Hoe herken je een oververmoeide baby? Onze slaapcoach geeft antwoord

| , ,

Oververmoeidheid: het komt vaak voor bij baby’s. Maar hoe weet je nu of jouw baby oververmoeid is of niet? En wat zijn de gevolgen van oververmoeidheid? In dit blog zet ik alles op een rijtje. Inclusief de tips om de slaap van je baby weer te optimaliseren!

Oververmoeidheid herkennen

Alle baby’s zijn anders en daarmee hebben ook alle baby’s een ander ritme op het gebied van slaap. Ja, we hebben handvatten vanuit de wetenschap op het gebied van leeftijdspassende wakkervensters en er zijn voldoende exacte schema’s die circuleren op het internet… Maar dat maakt je baby nog geen robot die exact op basis van deze wetenschap goed zal gaan slapen. Heeft je baby moeite met slapen, om wat voor reden dan ook, dan ligt oververmoeidheid al snel op de loer. Wat zijn nu exact de signalen waarop je kunt gaan letten:

–         Je baby wordt extreem vroeg wakker (vóór 6.00 uur)

–         Je baby valt tussen dutmomenten door in slaap in de auto, wandelwagen of iets dergelijks

–         Je baby is extreem vrolijk, energiek of zelfs hyperactief

–         Je baby valt op de meest onverwachte momenten in slaap

–         Je baby is snel gefrustreerd en veert minder makkelijk mee in situaties

–         Je baby valt heel moeilijk in slaap of juist heel snel (binnen vijf minuten)

–         Je baby is onhandig en heeft sneller ongelukjes

Oververmoeidheidssignalen doen zich natuurlijk bij elke baby anders voor, maar vertrouw dan vooral op jezelf. Jij kent je baby als geen ander en je weet echt wel wanneer het zover is.

Hoe ‘help’ je je baby slapen?

Omdat elke baby een ander slaapritme heeft, is het goed om het ritme van jouw baby te ontdekken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een slaapdagboekje. Houd bij hoe laat je je baby in bed legde, hoe laat je baby in slaap viel en zit dit tijdsbestek tussen de vijf tot twintig minuten? Dan weet je dat je goed zat met de timing van dat dutje. Houd ook bij hoe laat je baby wakker werd na elk slaapmoment. Doe je dit een paar dagen, dan kun je al heel snel een rode draad vinden op het gebied van ideale wakkervensters passend bij jouw baby en kun je zien of je baby voldoende slaapt. Hoe passender deze wakkervensters, hoe makkelijker je baby slaapt. Andere handige tips die ik voor je heb:

–         Creëer een rustige en veilige slaapomgeving

–         Laat je (jongere) baby wennen aan verschillende kalmeringstechnieken en niet aan ‘slechts’ één

–         Baker je kindje in (alleen als dit past bij de leeftijd en ontwikkeling van je baby)

–         Gebruik white noise

–         Gebruik verduisterende gordijnen

–         Gebruik een herkenbaar bedtijdritueel

Voorkomen is beter dan genezen!

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk met de wakkervensters werkt die bij jouw baby passen en slaapt je baby een dag wat minder goed? Bied dan meerdere dutjes aan of zorg ervoor dat je je baby een vroegere avondbedtijd aanbied om de ‘schade’ te beperken. Dan begint op slaapgebied, morgen weer een nieuwe dag!

KINDERSLAAPCOACH ALETTA (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie