Inimini beestjes, luizen

| , ,

Het is weer zover. Hoofdluis. Of het heerst in de klas? Nee joh. Soms heb je van die kids die het eigenlijk het hele jaar door hebben. Maar wat werkt nu effectief tegen deze kleine kriebelbeestjes die menig schoolkind terroriseren? Want behalve dat de jeuk hinderlijk kan zijn, kan het ook wel degelijk iets doen met het zelfvertrouwen van je kroost.

Die eerste keer

Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn oudste zei dat Jaliyah luis had. “Ach nee joh. Ik heb haar pas nagekeken.” De volgende dag riep ze het weer. We waren net terug van school en ik plaats haar op een krukje vlak voor me. Ik trek haar haar open en zie er één lopen. Echt een flinke grote ook. Nu ik dit type krijg ik spontaan weer jeuk op mijn hoofd bij de gedachte. Brrrrr. Dit gebeurde allemaal nog voor ik luizenmoeder was op school en appte de luizenmoeder van school met een foto. Ze bevestigde wat Nevaeh en ik hadden gezien en adviseerde om met azijn aan de slag te gaan en daarna te kammen. Dus wij met z’n drieën op de kop boven het bad en spoelen maar. Intrekken en weer uitspoelen. En kammen. Luizenkammetjes had ik nog, maar met ons dikke haar is het bijna niet te doen. Dus centimeter voor centimeter. En ja hoor. Ik kom nog een luis tegen. Alleen dit keer eentje die niet meer weg kan lopen en valt met kammen op het witte a4tje die ik onder de haren had neergelegd. Doordat ik zo secuur aan het kammen ben kan ik alle neetjes die ik nu tegenkom er ook met mijn nagels uit trekken. Ik geloof dat we wel twee uur bezig zijn geweest met één hoofd. Dochter twee had alleen een luisje en geen neten. Waarschijnlijk een overloper die nog niet zijn werk heeft kunnen doen.

De volgende dag

Omdat we na school alles heel goed gekamd hadden, heb ik voor het naar bed gaan de dames niet meer gekamd. Morgen weer een dag. En wat denk je? Weee EEN LUIS. Maar waar kwam deze kriebelmans dan vandaan? Want ik had toch zo secuur gekamd gisteren? Was deze dan weer over komen lopen van een kindje van school? Ik heb de dames in de auto gezet en ik ben meteen troep gaan halen. Dan maar grof geschut tegen die beestjes. Bij thuiskomst dus spul erin, in laten trekken, weer uitgewassen en kammen maar. Gek genoeg is het bij die ene luis en een paar neetjes gebleven. De dagen die volgden zijn we netjes door blijven kammen en werd er een nieuwe luizenmoeder geboren.

Advies

Maar wat is nu wijsheid om je te weren tegen luizen en welke behandeling is nu het beste. Om je te weren kan ik eigenlijk alleen maar meegeven dat je absoluut niet moet gaan behandelen als er geen neetjes of luizen gevonden zijn. Want ook deze beestje kunnen resistent worden en dan is helemaal het einde zoek. Is er in de klas van je kindje luizen en neten geconstateerd, dan is het enige wat je echt kan doen kammen. Kammen en nog eens kammen. Daarnaast wil men nog wel eens beweren dat er antiluizen sprays zijn die heel goed helpen. Deze sprays zijn vaak op basis van etherische oliën. Deze kan je uiteraard ook gewoon zelf aanschaffen bij een reformzaak van het eigen huismerk, zonder er ook maar enige naam aan te hangen die de olie uiteraard duurder maakt nodig. Een tea tree of lavendelolie zal dan voldoen.

Kammen

Welke kam je dan het beste kan gebruiken daar zijn de meningen over verdeeld. Zelf heb ik sinds de tweede, en voor nu, laatste keer een wat duurdere kam gekocht die twee rijen heeft met stalen tandjes. Hier heb ik de laatste keer de meest kleine beestjes mee weten te pakken. Plastic zou ik afraden. Die zijn vaak erg kwetsbaar, breken snel, of de tandjes gaan uit elkaar staan. Heb je niet zo heel veel aan. Dan zijn er vaak de stalen kammetjes die je bij een middel krijgt. Deze is op het eerste gezicht echt wel geschikt, tot je daadwerkelijk gaat kammen en totaal niets doet met het kammen. De tandjes staan echt te ver weg van elkaar. Je pakt hier dus sowieso geen neetjes mee, maar ook geen luizen.

Bestrijden

Maar wat gebruik je nu als je de luizen en neten dan echt wilt bestrijden bij het daadwerkelijk constateren? Ik moet zeggen dat ik een lotion die je 15 minuten in laat trekken toch erg prettig vindt. Uiteraard zal iedereen daar zijn mening over hebben. Wat ik daaraan prettig vind, is dat het een korte behandelduur heeft en dat je na 15 minuten het haar kan wassen, om vervolgens te gaan kammen. Het nadeel kan zijn dat je het haar weer moet behandelen na 9-14 dagen, voor de eventuele neten die achter zijn gebleven. Want een lotion bevat vaak soliconen en daar gaan de neetjes niet mee dood, maar ervkomt een laagje over waardoor de beestjes stikken. Neetjes kunnen echter nog wel gewoon uitkomen. Maar mocht je heel precies zijn met kammen, dan heb je ze er waarschijnlijk allemaal al uit.

Weetjes

Misschien nog een aantal leuke weetjes voor hen die dat interessant vinden:

·       Luizen kunnen niet springen. Je krijgt ze dus niet door gewoonweg naast iemand te zitten of staan.

·       Luizen lopen over via direct haar op haar contact. Je moet dus echt direct contact hebben.

·       Op het moment dat je een luis op de schouder van je kind ziet zitten, dan is dit een oude luis. Deze heeft niet de kracht om weer naar boven te kruipen. Hiermee zeggende; als je een luis op kan pakken van het hoofd van je kind of wellicht je partner, dan betekent dat dat deze luis al wat ouder is en wellicht snel dood kan gaan. Jonge luizen zijn erg snel en willen zich niet snel laten grijpen.

·       Zijn luizen en neten geconstateerd, dan hoef je niet je hele huis op de kop te zetten. Dus niet meer je hele hebben en houden in de wasmachine op 60 graden. Het overleeft namelijk niet zodra het van je hoofd is gevallen.

·       De meest effectieve manier van bestrijden is dagelijks twee keer per dag kammen.

Gevangen luisjes bij het kammen meteen in een bakje met kokend water doen. Dan gaan ze meteen kapot.

·       Met conditioner kan je gemakkelijk kammen en zo de neten verwijderen.

·       Veel gel of haarlak in de haren helpt je niet te verweren tegen luizen. Luizen komen ook zeker op haar dat niet vaak gewassen wordt of veel gel of haarlak gevat.

·       Meldt het altijd even aan de juf of meester dat je kind luizen en/of neten heeft. Dit kan namelijk betekenen dat er meerdere kids uit de klas of op school het hebben en dat de school dus weer even een check moeten doen bij alle kinderen.

Ik meld het eigenlijk ook altijd even aan de moeders waarmee mijn kinderen veel omgaan. Uiteraard altijd wel aan die moeders waarvan ik weet dat het niet doorverteld wordt aan de “verkeerde” ouders. Er zijn altijd van die ouders die het vertellen aan hun kroost en zo kan je kleintje weer een prooi worden van plagerijen.

Heeft jouw kleintje al eens luizen en/of neten gehad? En hoe voelde jij je erbij? En wat deed jij om de beestjes te bestrijden? Ik ben erg benieuwd naar hoe jij het allemaal doet.

RILANA (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie