Wat voor type ouder ben jij?

| , ,

Dit schooljaar is het schoolplein-moeder-leven weer (opnieuw) begonnen voor mij, en man man man, wát een verschillende type ouders heb je toch. De laatste jaren hoefde ik met mijn oudste dochter Indy (12 jaar, net gestart op de middelbare school) niet meer mee te gaan naar school, die fietste zelf met haar vriendinnen. Evan is net na de zomervakantie gestart op de basisschool, waardoor ik dagelijks weer te vinden ben op het schoolplein. Heftig, wel. Naast mijn eigen ervaring van al die type ouders heb ik een klein onderzoekje gedaan onder mijn volgers welk type ouder zij zichzelf nou vinden. Ik heb alle antwoorden, mijn eigen ervaring en wat research op internet gebundeld en daar is me toch een lijst uitgekomen jongens. Hier komen de 10 meest voorkomende types:

De chaotische ouder

Die komen op het laatste moment het schoolplein, dan wel de klas in gerend. De kinderen zijn vaak geprobeerd nog enigszins te fatsoeneren, die tandpastavlekjes hier en daar nemen ze maar voor lief. De net-uit-bed-coupe van ouderlief, de vergeten trommeltjes en/of bekers, met als argument: “Oh shit, ik had het écht klaargezet op tafel, helemaal vergeten.” De dag daarna hetzelfde verhaal. Laatst zag ik ook een ouder met Uggs onder een veel te wijde joggingbroek, slaap nog in de ogen, waarvan je denkt: “Op afstand houden, die adem wil ik niet ruiken”. Het kan allemaal hé mensen, echt, ieder zijn stijl. Ik vind zulke ouders zelf enorm grappig. De één schaamt zich dood dat zij, ondanks het snoozen, nog te laat komen. De ander neemt een ‘poep-aan-de-rest-houding’ aan. Ik hou ervan.

De overbeschermende ouder

Ook wel de helikopterouder genoemd volgens internet. Die term is eraan gehangen, omdat je als overbeschermende ouder als een helikopter boven je kind zweeft. Als je verder leest op internet vind je een hele lijst met negatieve artikelen over dit type ouder. Lastig, want ons eerste instinct als ouder is beschermen, zorgen dat je kind veilig is. Wat dat betreft hebben alle ouders (als het goed is) een beschermende factor over zich heen. Sommige kinderen kunnen hun kont niet keren of ouderlief zegt dat ze voorzichtig moeten doen. Wel relaxt, zo’n ouder die alles voor je voorkauwt zodat je zelf niet hoeft na te denken. Vanuit mijn professionele oogpunt vind ik het ietwat ongezond en weet ik wat het zou kúnnen doen in de ontwikkeling van het kind, maar dat daar gelaten.

De loederouder

Oh men, deze term is echt een hype. Als ik mensen vraag waarom zij zichzelf een loederouder vinden wordt er gezegd dat zij gewoonweg niet perfect zijn, fouten maken en hun kinderen soms ook wel eens omkopen. Ook wel gezegd: de pedagogisch onverantwoorde ouder. Wat dat betreft valt vrijwel elke ouder hier wel onder, als we eerlijk zijn. Die loederouder op het schoolplein hoorde ik laatst: “Liva, kom je van het klimrek af? We moeten echt even naar de deur van school lopen, Evan komt zo naar buiten.” Geen gehoor. “Oké, we moeten nu écht gaan! Kom.” Geen gehoor. “Ik heb een lekker koekje voor je, kom je?” Kind kwam aangerend. Ik zal er niet bij vertellen dat dit mijn kind was en ik die omkopende ouder was, ok?

De relaxte ouder

Oftewel de go-with-the-flow-ouder. Je weet wel, zo’n ouder die zich nergens druk om maakt en waar gerust 10 kinderen tegelijk mogen komen spelen. De hoeveelheid decibel die er vervolgens wordt geproduceerd doet er niet toe, de ouder geniet vooral als zijn of haar eigen kind geniet. Die ouder maakt zich niet druk om dat kleine uurtje tussen de middag die ze maar hebben om thuis een boterham te eten. Komt goed, no spang, tranquilo. Lijkt me heerlijk om zo elke dag te zijn.

De carrière ouder

Altijd netjes gekleed en zodra ze ook maar de kans krijgen vertellen ze graag over de promotie die ze hebben gemaakt. Nee, gekkigheid. Thuis hangt een strakke planning wie wanneer de kinderen brengt en haalt van of naar school en sport. Ideaal! Deze ouder investeert ook graag in zichzelf in plaats van dat alles om het gezin draait. De één heeft een nanny in huis, de ander regelt het met opa’s, oma’s of andere mensen in het sociale netwerk. Er zijn ook carrière ouders die het prima onderling, met elkaar als gezin kunnen regelen. Ik zeg: dikke prima!

De strenge ouder

Laten we het zo zeggen: het is voor het kind duidelijk dat er géén onderhandelingsruimte is. Grenzen zijn grenzen en regels zijn regels. Sommige ouders noemen zichzelf de strenge ouder als zij zichzelf een control freak vinden, of hun kind duidelijkheid en grenzen geven. Laten we niet vergeten dat een kind grenzen nodig heeft. Waar moeten ze anders tegenaan schoppen als ze iets niet aan staat? Als een kind weinig bewegingsruimte heeft moet je misschien eens achter je oren gaan krabben.

De ondernemende ouder

De ouder die niet stil kan zitten en graag de hort op gaat met het kind. Naar een (binnen)speeltuin, de kinderboerderij of de winkels: de hort op gaan is life. Deze ouder heeft energie over! Of, probeert het boekjes lezen op de bank en het kind te entertainen thuis te vermijden door weg te gaan. Slim! Op de één of andere manier vervelen kinderen zich thuis binnen no-time, ondanks een rijkelijk gevulde IKEA Stuva kist met speelgoed en een trapkast vol knutselspullen.

De luie ouder

“Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” Geen poppenkastshows thuis, hutten bouwen onder de eettafel of allerlei knutselwerken maken op de woensdagmiddag. Bankhangen it is! Meer dan boekjes lezen op de bank, spelletje spelen in de buurt van de bank en hooguit naar de dichtstbijzijnde sloot lopen om de eendjes te voeren wordt het niet. Samen een film kijken op Netflix en het kind zelf, of met een vriendje laten spelen is heilig. De dag afsluiten met een patatje van de snackbar in de buurt maakt het helemaal af, koken is natuurlijk ook echt te vermoeiend. Geef ze eens ongelijk…

De betweterige ouder

Laatst hoorde ik een opmerking die een moeder maakte naar een andere moeder toe: “Ze zien er mooi uit die Adidas schoenen, maar weet je wel dat het voetbed van Nike vele malen beter is? Ik zou dus nooit Adidas kopen. Net zoals dat ik nooit kleding koop bij Primark, want dat schijnt gemaakt te zijn door kinderhandjes. Daar doe ik echt niet aan mee.” Dit type ouder ventileert graag zijn of haar mening, gevraagd of ongevraagd. De kritiek is vaak niet opbouwend, maar laten we van het meest gunstige uit gaan: de betweterige ouder heeft wel de intentie om de ander te helpen. Doe ermee wat je wil…

Out-of-the-box ouder

Tegenwoordig zijn er zoveel opvoedstijlen, meningen van professionals en (betweterige) mede-ouders die allemaal wat vinden van wat ‘een goede opvoeding’ is. Die out-of-the-box ouders durven die hokjes, meningen en oordelen los te laten en in te spelen op de wensen en behoeften van hun kind. Ze zijn niet bang om mee te bewegen met hun kind. Ze blijven dichtbij zichzelf en denken niet in problemen, maar in kansen. Maling aan de rest en doen wat goed voelt voor zichzelf en het kind. Wijn in de speeltuin? Kan gewoon.

Zoveel mensen en zoveel verschillende types. In welk type ouder herken jij jezelf?

SHARON (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie