.

 2. Te weinig theedoeken/keukendoeken en vaatdoekjes meenemen
  Zucht, je weet het en toch gebeurt het ieder jaar. Je hebt al ieder dag schone doeken nodig, laat staan als je drie keer per dag en afwas moet voor minimaal 11 personen

 3. Geen regenlaarzen meenemen
  Ook al denk je dat het best lekker weer is en dat de grond heus niet drassig is, think again. Ook al regent het niet (of wel, nog erger), de grond is, zeker in de ochtend, best nat en modderig.

 4. Niet genoeg kleren meenemen
  Het kan echt ineens heel erg koud worden en zeker ’s nachts. Overdag draag ik een korte broek, en in de nacht slaap ik gewoon met mijn lange broek en hoodie. Be prepared!

 5. Te weinig opladers
  Tegenwoordig heeft natuurlijk iedereen een mobieltje, iPad en weet ik veel wat allemaal wat dagelijks in de oplader moet. Dus zorg voor genoeg opladers en stekkers om in op te laden. Geloof me, dit is dus echt een ding met 9 kinderen op een camping. Ze krabben nog net niet elkaars ogen uit wanneer de batterij daalt onder de 10%.

 6. Geen regels voor schermtijd die beide ouders handhaven
  Met al deze telefoons, iPads en noem maar op schuilt het gevaar natuurlijk dat die kids even de tent induiken en er vervolgens twee uur niet meer uitkomen als je niet oplet. Duidelijke regels zijn een must! En het helpt ook wanneer beide ouders dezelfde regels handhaven…..

 7. Niet een eigen fles shampoo/douchegel per kind
  Je denkt efficient te zijn door ze tegelijk te laten douchen en even samen te doen met een fles zeep. Niks is minder waar. Ook al staan ze bij elkaar in het hokje, iedereen wil eigen zeep. En als je helemaal pech hebt willen ze allemaal in een eigen hokje douchen. Dat vinden de andere campinggasten vaak ook leuk.

 8. Alles zelf doen
  Wanneer je 9 kinderen bij je hebt die variëren in de leeftijd van 4 tot 10 jaar, is er voor iedereen wel een klus te bedenken die ze kunnen doen om de ouders een beetje te helpen. Tafel dekken, helpen afdrogen noem maar op. Denk eraan, jij hebt ook een beetje vakantie of je doet in ieder geval erg je best.

 9. Geen goed gezelschap meenemen
  Goed gezelschap is wel echt heel belangrijk. We gaan er even van uit dat je over het algemeen je eigen gezelschap uitkiest om op vakantie te gaan. Mocht je nou ingedeeld worden met iemand die je niet zo goed kent (denk aan de camping BSO), dan raad ik je aan wel wat fieldresearch te doen. Zo kan het zijn dat jij bedenkt een lekker flesje wijn naar binnen te gooien onder de sterrenhemel, terwijl je gezelschap niet van alcohol houdt (WHAT?!).

 10. Denken dat je tijd voor jezelf hebt
  Ook al heb je voor iedereen een klusje of twee bedacht per dag, in de praktijk heb je dus eigenlijk nog steeds heel weinig tijd over voor jezelf. Als iedereen eindelijk klaar is met ontbijten en de hort op gaat, kun je de klok erop gelijk zetten wanneer de eerste weer komt met dorst, honger, zere teen of blauwe plek. Is dat achter de rug, staat de lunch alweer voor de deur. En zo gaat het de hele dag door.

 11. Druk maken over vlekken die spontaan verschijnen na vijf minuten op de camping
  Echt. Hoe dan? Ik leg mijn matje neer, doe er een hoes omheen en er zit meteen een megavlek op. Thuis had ik het meteen weer in de was gegooid, maar op de camping vervagen je grenzen snel.

 12. Ergeren aan overige camping gasten
  Deze regel is echt essentieel als je een fijne tijd op de camping wil hebben. Op de camping is alles best gehorig en als je je vanaf de eerste minuut ergert aan de rokershoest van de oude mijnheer op rechts of de tarzan lookalike die dagelijks vijf rauwe eieren naar binnen slobbert na zijn workout is het snel gedaan met de pret.

 13. Rekenen op goede wifi
  Vakantie is ontspannen en het helpt niet als je de hele dag de laatste nieuwtjes op Instagram of Facebook probeert bij te houden. Of als je bedenkt om een blog te schrijven op de camping. Leg die mobiel weg en kijk elkaar eens weer diep in de ogen en praat!

Happy holidays!

X NATASJA (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie