Dit zijn de regels in ons huis

| , ,

In mijn woonkamer heb ik een sticker op de muur met een tekst “In dit huis…” En ik moet eerlijk toegeven dat deze tekst ook echt slaat op hoe wij de dingen in huis een beetje doen.

Regel 1: We hebben plezier

Bovenal vind ik het belangrijk dat mijn kinderen echt kind moeten kunnen zijn in de woonkamer. Bij heel veel mensen zie ik vooral dat de spullen van de kids op hun slaapkamer liggen en zij niks mee naar beneden mogen nemen om mee te spelen. Nu is er in de loop der jaren bij mij ook wel wat veranderd en ligt het meeste op hun slaapkamer, maar dat is weleens anders geweest.

Regel 2: Foutjes maken mag, daar leren we van

Eén van mijn dochters heeft een complex ontwikkeld dat fouten maken niet kan of mag, omdat ze het dan niet goed genoeg doet. Faalangst en perfectionistisch zijn is dan ook echt een dingetje. Maar je leert van fouten. Dat is toch echt het doel van alles. Leren en ontwikkelen. Ik hoop dat zij zich gaat realiseren dat we door vallen en opstaan juist groeien en dat dat oké is en zij zich nergens voor hoeven te schamen!

Regel 3: Beleefd zijn

Van huis uit ben ik erg beleefd opgevoed. Mensen die mij wel langer kennen dan vandaag weten dat ik lang niet altijd zo netjes ben als men denkt. Maar ik ben wel van mening dat je veel meer voor elkaar krijgt als je de dingen vraagt in plaats van gebied. We vragen hier in huis als we iets willen. Bieden wij onze excuses aan als dat op zijn plaats is en zeggen wij dank je wel. Dank je wel voor bijvoorbeeld complimentjes of als we iets cadeau krijgen. Zo bedank ik mijn kinderen dus ook als ik een knuffel van hen krijg. We vergeten soms dat dit soort liefdevolle gebaren een blijk van affectie zijn en die niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn.

Regel 4: Veel knuffels

En over knuffels gesproken, wij knuffelen wat af met z’n drietjes. Want van knuffels gaan we groeien. En niet alleen dat, want knuffelen is voor zoveel dingen goed. Het is niet voor niets dat je pasgeboren kleintje huid op huid gelegd wordt direct na de geboorte. Er komt dan oxytocine en endorfine vrij en dat maakt ons gelukkiger, je band wordt sterker met je kleintje, het geeft je vertrouwen dat je er voor de kinderen bent en het geeft een sterk gevoel van veiligheid. Dus ik zeg; iedere dag verlicht knuffelen met je kinderen.

Regel 5: We liegen niet

Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel liegen. Ik heb liever dat de kids eerlijk vertellen wat er gebeurd is, dan dat ze liegen. Ik wil liever ergens over praten en de dingen oplossen dan dat er iets gezegd wordt dat niet waar is. Want op die manier kan er niets opgelost worden. Maar valt een leugentje om bestwil dan ook onder liegen? Natuurlijk! Maar ook ik maak mij daar schuldig aan. Beetje hypocriet wel. Vertel jij weleens een leugentje om bestwil? Of doe je dat juist niet en vertel je altijd de waarheid?

Regel 6: We hebben elkaar altijd lief

Zoals ieder huishouden is er weleens ruzie. Zijn het je kids niet onderling, dan heb je weleens beef met één van je kinderen. Dat hoort er nou eenmaal bij. Maar dan is er altijd nog dat moment dat je sorry kan zeggen en elkaar kan en mag vertellen waarom je boos was of bent. Maar wat ik mijn kids wel heel erg wil bijbrengen is dat je elkaar liefhebt en dat je respect voor elkaar hebt. Dat je anderen behandelt zoals je zelf behandelt zou willen worden. Natuurlijk werkt dit in de praktijk niet altijd zo en zullen er altijd situaties zijn die voor een andere aanpak vragen, maar over het algemeen werkt het wel.

Regel 7: Samen opruimen

Wat ik ook erg vind is dat mijn meiden inmiddels oud genoeg zijn om zelf hun spullen op te ruimen. En dit moeten zij dan ook geregeld doen. Ze zijn niet altijd even netjes. Net als hun moeder by the way. Er zullen altijd mensen zijn die bovenstaande lezen en er heel ander over denken, maar dat is ook het mooie van alles. Iedereen heeft zijn eigen regels, zijn eigen visie en dat is ook goed. Zo draait de wereld nu eenmaal. Ik ben heel benieuwd hoe jij erover denkt. Dus laat gerust een reactie achter.

Liefs,

RILANA (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie